Trudnoća i porod - 5. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva i Ana Jeličić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Što treba znati o oporavku nakon carskog reza

Carski rez je kirurški zahvat kojim se dijete rađa kroz rez trbušne stijenke i maternice. Svaka operacija, pa tako i ova, zahtijeva određeno vrijeme da se tijelo oporavi i da se rana zatvori.

carski rez carskog reza

Carski rez (lat. sectio caesarea) je kirurški zahvat kojim se dijete rađa kroz rez trbušne stijenke i maternice. U većini slučajeva, carski rez se izvodi kada vaginalni porod predstavlja opasnost za majku ili dijete. Operacija može biti hitna ili planirana, ovisno o indikaciji.

Mnoge majke će se složiti: porođaj carskim rezom nije nimalo carski

Indikacije za carski rez su:

 • porod koji ne napreduje – iako su prisutne snažne kontrakcije (trudovi) maternice, cerviks (vrat maternice) nije dovoljno otvoren
 • ugroženo dijete (npr. dijete ne dobiva dovoljno kisika)
 • nepravilan položaj djeteta (postavljeno je na zadak ili poprečno)
 • više prethodnih carskih rezova
 • višeplodna trudnoća
 • placenta previa (predležeća posteljica)
 • placenta accreta (neuobičajeno sijelo posteljice)
 • prolaps (ispadanje) pupkovine
 • mehanička opstrukcija porođajnog kanala
 • genitalni herpes
 • teško zdravstveno stanje majke (npr. srčane bolesti)

Što nakon carskog reza?

Babinje je razdoblje nakon poroda tijekom kojeg se žensko tijelo vraća u stanje prije trudnoće, a traje šest do osam tjedana. Svaka žena je drugačija i ima drugačije iskustvo, stoga je i oporavak individualan.

U bolnici

Nakon što popusti anestezija, a lijekovi polagano prestanu djelovati, pojavit će se bol na mjestu reza, a mokraćni kateter će se ukloniti. Potrebno je izbjegavati bilo kakvo naprezanje, dizanje (potražite pomoć i pri podizanju djeteta), a potrebna je pomoć pri ustajanju te odlasku na toalet i u kupaonicu.

Trajanje hospitalizacije je različito, ali obično je to od tri do pet dana. Nakon prestanka djelovanja anestezije potrebno je početi s unosom hrane i tekućine kako bi se prevenirali zatvor i duboka venska tromboza. Možda se mnoge od vas pitaju kako ćete obavljati nuždu zbog šavova, ali ne brinite – možete se opustiti jer oni neće popucati. Tijekom boravka u bolnici potražite pomoć medicinske sestre kako biste naučile dojiti i da vam pokaže različite pozicije za dojenje.

Kod kuće

Oporavak od carskog reza i cijeljenje ožiljka traje oko šest tjedana. Ženama se u ovom razdoblju preporučuje odmor, a  ako se obavljaju fizičke aktivnosti potrebno je izbjegavati dizanje teških predmeta i vožnju automobila. Također, izbjegavajte stepenice tijekom najmanje dva tjedna nakon poroda.

Poželjno je izbjegavati spavanje na trbuhu kako bi se spriječio pritisak na ožiljak. Prevenirajte zatvor konzumacijom velikih količina tekućine, dajte prednost hrani bogatoj vlaknima i krećite se.

Nakon carskog reza možete koristiti analgetike (ibuprofen ili paracetamol) za smanjenje bolova. Preporučuje se izbjegavati kupanje u kadi ili bazenu sve dok ne prestane krvarenje i dok ožiljak u potpunosti ne zacijeli. Ožiljak je poželjno prati jednom dnevno i pažljivo ga osušiti ručnikom.

Nakon poroda se javljaju lohije (postporođajno krvarenje), a traju dva do šest tjedana. Za vrijeme krvarenja poželjno je nositi higijenske uloške za rodilje ili jednokratne gaćice. Tampone izbjegavajte jer predstavljaju rizik za nastanak infekcije.

Korištenje steznika oko trbuha pokazalo se korisnim jer može smanjiti bol i pružiti dodatnu potporu trbušnoj stijenci nakon poroda.

Važno je znati

U slučaju da primijetite neke od sljedećih simptoma javite se svom liječniku jer vjerojatno je riječ o infekciji rane:

Obratite pažnju i na promjene raspoloženja, smanjen apetit, bezvoljnost, iscrpljenost te lošu povezanost s djetetom jer ovi simptomi mogu ukazivati na postporođajnu depresiju, pa se čim prije javite svom liječniku.

Spolni odnosi nakon carskog reza

Spolne odnose se preporučuje izbjegavati minimalno šest tjedana nakon poroda zbog bolova i povećanog rizika od infekcija. Uzrok bolova su presječeni živčani završetci koji mogu izazivati osjećaj trnjenja i bolova, a spolni odnos može pogoršati tu bol.

porođaj novom metodom - upoznajte francuski carski rez

Evolucija carskog reza: od očajničke borbe za život do minimalno invazivnog zahvata

Jeste li čuli za porođaj novom metodom - francuski carski rez stigao je u Hrvatsku, a za to su...

SAZNAJTE VIŠE

Kada planirati sljedeću trudnoću?

Brojna su istraživanja zaključila da sljedeću trudnoću treba planirati najmanje 18 mjeseci nakon carskog reza. U slučaju da ste imali carski rez, to ne mora značiti da će i sljedeći porod biti takav. Iako u 75% slučajeva vaginalni porod s prethodnim carskim rezom prođe uredno, moguća je ruptura (puknuće) maternice na šavovima.

Za detaljnije informacije o ovoj temi pročitajte cijeli blog na stranici Poliklinike Mazalin

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button