Riječ farmaceuta - 9. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Izdavanje COVID-19 potvrda u hrvatskim ljekarnama

Od 29. srpnja ljekarne su mjesta na kojima se mogu dobiti EU digitalne COVID-19 potvrde. Ne ljutite se na ljekarnike, molimo vas budite strpljivi

Ljekarne su najdostupnija mjesta pružanja zdravstvene usluge – nalaze se i u onim krajevima u kojima je najbliži liječnik udaljen desetke kilometara, gotovo su uvijek otvorene i u svakoj ljekarni je visoko obrazovani zdravstveni stručnjak. Primarni posao ljekarnika je izdavanje lijekova i briga o njihovoj pravilnoj i sigurnoj primjeni. Čini se jednostavno: pročitati recept, izdati lijek i eventualno naplatiti. No, ljekarnik je posljednja stručna osoba koja lijek predaje u ruke pacijentu i djelomično odgovara za to što će se dalje događati s lijekom. Mora osigurati da će lijek imati svoju svrhu te da neće biti štete ni zloporabe.

Kako nas cjepiva mRNA štite od COVID-19?

No, ljekarnik i savjetuje pacijenta o ostalim proizvodima za zdravlje i njegu, a mnogi mogu imati neželjene učinke. Savjetuje i o svemu ostalome što utječe na zdravlje, vodi razne preventivne zdravstvene programe te skrbi za posebne skupine poput dijabetičara ili onkoloških bolesnika. Sve što se izdaje u ljekarni mora se nabaviti, pregledati i evidentirati pri ulazu, evidentirati izlaz te se moraju voditi razni dokumenti praćenja i lijekova i ostalih proizvoda. Neki lijekovi se moraju izraditi, a zovemo ih magistralnim lijekovima. Ono što se odvija u ljekarni „otraga“ jednako je obimno i zahtjevno kao i ono za recepturom (to je stručni naziv za „pult“) te zahtijeva i znanje i vrijeme.

Uključenost ljekarnika u borbu protiv COVID-a

Već od samih početaka izbijanja pandemije ljekarnici su vrlo aktivno uključeni u borbu protiv bolesti COVID-19 – najprije nabavom zaštitnih sredstava i dezinficijensa dok ih još i nije bilo dovoljno, a potom i izdavanjem redovnih lijekova, ali i svega ostalog što su pacijenti u početku tražili za zaštitu zdravlja. Ničeg nije nedostajalo i svi su dobili svoj lijek, masku, dezinficijens, ali i utjehu te umirenje u novonastaloj situaciji.

Potom su ljekarnici među prvima imali obvezu provjere pacijenata koji su trebali biti u izolaciji. Putem zdravstvenog informatičkog sustava provjerava se status pacijenta prije ulaska u ljekarnu, odnosno smije li osoba uopće biti izvan svog doma ili ne. U početku je bilo pomalo šokantno, ali to je bio nužan dodatni posao i često nije bilo ni ugodno ni lagano.

Od 29. srpnja ljekarne su mjesta na kojima se mogu dobiti EU digitalne COVID-19 potvrde. Svi ljekarnici i farmaceutski tehničari koji imaju pristup informacijskom zdravstvenom sustavu mogu pristupiti sustavu za izdavanje potvrda. EU digitalna COVID-19 potvrda omogućuje slobodno kretanje unutar država članica Europske unije. Potvrda se izdaje osobi ako je:

  • cijepljena s prvom ili s obje doze cjepiva protiv COVID-19 i evidentirana u središnjoj evidenciji ili
  • ima negativan PCR ili brzi antigenski test na COVID-19 ili
  • je preboljela bolest i ima pozitivni test koji dokazuje preboljenje.

Potvrda se izdaje u tiskanom obliku ili putem  elektroničke pošte. Izdaje se i stranim državljanima koji su se cijepili u Hrvatskoj ili testirali u nekom od ovlaštenih laboratorija.

Zašto izdavanje potvrda u ljekarnama?

Potvrdu može svatko sam za sebe izvaditi kroz sustav E-građani, a njemu se pak pristupa: elektroničkom osobnom iskaznicom (eOI) ili preko internet (i mobilnog)  bankarstva ili preko aplikacije za zaposlenike zdravstvenih ustanova ili zaposlenike i studente ustanova visokog obrazovanja ili pak kao korisnik nekog poslovnog certifikata ili FININ-e lozinke za pristup portalu E-građani. Dakle, veliki broj mladih i mlađih osoba može samostalno izvaditi svoju EU digitalnu COVID-19 potvrdu i pohraniti je na svom telefonu, pa ne mora odlaziti ni liječniku ni u ustanovu javnog zdravstva ni u ljekarnu.

No, kako ipak određeni broj starijih stanovnika i onih koji ne žive u gradovima i većim mjestima nema pristup sustavu E-građani, ljekarnici izdaju EU digitalne COVID-19 potvrde. Izdavanje potvrde zahtjeva neko vrijeme. Pored svega što ljekarnik svakodnevno radi, izdat će vam i potvrdu ako nikako drugačije ne možete do nje.

COVID potvrda kako do COVID potvrde

U Hrvatskoj od danas COVID potvrde: Kako do potvrde, korak po korak

COVID potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda

SAZNAJTE VIŠE

No, morate razumjeti da neke ljekarne zbog obima svojeg svakodnevnog posla možda neće moći stalno izdavati potvrde. Možda će to izdavanje morati prilagoditi svojoj organizaciji rada i potrebama bolesnih. Možda će izdavati samo u nekom određenom periodu dana. Možda trenutno neće imati pristup sustavu. Stoga se nemojte ljutiti na ljekarnike, budite strpljivi; dobit ćete potvrdu u svojoj ljekarni čim je to objektivno moguće.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button