promo signPROMO ČLANAK

Žensko zdravlje - 26. studenoga 2021.
AUTOR ČLANKA - Adiva

Spuštena maternica: Uzroci, simptomi, liječenje i ublažavanje tegoba

Spuštena maternica je stanje koje je za ženu jako neugodno i može dovesti do velikih smetnji, ali sa zdravstvenog stajališta nije stanje koje je ozbiljno za zdravlje žene. Važno je dijagnosticirati stanje na vrijeme i započeti s liječenjem

spuštena maternica

Spuštena maternica ili descensus uteri je pojava kada se maternica spusti u vaginu. Do toga dolazi uslijed oslabjelih mišića, tkiva i ligamenata dna zdjelice koji više ne pružaju potporu maternici. Maternica se spušta sve niže, skroz u vaginu i izvan nje, a to se naziva ispadanje maternice ili prolaps uteri. 

Iako se najčešće javlja kod žena u menopauzi, spuštanje maternice se može dogoditi bilo kojoj ženi. Češće se javlja kod žena koje su imale više vaginalnih poroda i onih koje su obavljale teške fizičke poslove tijekom života.

Postoje 4 stupnja spuštene maternice:

 • Prvi stupanj: cerviks, odnosno vrat maternice propao je u gornji dio rodnice
 • Drugi stupanj: vrat maternice propao je do razine ulaza u vaginu
 • Treći stupanj: vrat maternice nalazi se izvan vagine
 • Četvrti stupanj: cijela maternica je izvan vagine

Zašto dolazi do inkontinencije u trudnoći i nakon poroda?

Uzroci spuštene maternice

Mišići dna zdjelice drže maternicu, rodnicu i ostale organe u zdjelici i donjem dijelu abdomena na mjestu. Ako dođe do slabljenja mišića i ligamenata dna zdjelice dolazi do spuštanja organa.

Najčešći uzroci su:

 • Trudnoća
 • Trauma tijekom poroda
 • Porođaj djece velike porođajne težine
 • Pretilost
 • Kronični zatvor i bolovi tijekom pražnjenja crijeva
 • Starenje
 • Smanjenje količine estrogena nakon ulaska u menopauzu
 • Kronični kašalj
 • Podizanje tereta velike težine
 • Tumori

Simptomi spuštene maternice

Spuštena maternica je stanje koje je za ženu jako neugodno i može dovesti do velikih smetnji, ali sa zdravstvenog stajališta nije stanje koje je ozbiljno za zdravlje žene. Važno je dijagnosticirati stanje na vrijeme i započeti s liječenjem.

Najčešće se osjeća pritisak prema dolje u zdjelici. Dolazi do boli i pritiska u leđima. Dolazi do nevoljnog istjecanja mokraće i stalnog nagona na mokrenje. Ovisno o stupnju dolazi do ulaska vrata maternice u vaginu te u natežem slučaju do ispadanja maternice.

Pojava inkontinencije i pomoć u ublažavanju simptoma

Inkontinencija je neugodno stanje i čest je simptom spuštene maternice. Na tržištu postoje inovativna pomagala švedskog proizvođača Attends koja pomažu u ublažavanju simptoma inkontinencije. Anatomski ulošci Soft, prilagođeni su za bolje pristajanje. Mekani su, diskretni, a zbog visokoupijajuće jezgre koja urin sigurno zaključava daleko od kože, nema neugodnih mirisa ni iritacija kože. Površina uloška, a time i koža ostaje suha. Dostupni su u web shopu.

Attends

Dijagnoza spuštene maternice

Vaš liječnik, ginekolog, postavlja dijagnozu na temelju anamneze i ginekološkog pregleda.

Liječnik će vas pregledati u stojećem i ležećem položaju te će vas zatražiti da kašljete.

Uobičajenim ginekološkim pregledom ustanovit će se stupanj spuštene maternice, vidljive promjene na rodnici i vagini. Daljnja obrada po potrebi uključuje krvne pretrage, cistoskopiju, urodinamsku obradu, a što će liječnik u razgovoru s vama predložiti.

Liječenje spuštene maternice

Na liječenje utječe životna dob žene, stupanj descenzusa ili prolapsa, tjelesna kondicija žene, spolna aktivnost.

Svakako se preporučuju vježbe mišića dna zdjelice – Kegelove vježbe, pogotovo u blažim stupnjevima bolesti. Vježbama će se ojačati mišići dna zdjelice i pružit će se bolja potpora organima u zdjelici.

Kirurškim liječenjem popravljaju se postojeća anatomska oštećenja. Oštećenom tkivu može se pristupiti vaginalnim putem, ali ponekad se preferira i pristup preko abdomena.

Ako niste kandidat za operaciju, postoje uređaji, pesari, koji se postavljaju u vaginalni kanal i pružaju potporu maternici.

Postavljanjem pesara (gumeni prsten) odgovarajuće veličine u rodnicu podiže se vrat mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi čime se rješava ili ublažava inkontinencija te prolaps maternice i rodnice.

PROMO
inkontinencija Attends Pull-Ons pomagala za inkontinenciju

Inkontinencija i sloboda kretanja idu zajedno uz Attends Pull-Ons

O inkontinenciji se često šuti ili ne poduzima ništa. Adekvatna pomagala za inkontinenciju pomažu u održavanju higijene i umanjuju...

SAZNAJTE VIŠE

Prevencija spuštene maternice

Da bi se smanjila vjerojatnost prolapsa maternice potrebno je:

 • Pravilno izvoditi Kegelove vježbe. To su vježbe koje jačaju mišiće dna zdjelice koji pružaju potporu organima u zdjelici.
 • Kontrolirati zatvor. Potrebno je piti velike količine tekućine te konzumirati hranu punu vlakana kao što je voće, povrće, cjelovite žitarice.
 • Izbjegavati podizanje tereta te podizati teret pravilno. Kod podizanja tereta ne koristiti struk i leđa.
 • Kontrolirati kašalj. Kontrolirati bronhitis i kronični kašalj te ne pušiti.
 • Izbjegavati dobivanje na težini. Razgovarajte s liječnikom o vašoj idealnoj težini te o načinima smanjenja tjelesne težine.

Više informacija o problemu spuštene maternice pročitajte na ovom linku.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button