Koronavirus - 11. svibnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Do kraja godine stiže Pfizerov novi lijek protiv bolesti COVID-19

Tijekom prve faze kliničkih istraživanja ispitat će se sigurnost lijeka na oko 60 dobrovoljaca u SAD-u i Belgiji

Pfizer novi lijek COVID-19 koronavirus

Vijest, izjavu predstavnika Pfizera te komentare našeg poznatog znanstvenika Ivice Đikića prenosimo s news portala Jutarnji.hr.

„Naš lijek protiv bolesti COVID-19 koji se uzima oralno kod pojave prvih znakova bolesti mogao bi biti dostupan do kraja ove godine“, rekao je nedavno Albert Bourla, izvršni direktor farmaceutskog diva Pfizer koji, je s njemačkom kompanijom BioNTech, razvio prvo cjepivo protiv bolesti COVID-19.

Koliko smo zaštićeni nakon prve doze cjepiva i što zapravo otkriva razina antitijela

Pfizer je objavio i da je u tijeku prva faza kliničkih ispitivanja eksperimentalnog lijeka PF-07321332, prve tablete specifično dizajnirane protiv koronavirusa SARS-CoV-2. Tijekom prve faze kliničkih istraživanja ispitat će se sigurnost lijeka na oko 60 dobrovoljaca u SAD-u i Belgiji.

Ohrabrujuće vijesti o lijeku

„To su ohrabrujuće vijesti. Započeli su prvu fazu kliničkih ispitivanja 23. ožujka i završit će u svibnju. Iz Pfizera najavljuju da će uspjeti završiti drugu i treću fazu kliničkih ispitivanja do kraja godine jer postoji velik broj zaraženih pojedinaca i ispitivanja se mogu provesti jako brzo. Taj antivirusni lijek je napravljen kao inhibitor enzima proteaze SARS-CoV-2 virusa“, rekao je Ivan Đikić, profesor na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu.

„Nekoliko akademskih grupa je u prošloj godini opisalo ulogu dvije virusne proteaze (glavne i papainu slične) koje djeluju zajednički i obje su neophodne za umnažanje novih virusa i širenje zaraze. Novi je lijek usmjeren ciljano protiv glavne proteaze. Naša je grupa opisala ulogu papainu slične proteaze za prijenos virusa i taj značajan rad objavljen je u časopisu Nature. Jedino zajedničkim naporima akademskih grupa i farmaceutske industrije moguć je ovako brz razvoj novih i specifičnih antivirusnih lijekova“, dodao je Đikić.

Obećavaju lijekovi koji specifično blokiraju enzime koronavirusa

Dok su u početku pandemije farmaceutske kompanije uglavnom bile fokusirane na razvoj cjepiva, sada mnoge od njih pokušavaju razviti specifične lijekove protiv bolesti COVID-19. Pritom je zastupljeno nekoliko pristupa razvoja lijekova.

„Najviše obećavaju antivirusni lijekovi koji specifično blokiraju enzime koronavirusa kao što su proteaza i replikaza. Kada budemo imali oba specifična lijeka protiv COVID-a, vjerujem da će se pilule davati kao koktel lijekova. Takva strategija se već pokazala uspješnom u kontroli HIV/AIDS infekcije i hepatitisa C. Jedan od inhibitora replikaza je lijek remdesivir koji je razvijen protiv virusnih enzima ebole, no nije pokazao dovoljnu djelotvornost“, rekao je Đikić

Paralelno s antivirusnim razvijaju se i lijekovi koji „smiruju“ imunološki sustav

Paralelno s antivirusnim, kompanije rade na razvoju lijekova koji “smiruju” imunološki sustav kako ne bi došlo do pretjerane imunološke reakcije, tzv. citokinske oluje.

„Ti su lijekovi izrazito važni u bolničkom liječenju teže oboljelih osoba jer uklanjaju simptome bolesti i oštećenja tkiva. Međutim, oni ne djeluju ciljano na viruse pa neće moći zaustaviti ciklus širenja virusa. Što se tiče protutijela na virus, uzetih iz krvne plazme osoba koje su preboljele COVID ili su kreirana u laboratoriju, ti su lijekovi dobri za individualnu terapiju. No, dosta su skupi pa nisu prikladni za masovno korištenje“, pojasnio je Đikić.

Naš sugovornik ističe kako je za uspješnu borbu protiv bolesti COVID-19 neophodno imati i cjepiva i specifične lijekove protiv koronavirusa.

koronavirus cjepivo imunitet imunost COVID-19 prof. dr. Bojan Polic

Imunolog otkriva: imunost nakon cijepljenja protiv korone bit će dugotrajnija

Domaći i strani stručnjaci u području imunologije dijele uvjerenje da su cjepiva korak do minimaliziranja opasnosti od korone u...

SAZNAJTE VIŠE

Neophodno je imati i cjepiva i specifične lijekove protiv koronavirusa

Cjepiva su najuspješnija prva linija obrane koja blokira zarazu virusom dok lijekovi djeluju protiv virusa kada već uđu u ljudske stanice. Tako imamo dva moćna oružja i siguran sam da će to dovesti do potpune pobjede nad COVID-om. Također, vjerujem da će u budućnosti i cjepiva i lijekovi biti u obliku pilula i sprejeva kako bi se olakšala njihova primjena“, zaključio je Đikić.

Izvor: https://www.jutarnji.hr/life/znanost/do-kraja-godine-stize-pfizerov-novi-lijek-protiv-covida-19-dikic-to-su-ohrabrujuce-vijesti-15071413

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button