Trudnoća i porod - 18. prosinca 2021.
AUTOR ČLANKA - Prof. dr. sc. Darija Vranešić Bender, Vitaminoteka, ADIVA Plus sadržaj

Važnost odgovarajuće prehrane u planiranju trudnoće

Brojni su utjecaji koji uvjetuju začeće i rođenje zdravog djeteta. Pritom neke od tih utjecaja možemo kontrolirati, a neke ne. Prehrana je jedan od najvažnijih vanjskih utjecaja na plodnost koji možemo kontrolirati

planiranje trudnoce prehrana zacece neplodnost plodnost

Znanstveno je dokazano da način prehrane žene prije i tijekom trudnoće utječe na plodnost te tijek i ishod trudnoće. Također, brojne su se znanstvene studije bavile utjecajem prehrane i načina života na plodnost muškaraca.

Planiranje trudnoće: postoji li pravo vrijeme za roditeljstvo?

Tijekom posljednjih desetljeća brojna istraživanja nastoje rasvijetliti vezu između prehrane, unosa pojedinih nutrijenata i plodnosti. Razmatraju se prehrambene navike, tjelesna masa, unos i tjelesni status vitamina i minerala te terapijski učinci ljekovitih biljaka. Iako nutritivne intervencije neće prevenirati ili izliječiti neplodnost kod svih parova, vrijedi pokušati jer je riječ o sigurnim, jeftinim i često podcijenjenim rješenjima.

Neplodnost izazvana nutritivnim čimbenicima

Neplodnost izazvana nutritivnim čimbenicima često je povezana s promjenama u sintezi i aktivnosti hormona ili kvaliteti sperme.

Estrogen, hormon koji igra glavnu ulogu u plodnosti žena, nastaje na dva mjesta u organizmu – u jajnicima te u skladišnom masnom tkivu. Visoke ili niske razine masnog tkiva te sklonost gomilanju masnog tkiva oko struka, utječu na sintezu estrogena. Te promjene u stvaranju estrogena mogu biti uzrokom trajne ili privremene neplodnosti, budući da uzrokuju poremećaj menstrualnog ciklusa ili izostanak ovulacije. Količina i smještaj tjelesnih zaliha masti također može utjecati na stvaranje drugih reproduktivnih hormona te tako povećati rizik od neplodnosti i spontanog pobačaja.

Brojne su znanstvene studije dokazale da normalizacija udjela tjelesne masti utječe na uravnoteženje razina reproduktivnih hormona i bolju plodnost. Žene poželjne tjelesne mase lakše ostvaruju trudnoću nego pothranjene odnosno pretile žene.

Ni premalo ni previše nije dobro

Pothranjenost smanjuje plodnost jer smanjeni udio tjelesnog masnog tkiva može utjecati na ovulaciju. Smanjenje tjelesne mase od 10 do 15% u odnosu na idealnu tjelesnu masu, može imati za posljedicu neuredan menstrualni ciklus. S druge strane, blagi porast tjelesne mase kod žena s premalim udjelom tjelesne masti može pospješiti plodnost. Iako se lijekovi nerijetko koriste za poboljšanje razina hormona i ovulacije, ishod začeća i trudnoće bolji je ako se ovulacija dogodi spontano.

Kod pretilih žena inzulinska rezistencija ili neosjetljivost na inzulin može negativno utjecati na plodnost. Istraživanja pokazuju da smanjenje tjelesne mase od samo 7 kg kod pretilih žena može povratiti ovulaciju.

Pretilost utječe i na plodnost muškaraca. Pretili muškarci ne samo da proizvode manje sperme, već ona u većoj mjeri sadrži abnormalne spermije. Pretilost se povezuje s povećanim brojem mutacija DNA u spermijima što može umanjiti plodnost. Također, nedostatak tjelesne masti i prekomjerno gomilanje masti u području abdomena povezano je sa smanjenom sintezom testosterona i lošom kvalitetom sperme. Dobitak na tjelesnoj masi u pothranjenih i gubitak suvišnih kilograma u pretilih popravlja razinu testosterona i plodnost.

Što treba uzeti u obzir

Opće je pravilo da osobe koje imaju indeks tjelesne mase (BMI) manji od 20 kg/m2 ili veći od 30 kg/m2 imaju premalu ili preveliku tjelesnu težinu da bi ostvarile optimalnu plodnost. (Podsjetnik: BMI možete izračunati tako da podijelite svoju tjelesnu masu u kilogramima s kvadratom visine u metrima.) Ipak, treba imati na umu da BMI nije uvijek najbolji pokazatelj stanja uhranjenosti.

planiranje trudnoce zacece

Planirate zatrudnjeti? Poslušajte provjerene savjete stručnjaka

Začeće se ne događa uvijek lako i u planirano vrijeme. No, ako se oboružamo znanjem, vjerojatnost uspješnog začeća se...

SAZNAJTE VIŠE

Primjerice, osobe koje se bave sportom mogu imati normalan BMI, ali nizak udio tjelesne masti, dok s druge strane osobe koje vode sjedilački način života mogu imati normalnu tjelesnu masu, ali previše masnog tkiva (koje teži manje od mišića). Stoga se koriste i druge metode za procjenu udjela masnog tkiva, poput opsega struka ili mjerenja kožnih nabora. Opseg struka veći od 109 cm kod žena te veći od 120 cm u muškaraca, ukazuje na „vrlo visoku“ razinu tjelesne masti.

Pravilno izbalansirana prehrana ima mnogo prednosti. Pomaže nam održati idealnu tjelesnu masu, drži hormone u ravnoteži i poboljšava zdravlje reproduktivnog sustava. U nastavku teksta na stranicama Vitamini.hr, doznajte kako planirati unos nutrijenata s ciljem povećanja plodnosti.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button