Lijekovi i terapije - 10. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Viktorija Mišura, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Osteopatija – uklanjanjem napetosti i blokada do ublažavanja bola

Osteopatija je vrsta manualne medicine, komplementarna klasičnoj medicini, koja tijelu vraća dobru funkciju te može ublažiti ili čak otkloniti brojne tegobe

osteopatija misici kosti i zglobovi

Gotovo da ne postoji osoba koja nije osjetila bol u nekom dijelu tijela. Današnji zahtjevi i tempo života očituju se na funkciji mišićno-koštanog sustava, najviše kroz pojavu boli.

Tijelo na čudesan i složen način funkcionira; mogućnosti kompenzacija su mnogobrojne, a sve s ciljem da se održe zdravlje i funkcija. To objašnjava da osobe mogu imati slične simptome, ali potpuno drugačijeg uzroka.

Što niste znali, a zanima vas o limfnoj drenaži

Osteopatija je vrsta manualne medicine, komplementarna klasičnoj medicini, kojoj je cilj pronaći i ukloniti one kompenzacije tijela koje se očituju kroz napetost i blokadu tkiva koje remete njegovu dobru funkciju. Temelji se na znanjima iz funkcionalne anatomije, biomehanike, fiziologije i patofiziologije.

Liječenje osobe kao cjeline

Utemeljitelj osteopatije je dr. Andrew Taylor Still (1828-1917). Smatrao je da bolest mogu izazvati šok, napetost, fizičke i psihičke traume koje uzrokuju promjene u cirkulaciji i djelovanju živčanog sustava te da osobu treba liječiti kao cjelinu.

Zato se u osteopatiji ističe individualnost te se u rješavanju disfunkcije, pristupa tijelu kao cjelini, a ne kao segmentalnom problemu. Dakle, ako dođete osteopatu, na primjer zbog boli u ramenu, pregledat će se i testirati funkcija ramena, no ispitat će se i odnos ostalih dijelova tijela jer se u njima može kriti pravi uzrok problema. U tu svrhu se radi detaljna osteopatska procjena koja se sastoji od anamneze (podataka o boli i simptomima te povijest prijašnjih ozljeda, trauma, operacija, oboljenja i sl.) te procjene držanja tijela (posture). Obavljaju se i dodatni specifični testovi ovisno o problematici.

Prema procjeni i palpaciji provode se osteopatske tehnike s ciljem uklanjanja mekotkivnih i koštanih tenzija koje remete funkciju te izazivaju simptome. Zato je svaki tretman drugačiji od prethodnog ili od tretmana druge osobe.

Dobra cirkulacija kao temelj zdravlja

Posebnost osteopatije jest i vještina istančane palpacije tkiva- mišića, fascija, ligamenata, kostiju, ali i dubljih struktura organa. Svako tkivo i struktura imaju svoju amplitudu pokreta. U osteopatiji se na pokret gleda na dva načina- mehanički i senzorijalni. Senzorijalno pokretanje je poznato kao Primarni respiratorni mehanizam (PRM). Svaka struktura tijela ima svoj PRM određenog smjera i amplitude.

U osteopatiji se smatra da je dobra cirkulacija temelj zdravlja. U cirkulaciju se ubrajaju arterijski, venski i limfni sustav te likvor. Osteopatskim tretmanima se poboljšava cirkulacija oslobađanjem tenzija i ograničenja na tkivu, što povećava dotok kisika i hranjivih tvari te eliminaciju otpadnih tvari.

Tijelo ima vlastitu sposobnost za održavanje zdravlja i za samoozdravljenje poznatu kao mehanizam autoregulacije. Autoregulacija se odvija kroz složenu interakciju cirkulatornog, živčanog, endokrinog i imunološkog sustava. Tijelo se neprestano pokušava oduprijeti, neutralizirati ili prevladati različite stresove kojima je izloženo kako bi pravilno funkcioniralo. Tenzije mišićno- koštanog sustava, bol, kroničan umor, stres i slično narušavaju taj mehanizam. Cilj osteopatskog tretmana je uspostaviti ravnotežu unutar i među tjelesnim strukturama te na taj način pokrenuti unutarnji mehanizam zdravlja.

Indikacije za osteopatski tretman

Indikacije za osteopatski tretman su funkcionalni poremećaji mišićnokoštanog sustava, organa ili živčanog sustava kao što su:

 • bolovi u vratu, leđima i zglobovima
 • sportske povrede koje ne trebaju kirurški zahvat
 • povrede uslijed nesreća (whiplash sindrom)
 • povreda skočnog zgloba
 • disfunkcija čeljusnog zgloba-ATMa
 • disfunkcije mimične, govorne i žvačne muskulature
 • migrene, glavobolje, vrtoglavice, zujanje u ušima
 • sinusitis
 • respiratorne disfunkcije, astma, trauma prsnog koša
 • smetnje probavnog sustava, žgaravica, refluks, hijatalna hernija, nadimanje trbuha, opstipacija
 • bolovi u trudnoći, bolovi nakon poroda
 • ginekološki problemi, bolne menstruacije, endometrioza
 • rad na ožiljcima nakon operacija ili carskog reza
 • funkcionalni poremećaji kod djece: nesanica, nemir, poteškoće sa sisanjem, nadimanje trbuha, razdražljivost, česte upale uha, preventivno nakon produljenog ili traumatičnog poroda

Deset godina osteopatije u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se osteopatsko obrazovanje provodi pri Hrvatskoj akademiji osteopatije osnovane 2010. godine čiji akademski program traje šest godina. Raste interes zdravstvenih djelatnika za edukacijom, a rezultati i zadovoljstvo klijenata dokazuju njezinu vrijednost i učinkovitost.

hernija diska kraljesnica bol u ledima fizioterapija

Kako nam fizioterapija može pomoći kod hernije diska

Hernija, odnosno protruzija diska u kralješnici najčešći je uzrok duljeg i intenzivnijeg bola u leđima koji se može olakšati...

SAZNAJTE VIŠE

Osteopatski tretmani namijenjeni su svim dobnim skupinama i s iskazanim simptomima. Korisni su za sve radne i sportske aktivnosti kako bi se postigao bolji rezultat te spriječili zamor ili ozljede. Preporučuju se kod osoba koje ne mogu odrediti zbog niza simptoma što je najvažnije i od čega najviše trpe. Nužni su nakon trauma ili operativnih zahvata, a preporučuju se ženama sa problemima fertiliteta ili za očuvanje ginekološkog zdravlja. Kontraindikacije za osteopatski tretman postavlja temeljem procjene osteopat koji vodi terapijski proces.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button