Koronavirus - 13. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Hoćemo li od jeseni imati jedinstveno kombinirano cjepivo protiv gripe i korone?

Znanstvenici su uspjeli proizvesti kombinirano cjepivo koje je stvorilo antitijela usporediva s oba pojedinačna cjepiva protiv gripe i korone

kombinirano cjepivo protiv gripe i korone Novavax

Moguće je da ćemo se već sljedeće jeseni cijepiti protiv gripe i koronavirusa jedinstvenim kombiniranim cjepivom protiv obje bolesti, javlja news portal Jutarnji.hr odakle prenosimo ovu zanimljivu vijest.

Gripa je teška bolest, a komplikacije mogu biti itekako opasne

Naime, tvrtka Novavax, koja bi najkasnije u lipnju trebala dobiti odobrenje za hitnu uporabu svog cjepiva protiv bolesti COVID-19, izvijestila je da radi na kombiniranom cjepivu protiv korone i gripe te da se ono pokazalo vrlo učinkovitim na oba virusa kod životinja.

Kombinirano cjepivo testirano je na životinjama

Oni su kombinirali svoje cjepivo NanoFlu protiv gripe i NVX-CoV2373 protiv korone. Uspjeli su proizvesti novo kombinirano cjepivo koje je stvorilo antitijela usporediva s oba pojedinačna cjepiva protiv gripe, odnosno korone. Osim što je mjerena količina antitijela kod životinja na obje bolesti, radilo se i ispitivanje u kojem je dio životinja primio kombinirano cjepivo, a dio samo ono NVX-CoV2373.

Obje su grupe zaražene koronom kako bi se vidjelo djeluje li kombinirano cjepivo i na COVID-19. Četiri dana kasnije, kod životinja je bilo malo koronavirusa u plućima ili ga uopće nije bilo bez obzira na to koje su od ta dva cjepiva primile. Ideja za to cjepivo temelji se na sve češćem mišljenju znanstvenika da postoji vjerojatnost da ćemo se morati svake godine cijepiti protiv bolesti COVID-19, a kako se također treba godišnje cijepiti i protiv gripe, u tvrtki drže da bi bilo jednostavnije sve riješiti jednim cjepivom.

Gripa će se dogodine pojaviti ponovno kao i nove varijante koronavirusa

Ističu da ove sezone gripe, istina, nije gotovo ni bilo, ali drže da će se, kad više ne budu obavezne maske i kad krenu druženja bez pridržavanja razmaka, gripa pojaviti ponovno. Također ističu da bi nove varijante korone također mogle biti razlog svakogodišnjeg cijepljenja.

Pfizer novi lijek COVID-19 koronavirus

Do kraja godine stiže Pfizerov novi lijek protiv bolesti COVID-19

SAZNAJTE VIŠE

Inače, Novaxovo cjepivo protiv korone zapravo je proteinsko, odnosno sadrži u laboratoriju uzgojene sitne čestice proteina iz šiljka virus, kao i “adjuvanse”, odnosno pojačivače koji pomažu u stvaranju imunološkog odgovora protiv bolesti COVID-19.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/zdravlje/nova-istrazivanja-hocemo-li-od-jeseni-imati-jedinstveno-kombinirano-cjepivo-protiv-gripe-i-korone-15072648

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button