Lijekovi i terapije - 15. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić

Komplementarna vs. alternativna medicina

Ljudi sve češće traže pomoć alternativne medicine, ali je važno da se prepuste školovanom stručnjaku

Komplementarna vs. alternativna medicina

Alternativna ili tradicionalna ili holistička medicina nazivi su za postupke namijenjene liječenju i očuvanju zdravlja koji većinom nisu priznati u okviru suvremene, konvencionalne medicine jer za većinu postupaka nema dovoljno znanstvenih dokaza.

Suvremena medicina zdravlje definira kao stanje potpunog tjelesnog, mentalnog i socijalnog blagostanja čovjeka. Holistički pristup objašnjava zdravlje kao balans tjelesnog, mentalnog, emotivnog i duhovnog stanja čovjeka, a cilj je potaknuti procese unutar samog tijela za borbu protiv bolesti.

Holistički pristup objašnjava zdravlje kao balans tjelesnog, mentalnog, emotivnog i duhovnog stanja čovjeka, a cilj je potaknuti procese unutar samog tijela za borbu protiv bolesti

Učenja iz starih medicinskih praksi

Najveći dio postupaka koji se primjenjuju u komplementarnoj i alternativnoj medicini podrijetlom su iz nekoliko velikih i starih medicinskih praksi.

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina, a iz nje potječu, pored ostalog, yoga, aromaterapija i vegetarijanska prehrana. Iz tradicionalne kineske medicine potječe akupunktura, danas jedan od rijetkih “alternativnih” postupaka koji je priznala i Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u okviru postupaka konvencionalne medicine.

U alternativnu medicinu se još ubrajaju bioenergija, reiki, kiropraktika, akupresura, refleksoterapija, fitoterapija te razne tehnike mentalnog i duhovnog iscjeljivanja.

Surađivanje na dobrobit pacijenata

Preporuka je da pacijent u postupcima liječenja i očuvanja zdravlja primjenjuje postupke koji ne mogu naštetiti organizmu te da se podvrgava alternativnim metodama kod školovanog i priznatog stručnjaka. Važno je da alternativna medicina bude komplementarna, što znači da bi stručnjaci alternativne medicine trebali surađivati s liječnicima na dobrobit pacijenta. U Hrvatskoj postoji registar kvalificiranih iscjelitelja i terapeuta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button