Koronavirus - 29. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Kako funkcionira digitalna potvrda EU-a o COVID-u

Stranica Vijeća Europske unije objavila je upute o digitalnim COVID putovnicama. Saznajte što je nova digitalna potvrda EU-a o COVID-u i kako će vam omogućiti sigurna i jednostavna putovanja Europom tijekom pandemije

Što je digitalna potvrda EU-a o COVID-u?

Svi građani i građanke EU-a koji

 • su cijepljeni
 • imaju negativan rezultat testa
 • su preboljeli COVID-19

moći će to dokazati digitalnom potvrdom pod nazivom digitalna potvrda EU-a o COVID-u.

VIDEO: Zašto se treba cijepiti?

Potvrdu besplatno izdaju njihova nacionalna tijela, a priznaje je svih 27 država članica EU-a te Švicarska, Island, Norveška i Lihtenštajn.

Potvrda će biti dostupna na nacionalnom jeziku, kao i na engleskome. Sastoji se od QR koda, koji može biti prikazan na uređaju (kao što je pametni telefon ili tablet) ili ispisan, te digitalnog potpisa potvrđenog putem EU-ova pristupnika.

Kad će digitalna potvrda EU-a o COVID-u biti spremna?

Potvrda će biti aktivna od 1. srpnja 2021. i bit će besplatna. Sustav će biti operativan u razdoblju od 12 mjeseci, počevši od 1. srpnja.

Ako određena zemlja 1. srpnja ne bude spremna za izdavanje potvrda, moguće je razdoblje njihova postupnog uvođenja u trajanju od šest tjedana, tijekom kojeg se još mogu upotrebljavati drugi formati koji bi trebali biti prihvaćeni i u drugim zemljama EU-a.

Kako će digitalna potvrda EU-a o COVID-u pojednostavniti putovanja unutar EU-a?

Potvrda će vam omogućiti da na jednostavniji način sigurno putujete EU-om tako što će služiti kao dokaz vašeg cijepljenja, negativnog rezultata testa ili preboljenja bolesti COVID-19.

Digitalna potvrda EU-a o COVID-u bit će podvrgnuta ubrzanom postupku provjere i pomoći će u sprečavanju upotrebe lažnih potvrda diljem EU-a.

digitalna potvrda EU COVID-19

Sama potvrda nije putna isprava i neće vam biti dovoljna za putovanje, za koje će vam i dalje trebati putovnica ili drugi oblik identifikacije.

Ona nije ni preduvjet za putovanje, ali bi ga trebala učiniti jednostavnijim. Ako posjedujete digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u, u načelu biste trebali biti izuzeti od testiranja ili karantene.

Kako mogu dobiti digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u?

Postoje tri načina za dobivanje digitalne potvrde EU-a o COVID-u:

 • cijepljenje: cijepljeni ste nekim od cjepiva protiv bolesti COVID-19
 • preboljenje bolesti SARS-CoV-2: prošlo je manje od 180 dana od datuma pozitivnog rezultata testa (PCR)
 • negativan rezultat testiranja na COVID-19: imate negativan rezultat testa (PCR ili RAT).

Napomena: Testovi priznati na temelju potvrde uključuju testove koji se temelje na umnažanju nukleinske kiseline (NAAT), kao što su testovi RT-PCR i brzi antigenski testovi (RAT). Putnici bi uvijek trebali provjeriti primjenjiva pravila, odnosno koji su testovi prihvaćeni za ukidanje ograničenja slobodnog kretanja na tranzitnim i odredišnim točkama. Testiranje na protutijela ne priznaje se, iako se to može promijeniti nakon što sustav postane operativan.

Građani i građanke EU-a koji su cijepljeni u državi koja nije članica EU-a mogu zatražiti digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u od države članice čiji su državljani ili u kojoj imaju boravište. Za dodatne informacije obratite se državi članici čiji ste državljanin/državljanka ili u kojoj imate boravište.

Koje podatke sadrži potvrda? Jesu li podaci sigurni?

Informacije sadržane u digitalnoj potvrda EU-a o COVID-u ograničene su na:

 • vaše ime
 • datum rođenja
 • datum izdavanja
 • informacije o cjepivu/testiranju/preboljenju
 • jedinstveni identifikacijski kod.

Ti podaci ostaju na potvrdi i ne pohranjuju se niti zadržavaju kada se potvrda provjeri s pomoću QR koda ili putem ljudske provjere.

Svi ostali zdravstveni podaci i dalje su u nadležnosti nacionalnog tijela koje je izdalo digitalnu potvrdu EU-a o COVID-u.

COVID potvrda kako do COVID potvrde

U Hrvatskoj od danas COVID potvrde: Kako do potvrde, korak po korak

COVID potvrdu možete pohraniti u obliku PDF datoteke i tako predočiti nadležnoj osobi za očitanje QR kôda

SAZNAJTE VIŠE

Koje su mjere putovanja za nositelje digitalne potvrde EU-a o COVID-u?

Nositelji valjane digitalne potvrde EU-a o COVID-u u načelu ne bi trebali biti podvrgnuti testiranju ili karanteni kada putuju unutar EU-a.

Zemlje EU-a moraju prihvatiti potvrde o cijepljenju samo za cjepiva za koja je izdano odobrenje EU-a za stavljanje na tržište. Zemlje mogu odlučiti to odobrenje proširiti i na putnike iz EU-a koji su primili drugu vrstu cjepiva.

Više informacija prije putovanja potražite na internetskoj stranici ili aplikaciji Re-open EU ili od nacionalnih tijela zemlje u koju putujete.

Kako bi se zemljama EU-a pomoglo u uvođenju koordiniranih mjera za zaštitu javnog zdravlja, uz istodobno omogućivanje slobode kretanja u EU-u, Vijeće je donijelo ažuriranu preporuku o putovanjima unutar EU-a. Preporuka sadrži, među ostalim, odredbe o zajedničkim pragovima pri razmatranju ograničenja slobodnog kretanja zbog razloga javnog zdravlja i zajednički okvir u pogledu mogućih mjera za putnike i putnice koji dolaze iz područja većeg rizika.

Detaljnije informacije o novoj digitalnoj potvrdi EU-a o COVID-u pronađite na ovom linku.

U članku je korištena infografika preuzeta sa stranice Vijeća Europske unije.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button