Obiteljsko zdravlje - 27. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Marinka Otočan, dr.med., Narodni zdravstveni list, ADIVA Plus sadržaj

Kad slavlje ugrozi zdravlje: oprezno s pirotehnikom

Nova godina je pred nama, a slavlje s obiljem alkohola i još uvijek dostupnom pirotehnikom može imati tragične posljedice

ozljede petarde pirotehnika

U Kini je 200 godina prije nove ere korištena preteča današnje petarde, a izrađivana je od bambusa koji je prilikom zagrijavanja eksplodirao. Nakon otkrića baruta, sastavljena je petarda koja je zamijenila „eksplozivni bambus“, a u tradicionalnoj kineskoj kulturi petarde su korištene za istjerivanje vraga, makar iz današnje perspektive većina ljudi rukovanje petardama smatra „zazivanjem vraga“.

Poput petarde, i vatromet vuče svoje korijene iz Kine, gdje se koristi za obilježavanje važnih događaja još od vladavine dinastije Song u 9. stoljeću, a za prenošenje vatrometa u Europu zaslužan je Marko Polo, pa u 13. stoljeću najprije Talijani počinju s novom vrstom zabave.

Znate li kako ispravno tretirati opekline?

Bolje spriječiti nego liječiti

Pirotehnička sredstva koriste se za uljepšavanje raznih svečanosti, manifestacija i godišnjica u svim kulturama, pa tako i kod nas. Upotreba pirotehničkih sredstava uobičajeno je najmasovnija za trajanja božićnih i novogodišnjih blagdana, a kao posljedicu toga u novinama kontinuirano nalazimo naslove poput sljedećih: „Eksplozija petarde: dječak zadobio opekline rožnice“, „Dječak bacio petardu u kantu s benzinom“, „Dijete zadobilo teške opekline“, „Petardama zapalili balkon“.

U takvim pričama većinom su liječnici prvi koji se moraju baviti posljedicama nerazboritog korištenja pirotehničkih sredstava ili nesretnim slučajevima uzrokovanim neispravnim pirotehničkim proizvodima. Naravno, u takvim situacijama vrijedi ona stara narodna izreka „Bolje spriječiti nego liječiti“, pa je iz tog razloga u siječnju 2021. stupila na snagu zakonska zabrana prodaje i uporabe petardi i redenika kategorija F2 i F3.

Od opeklina do ozljeda oka

Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake – živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Otvorene ozljede

Otvorene ozljede ili rane koje nastaju kao posljedica eksplozije pirotehničkih sredstava jesu oštećenja kože ili sluznice. Kontinuitet tkiva je prekinut, koža gubi svoja zaštitna svojstva i omogućuje ulaz bakterija, pa je moguća infekcija. Eksplozivna ozljeda u pravilu je neravnih rubova, nepravilnih oblika. Takve ozljede obično su popraćene krvarenjem koje je potrebno zaustaviti, a ako je krvarenje obilno, potrebno je pratiti razvoj šoka. Kod takvih ozljeda potrebno je potražiti medicinsku pomoć i, ovisno o težini ozljede, odlučuje se o upućivanju na kiruršku obradu.

Opekline

Opekline se većinom javljaju kod nesreća vezanih uz pirotehnička sredstva kao što su rakete, fontane, vatrometne kutije i bengalke. Liječenje opeklina različito je i ovisi o težini ozljede. Opekline koje zahvaćaju samo površinski dio kože nazivamo površinskim opeklinama ili opeklinama prvoga stupnja. U slučaju da oštećenje prodre u donje slojeve kože, radi se o opeklini drugog stupnja, dok opekline trećega stupnja zahvaćaju sve slojeve kože. Opekline koje prodru toliko duboko da osim kože zahvate i potkožna tkiva, kao mišiće i kosti, definiramo kao opekline četvrtoga stupnja.

Za opekline prvoga stupnja ne treba nikakva krema koja se dobiva na liječnički recept, niti se treba koristiti antibiotska krema; to su površinske opekline koje ne predviđaju nikakav poseban tretman, osim smanjenja boli analgeticima, dok teške opekline zahtijevaju dugotrajno specifično liječenje u posebno opremljenim centrima. Lijevanje hladne vode može biti korisno kod površinskih opeklina kako bi se smanjili bol i oštećenje kože.

Najčešće su opekline prvoga i drugoga stupnja, a opekline trećega stupnja zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Ovisno o vrsti i snazi pirotehničkoga sredstva, može doći i do opeklina četvrtoga stupnja. Najčešća komplikacija opeklina je infekcija oštećenih tkiva. Kada god niste sigurni o kojem stupnju opekline je riječ, nazovite svoga liječnika.

Ozljede uha

Zvukovi iznad 85 decibela mogu izazvati privremeni, ali i trajni gubitak sluha ako je riječ o trajnoj izloženosti. Pirotehnička sredstva mogu proizvesti zvukove jačine 120 dB, čime se prelazi prag osjetljivosti, a nerijetko i 130 dB, kada se prelazi prag bola. Takva kratkotrajna izloženost zvukovima visokog intenziteta uzrokuje akustičnu traumu, a tada je uputno učiniti pregled uha i audiometrijsko ispitivanje sluha u ORL ordinaciji.

Eksplozije u neposrednoj blizini uha mogu uzrokovati rupturu i perforaciju bubnjića, pri čemu ozlijeđena osoba ima oslabljen sluh, bol u uhu, šum u uhu, a mogu se javiti i smetnje u ravnoteži. Pri upali se ordinira antibiotik i u uho se mogu ukapavati antibiotske kapi. Manje pukotinaste perforacije najčešće spontano zarastu. Veće perforacije može se prekriti silikonskom folijom, što olakšava cijeljenje. Ako zaostane perforacija, nekoliko mjeseci nakon ozljede planira se operacija (miringoplastika ili timpanoplastika).

Ozljede oka

Kod ozlijeđenog je potrebno smanjiti paniku i smiriti ga koliko je moguće. Važno je spriječiti trljanje oka jer na taj način u oštećeno tkivo mogu prodrijeti štetni sadržaji, koji će pogoršati ozljedu. Međutim, trljanje oka je automatski odgovor na bol i teško je očekivati smireno ponašanje ozlijeđene osobe. Ozlijeđeni ne smije sam ispirati oko jer može pogoršati ozljedu (nekada i više nego trljanjem). Oko treba zaštititi od pritiska.

pad s bicikla, dijete, dječje ozljede

Opekline, prijelomi… Najčešće ozljede kod djece i kako ih tretirati

Suvremeni život dovodi do porasta broja djece s lomovima koji su sve teži. Tome pridonose velike brzine u prometu...

SAZNAJTE VIŠE

Treba izbjegavati uzimanje aspirina ili ibuprofena za smanjenje boli jer oni razrjeđuju krv i time otežavaju zaustavljanje krvarenja. Od lijekova iz kućne apoteke, paracetamol može doći u obzir iako neće značajno smanjiti bol, ali može se računati na placebo efekt, a ozlijeđeni će postići određeno smirenje. Općenito, pri takvim ozljedama treba zaobići ljekarne i pokušaje samoliječenja te treba ozlijeđenog uputiti u centar za hitnu medicinsku pomoć bez ikakve odgode.

Nova godina je pred nama, a slavlje s obiljem alkohola i još uvijek dostupnom pirotehnikom može imati tragične posljedice. Pirotehnička sredstva nisu bezazlene igračke pa s njima treba postupati razborito zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti okoline.

Izvor: Narodni zdravstveni list

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button