Otorinolaringologija - 11. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Prim. prof. dr. sc. Željka Roje, dr. med., LittleDot

Mama, boli me uho! Kako razlikovati upale vanjskog i srednjeg uha?

Otalgija (uhobolja) je subjektivan osjećaj bola u uhu. Nastaje kao rezultat bolesti ušnih struktura (primarna uhobolja) i bolesti okolnih anatomskih struktura s kojih se bol prenosi prema uhu (sekundarna ili prenesena uhobolja). U dječjoj dobi češće su primarne, a u odrasloj sekundarne uhobolje

upala vanjskog uha, upala srednjeg uha

Uho je podijeljeno na tri dijela: vanjsko (uška i zvukovod), srednje (bubnjić i slušne koščice) i unutrašnje uho u kojem se nalaze pužnica i centar za ravnotežu. Prostor srednjeg uha je Eustahijevom cjevčicom (tubom) povezan sa stražnjim dijelom nosa te predstavlja funkcionalnu cjelinu s nosom i dišnim sustavom.

Treba razlikovati upalu vanjskog od upale srednjeg uha. Upala srednjeg uha u dječjoj dobi ima izražene opće simptome (temperaturu, malaksalost, gubitak teka, povraćanje, proljev).

Upala vanjskog uha

Upala vanjskog uha predstavlja upalu kože zvukovoda, koja je vrlo tanka i bez potkožnog masnog tkiva te čvrsto srasla s kosti i hrskavicom. Zbog toga je koža vanjskoga slušnog hodnika iznimno osjetljiva na bol. Dijete navodi osjećaj nelagode koja ima raspon od svrbeža do vrlo jakog bola koji se pojačava pomicanjem uha, otvaranjem usta i žvakanjem. Tijekom upale se koža zvukovoda zacrveni i otekne. To dovodi do zatvaranja kanala kojim zvuk putuje do srednjeg uha, pa zbog toga dijete slabije čuje. Uz to se može javiti i iscjedak iz uha.

Upale vanjskog uha češće su ljeti. Zimi se obično javljaju samo kod djece koja se bave vodenim sportovima (bazeni) jer stalna vlažnost uha predstavlja podlogu za razvoj bakterija i gljivica. Rijetko se javljaju kod djece mlađe od godinu dana.

Zvukovi koje samo vi čujete: Što učiniti kad nam je u ušima buka?

Kako spriječiti ponavljanje upale vanjskog uha

Nemojte čistiti uši štapićima za uho niti bilo čim drugim (ukosnicama, čačkalicama, pincetama). Naime, tako možete oštetiti kožu zvukovoda te omogućiti ulaz bakterija i gljivica u kožu pa se može razviti upala. Osim toga, štapićima ”nabijate” ušnu smolu do bubnjića, odakle više ne može izaći prirodnim putem (pomicanjem zvukovoda tijekom govora, plakanja, zijevanja i žvakanja). To dovodi do daljnjeg osjećaja nelagode i zaglušenosti.

Ušna smola (cerumen) čisti se samo s onog dijela uške i zvukovoda koji je dostupan pogledu (to se napravi prstom omotanim u gazicu)! Dobro je da su uši malo ”zamašćene” ušnom masti — ona ima protubakterijsko djelovanje.

Liječenje upale vanjskog uha gotovo uvijek je lokalno (masti, kapi), uz uzimanje analgetika na usta, te traje oko sedam dana. Samo u slučaju vrlo jake upale potrebno je davati antibiotik na usta.

Upala srednjeg uha

Srednje uho predstavlja funkcionalnu cjelinu s dišnim sustavom. To znači da će, kad je bolestan nosić (prehlada), biti bolesno i srednje uho jer se potpuno ista sluznica nalazi u nosu, nosnom ždrijelu i šupljini srednjeg uha.

Ključnu ulogu u nastanku upale srednjeg uha ima Eustahijeva cijev jer povezuje srednje uho i nosni dio ždrijela u kojem se kod djece nalazi tzv. treći krajnik (treća mandula), koji pak dodatno onemogućava normalnu funkciju Eustahijeve cijevi i pravi je ”rezervoar” bakterija potencijalnih uzročnika upale. Eustahijeva cijev ima zadatak izjednačavati tlak između srednjeg uha i vanjskog zraka (preko nosa).

U slučaju začepljenja Eustahijeve cijevi zrak ne ulazi u šupljinu srednjeg uha, a produkti žlijezda i sluznih stanica u sluznici srednjeg uha ne mogu se ”otplaviti” te zaostaju u uhu. Tako nakupljena tekućina jako je dobra podloga za rast bakterija pa su djeca s takvim problemom podložnija upalama. Problem je izraženiji kod djece koja boluju od alergijskog rinitisa jer je njihova Eustahijeva cjevčica češće začepljena zbog alergijske upale.

Zašto su upale uha češće kod djece nego kod odraslih

Upale uha češće su kod djece nego kod odraslih. Zašto?

Mnogo je različitih čimbenika zbog kojih djeca imaju veću vjerojatnost za razvoj upale uha, posebno upale srednjeg uha, od...

SAZNAJTE VIŠE

Problem u funkciji Eustahijeve cijevi u dječjoj dobi

Kod beba i male djece Eustahijeva cijev mnogo je kraća i pod drugačijim je kutom smještena nego kod odraslih. Zbog toga se bakterije lakše sele iz nosa i grla prema srednjem uhu. Kako dijete raste, cjevčica postaje okomitija pa bakterije moraju ići više ”uzbrdo” kako bi došle do srednjeg uha.

Zato starija djeca i odrasli rjeđe imaju upale uha. Akutna upala srednjeg uha javlja se kod 13% djece mlađe od tri mjeseca, kod 67% djece do 12 mjeseci, a 46% djece ima tri ili više upala uha do navršene treće godine. Što je dijete manje, izraženiji su opći simptomi bolesti.

Savjet +

  • Ako ste na ljetovanju i vaše se dijete nakon kupanja žali na bol u uhu, nema temperaturu i nije mu začepljen nos, vjerojatno ima upalu vanjskog uha.
  • Pokušali ste ukapati kapi u uho, ali jednostavno ne prolaze? Vjerojatno je koža zvukovoda jako otečena, a kanal u cijelosti zatvoren pa kapi ne mogu ući. U tom slučaju otorinolaringolog će u zvukovod postaviti trakicu s antibiotskom i protuupalnom masti kako bi se postiglo otvaranje kanala, što će omogućiti daljnje liječenje kapima. Trakica ostaje u uhu dva dana.
  • Tijekom upale vanjskog uha ne močite bolesno uho. Zaštitite ga vatom koju s vanjske strane možete premazati vazelinskom kremom.
  • Obavezno djetetu dajte sredstvo protiv bola (ibuprofen, paracetamol) na usta dok se upala ne smiri.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button