Obiteljsko zdravlje - 9. siječnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Viktorija Mišura, bacc. physioth., Privatna praksa fizikalne terapije Jadranka Brozd, ADIVA Plus sadržaj

Kako nam fizioterapija može pomoći kod ožiljaka?

Ožiljci, posebice kada su rezultat većih operativnih zahvata, mogu izazivati razne teškoće, pa čak ograničavati kretanje

oziljci fizioterapija

Ožiljak je tvorevina koja nastaje nakon cijeljenja oštećena ili ranjena tkiva. Dakle, ožiljci nastaju nakon operacija, trauma ili porezotina, a postoje četiri vrste: uvučeni, ravni, ispupčeni i unutrašnji. Prepoznajete li možda među njima i neki svoj? Kakvih ožiljaka najviše imate?

Četiri metode pomoću kojih ćete se riješiti ožiljaka od akni

Njihovim zarastanjem stvaraju se adhezije koje se hvataju za obližnje mišiće, organe, ligamente i fasciju. Adhezija sljepljuje okolna tkiva što uzrokuje smanjenje vitaliteta i funkcije te takvo tkivo postaje tvrdo, blokirano, smanjenog elasticiteta – jednom riječju, nefunkcionalno.

Ožiljci mogu biti čak i opasni

Ožiljci remete motoričku kontrolu mišića, blokiraju cirkulaciju te uzrokuju bol i disfunkciju određenog segmenta tijela ovisno o prijašnjem posturalnom disbalansu i fascijalnim restrikcijama. Oni mogu biti jako štetni, pa čak i opasni za naše tijelo kada nastanu tijekom, odnosno nakon operativnog zahvata.

Navedimo nekoliko primjera tegoba koje mogu izazvati:

  • Operacija karcinoma dojke: moguća pojava problema s disanjem, bolovi u prsima/ramenu, nemogućnost smanjenja edema
  • Operacija žuči: problemi s disanjem, probadanje u prsima i rebrima
  • Operacija štitnjače: bolovi u ramenom obruču, vratu i glavi
  • Carski rez: bolovi u području abdomena, lumbalnoj kralježnici, zdjelici; mogućnost opstipacije i urinarnih problema

Svi se ožiljci trebaju procijeniti bez obzira koliko su mali ili koliko su stari. Naime, starost ne utječe na njihov potencijal za oslobađanje. Ne smiju se tretirati samo u slučaju kada nisu kompletno zarasli.

Direktna i indirektna tehnika oslobađanja ožiljaka

U okviru fizioterapije na raspolaganju su dvije tehnike oslobađanja ožiljaka: indirektna i direktna. Indirektna tehnika oslobađanja je površna i manje bolna te se koristi kod uvučenih i ravnih ožiljaka. Direktna tehnika oslobađanja je dublja i bolnija te se ne preporučuje za ožiljke iznad kostiju. Takva terapija je najdjelotvornija kod abdominalnih i prsnih ožiljaka.

carski rez oporavak vjezbe fizioterapija

Nakon carskog reza nema opuštanja: Tijelu se mora vratiti pokret

Carski rez zahtijeva specifičan oporavak koji uključuje vježbe u skladu s fizioterapijskom procjenom a time ćemo spriječili tegobe i...

SAZNAJTE VIŠE

Iako tehnike ne moraju biti, a ponekad i nisu ugodne, svakako će značajno unaprijediti kvalitetu života. Stoga ne odgađajte traženje stručnog mišljenja jer rješenje za vaše tegobe postoji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button