Dječje zdravlje - 23. prosinca 2022.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Izazovi blagdana provedenih s bebama i malom djecom

Raskošni ukrasi, vatrica u kaminu, sitni kolačići, sve to može biti lijepo i romantično. No ako imate bebu, a posebice „puzače“ ili mališane koji tek uče hodati, u nadzoru ne smijete niti na trenutak popustiti, što predstavlja dodatni izvor blagdanskog stresa

Zahvaljujući blještavilu, bojama, zvukovima, mirisima te ostalim dražima Božića, vaše bi novorođenče moglo doista uživati tijekom blagdana. Iako se neće moći pridružiti zabavi, svidjet će mu se taj divan novi svijet – lampice, glazba, mirisi, a vjerojatno i vaši nasmiješeni rođaci.

Bebe i Božić

S obzirom na to da novorođenčad može dobro vidjeti samo predmete koji su udaljeni 20 do 35 cm od njihovih očiju, približite ih lijepim ukrasima i lampicama pazeći, naravno, na njihovu sigurnost. Do navršenih mjesec dana, sve što će biti u njihovoj blizini će ih očaravati, pa tako i šarene kuglice ili pak šuštavi svjetlucavi ukrasni papiri.

Pomoć u izazovnim trenutcima roditeljstva: 6 vježbi za regulaciju emocija

Bebe vole i zvukove, a posebno vaš glas koji ih ohrabruje, pruža im osjećaj sigurnosti i mira. Stoga pjevušite svom mališanu i neka vas ne brine ako niste pogodili svaki ton ili zapamtili riječi pjesme, bebi to nimalo ne smeta. Do navršenih mjesec dana sluh još nije posve razvijen, pa su bebicama svi zvukovi zanimljivi, od zvončića na božićnom drvcu, do zvona na ulaznim vratima. Ipak, vodite računa o tome da ih glasni zvukovi mogu prestrašiti, zato im se vjerojatno neće svidjeti buka vatrometa ili glasna glazba sa zvučnika. Pritom jaka buka može oštetiti sluh, pa stoga uvijek pazite na osjetljive dječje uši, kako beba, tako i onih većih mališana.

Male bebe uglavnom jako vole da ih se dodiruje, nosi, da im se guguće i smješka. Tako bi mogli jako uživati kad ih zabavljaju bake, djedovi, tete, stričevi i ostala rodbina. Pa ipak, ako je beba mlađa od dva mjeseca, stručnjaci preporučuju da se pazi na mogućnost raznih infekcija jer su tako maleni ujedno i najosjetljiviji. Zato čak i njihovi roditelji trebaju paziti na higijenu, pa prati ruke prije nego što ih dižu i nose. S druge strane, ako su navršili pet ili šest mjeseci, mogli bi i zaplakati ako ih preuzme ili mazi netko koga ne poznaju.     

I mirisi su nešto u čemu bebe mogu jako uživati, no i tu treba paziti da nisu prejaki. Dok bi im se mirisi božićnih kolača mogli svidjeti, s parfemima treba biti na oprezu jer mogu nadražiti osjetljive nosiće, izazvati kihanje, kašljanje, pa čak i glavobolju i teškoće s disanjem. To upozorenje posebno se odnosi na majke koje bi parfeme trebale izbjegavati ili barem koristiti one blagih mirisa i bez sintetičkih sastojaka.

Mjere opreza za male puzavce i hodače

Dakle, Božić bebama pruža pravo obilje doživljaja za sva osjetila. No, sigurnost i zdravlje vaše djece uvijek moraju biti na prvom mjestu, ni na trenutak ih ne smijete ostaviti bez nadzora.

Dok će s novorođenčadi biti donekle lakše slijediti mjere opreza jer su vam ili na rukama ili u kolicima, na ležaljci, odnosno na mjestu gdje ćete ih smjestiti te ih imati na oku, s malim puzavcima, a posebno s onima koji već trčkaraju okolo, roditeljski je posao daleko zahtjevniji.

blagdani s bebama-puzanje

1. Pažljivo birajte ukrase

Nemojte koristiti ukrase koji su lomljivi, oštrih rubova ili se zagrijavaju. Jako pazite i sa sitnim ukrasima koje bi vaše dijete moglo dohvatiti i staviti u usta. Trenutak nepažnje može biti dovoljan da vaše dijete dohvati trakice, lampice i slične dekoracije koje bi moglo omotati oko vrata. Treba li spominjati da ukrasi na božićnom drvcu predstavljaju pravi mamac? Zato se malene ne ostavlja bez nadzora blizu drvca kojeg mogu potegnuti i srušiti. Prave svjećice, bilo na drvcu ili na stolu predstavljaju opasnost od opeklina, pa i požara. Prednost svakako ima LED rasvjeta.

