Muško zdravlje - 21. siječnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Neplodnost kod muškaraca: kako nastaje i koji su uzroci

Ugrubo gledajući, neplodnost kod muškaraca može se podijeliti na abnormalnu količinu i/ili funkciju sjemena te probleme u transportu sjemena

Neplodnost kod muskaraca

Neplodnost se definira kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće unutar godinu dana nezaštićenih, redovnih spolnih odnosa kod parova mlađih od 35 godina. A neplodnost kod muškaraca dakako signalizira da je uzrok na muškoj strani para. Kod starijih parova, ili ako postoje dodatne otežavajuće okolnosti, već nakon 6 mjeseci bilo bi poželjno javiti se liječniku i učiniti obradu.

Statistike kažu da 10-15% parova ima poteškoće sa ostvarivanjem trudnoće. Pri tome u trećine parova neplodnost je zbog muškog faktora, u trećini zbog ženskog, a ostatak čine smetnje kod oba partnera. Posebnu kategoriju čine parovi s tzv. idiopatskom neplodnošću, kad se nakon kompletne obrade ne uspije otkriti točan uzrok.

Preko trnja do zvijezda: pomoć neplodnim parovima

Detaljna anamneza i pregled

Obrada muške neplodnosti započinje detaljnom anamnezom i pregledom, te analizom sjemena (spermiogram). Neodgovarajući spermiogram zahtjeva dodatnu obradu koju provodi androlog, uključujući hormonske analize, ultrazvučni pregled, uzorke za mikrobiološke pretrage, eventualno genetsko testiranje i u težim slučajevima i biopsiju testisa.

Neplodnost kod muškaraca ima nekoliko uzroka. A ugrubo se mogu podijeliti na abnormalnu količinu i/ili funkciju sjemena i probleme u transportu sjemena. U prvoj grupi je čitav niz toksina i kemikalija iz okoliša (pesticidi, iradijacija, duhanski dim, alkohol, marihuana, egzogeni steroidi). Tu su još bolesti drugih organskih sustava (šećerna bolest, hormonski disbalansi), prethodne infekcije (spolno prenosive bolesti, zaušnjaci), ozljede i operacije, posljedice zračenja i kemoterapije. U drugoj grupi su problemi erekcije i ejakulacije kao retrogradna ejakulacija, oštećenja i ozljede dijelova reproduktivnog sustava, seksualni problemi koji onemogućuju pravilnu ejakulaciju, kardiovaskularne bolesti.

Bolesti skrotuma mogu biti uzrok neplodnosti kod muškaraca

Bolesti skrotuma mogu biti stečene ili prirođene. Prije rođenja, u muškog djeteta, testis se, prateći krvne žile i živce, spušta iz trbušne šupljine u skrotum. Testis koji zaostane na tom putu, naziva se nespušteni testis. Ako se ne spusti samostalno tijekom ranog djetinjstva ili operativno, postoji velika mogućnost oštećene proizvodnje sjemena, razvoja tumora testisa, ingvinalne kile, torzije testisa.

Ektopični testis naziva se testis koji se nalazi izvan svoje uobičajene putanje, a nosi slične rizike kao nespušteni. Hidrocela ili „vodena kila„ nastaje nakupljanjem bistre tekućine unutar ovojnica testisa. Varikocela nastaje kao rezultat proširenja vena unutar sjemene vrpce, koje odvode krv iz testisa. Bezbolna oteklina u mošnji ili na testisu, uvijek mora prvo probuditi sumnju na tumor testisa. Iako rijetki, najčešće se javljaju u muškaraca u ranim tridesetima i zahtijevaju žurnu obradu i liječenje.

S druge strane, nagla intenzivna bol, praćena oteklinom u skrotumu, naziva se akutni skrotum. Uzrok može biti ozljeda, upala kože skrotuma, testisa ili nadsjemenika, uklještenje kile te torzija testisa. Sve navedeno zahtijeva hitan pregled i terapiju, a torzija i uklještena kila i hitnu operaciju.

Na neplodnost utječe čak i pretilost

Pretilost značajno utječe na plodnost žene, ali i muškaraca. Pretilost se povezuje sa smanjenim brojem spermija i njihovom lošijom pokretljivosti. Također, nedostatak tjelesne masti i prekomjerno gomilanje masti u području abdomena povezano je sa smanjenom sintezom testosterona i lošom kvalitetom sperme.

Hrana utječe na mogućnost začeća

Plodovi zdrave prehrane: veće šanse za začeće i manja neplodnost

Kad je riječ o poboljšanju plodnosti, pravilno izbalansirana prehrana ima mnogo prednosti. Pomaže nam održati idealnu tjelesnu masu, drži...

SAZNAJTE VIŠE

Dobitak na tjelesnoj masi u pothranjenih i gubitak suvišnih kilograma u pretilih popravlja razinu testosterona i plodnost. Pravilno izbalansirana prehrana, osim što pomaže održati idealnu tjelesnu masu, drži hormone u ravnoteži i poboljšava zdravlje reproduktivnog sustava. A samo zdrav balans smanjuje i nepovoljne uvjete za neplodnost kod muškaraca.

Ostvarivanje trudnoće uvijek je zajednički pothvat para, a liječenje neplodnosti zahtijeva kompleksan pristup paru i pojedinačno muškarcu i ženi. Pri tome značajnu ulogu igra društvo i okolina, te općenito tendencija odgađanja roditeljstva za zrelije godine.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button