2. Kaos u kuhinji

Mirisi upravo ispečenih kolača mogu mamiti djecu da ih pokušaju dohvatiti, pa se tako opeći. Kuhinja je općenito mjesto visokog rizika za djecu, a vi morate paziti da nisu bez nadzora dok umorni spremate blagdanske obroke i slastice. Vruća pećnica, vatra na štednjaku, posude s vrelom vodom, noževi i ostali oštri, vrući, teški predmeti… Najsigurnije je malim puzavcima i hodačima u potpunosti onemogućiti pristup kuhinji – držite li vrata kuhinje otvorenima, razmislite o postavljanju barijere, odnosno ogradice koju ne mogu zaobići.

3.  Oprezno s igračkama

Pri kupovini božićnih poklona svakako birajte igračke koje su u skladu s dobi djeteta. Ako i niste iskusni u izboru, danas gotovo sve igračke imaju na pakiranju navedenu dob djeteta za koju su prikladne. Poznato je da najveća opasnost prijeti od gušenja malenim predmetima, stoga takve igračke sa sitnim dijelovima ne smiju biti izbor za malu djecu. Igračke ne smiju biti niti lako lomljive ili oštrih rubova, pravilo je isto kao i pri izboru ukrasa. 

4. Kamini i peći

Imate li u vašem domu kamin ili peć na drva (ili slavite blagdane u takvom prostoru), dijete doista ne smijete niti na trenutak ispustiti iz vida. Kamini su jako romantični te gotovo nezaobilazni na blagdanskim čestitkama, ali predstavljaju zonu visokog rizika kada je riječ o malenima. Vatra je općenito opasna, pa treba paziti i na svijeće, baklje… Mislite općenito o opasnosti od požara te uvijek poduzmite sve mjere sigurnosti, od toga da lako zapaljivi predmeti nisu u blizini vatre, do toga da se svijeće gase kad niste u prostoriji. Stručnjaci često upozoravaju da se, zbog opasnosti od požara, misli o tome da božićno drvce ne postane suho (primjerice, ako imate živo drvce u tegli), a da se pri kupovini umjetnih božićnih drvaca biraju ona koja nisu zapaljiva.

5. Izazov blagdanskog stola

Dolaze li vam gosti, sigurno ste se pobrinuli oko dekoriranja blagdanskog stola i jelovnika. Ali i takav stol, posebno ako je maleni hodač dovoljno visok da dohvati ono što je na njemu, itekako je zona rizika, od stolnjaka koji se mogu potegnuti, do noževa i vrućih jela. Stoga, ako je ikako moguće, izbjegavajte stolnjake, a stol zaštitite, primjerice, plastificiranim podlogama. Sve što je oštro, vruće, lomljivo ili što ne želite da vaše dijete stavi u usta, mora biti udaljeno od ruba, odnosno ne smije im biti lako dostupno.

Opuštanje roditelja – teško, ali ipak moguće i neophodno

Svi roditelji znaju da je uz bebe i malu djecu svaki dan pun izazova. Nažalost, nitko vam ne može obećati da ćete se u njihovoj prisutnosti moći opustiti, ali ipak, nastojte biti brižni i prema sebi. Ne samo tijekom blagdana, već i općenito.

prve tri su najvaznije ebook djecji razvoj pedijatrija Milivoj Jovancevic

Preuzmite ebook: Zašto su prve tri godine najvažnije

Pedijatar Milivoj Jovančević u ebook "Zašto su prve tri godine najvažnije" objašnjava kako se razvija vaše dijete, je li...

SAZNAJTE VIŠE

Dogovorite s partnerom i/ili vašim najbližima čuvanje djece na „smjene“. Osigurajte si dnevno barem pola sata samo za sebe, za opuštanje. Pripremite si toplu kupku, izađite u kratku šetnju, odrijemajte. Ne ustručavajte se tražiti pomoć u pripremi kolača ili u kuhanju i spremanju. Vaši roditelji, bake i djedovi jako dobro znaju što znači imati maleno dijete, znaju svaku priču koja se je odvijala prije nego što je snimljena neka romantična fotografija s proslave. Iako razne nezgode mogu kasnije postati duhovite obiteljske anegdote koje će se prepričavati, u trenu dok su se odvijale mnoge od njih nisu bile niti najmanje smiješne, a možda su bile i potencijalno opasne.

Dakle, nemojte imati od sebe visoka očekivanja, nemojte niti idealizirati blagdanske proslave koje uz mališane mogu biti itekako stresne i kaotične, delegirajte poslove koje možete i tražite pomoć. Mislite o tome da iscrpljeni gubite koncentraciju i postajete neoprezni, stoga je i vaš odmor itekako potreban, ako zbog ničeg drugog, tada u interesu sigurnosti vaše djece.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button