Kožne bolesti - 4. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Moje dijete ima vodene kozice, što sad?

Ova dječja zarazna bolest, obilježena stvaranjem osipa po koži, uglavnom prolazi bez komplikacija. Ono što malim pacijentima najviše smeta je svrbež, a stare preporuke se napuštaju

ah te vodene kozice

Vodene kozice predstavljaju akutnu sistemsku infekciju koju uzrokuje virus varicella-zoster. Jedna je od najčešćih zaraznih bolesti u djece i uglavnom se pojavljuje između 1. i 7. godine života, no moguće je obolijevanje i poslije, ali i prije.

Bolest se najčešće javlja u epidemijama, u zimu i rano proljeće, pogotovo u vrtićima i školama. Virus varicella-zoster spada u skupinu herpes virusa (humani herpes virus tip 3), a širi se kapljičnom infekcijom ili dodirom s oboljelim, odnosno tekućinom iz mjehurića. Bolesnik je zarazan oko 48 sati prije prve promjene na koži pa sve dok se zadnja eflorescencija ne pretvori u krastu. Prijenos preko osoba koje imaju imunitet na vodene kozice nije moguć.

Kupke u hipermanganu nisu prikladne za osobe koje imaju suhu kožu, a osobito ih trebaju izbjegavati djeca s atopijskim dermatitisom

Simptomi

Od zaraze pa do izbijanja prvih simptoma uglavnom prođe od 11 do 15 dana. Jednom preboljena bolest ostavlja doživotni imunitet.

  • vodene kozice započinju blagom glavoboljom, vrućicom i slabošću
  • za dan, dva na koži počne izbijati osip

Kako se razvija osip

Osip izbija na mahove, prvo na trupu te po licu i vlasištu, potom i po ostalim dijelovima tijela. Nekoliko sati nakon izbijanja osip se pretvara u vodenaste mjehuriće – vezikule, koje su ispunjene tekućinom, s obrubom crvenila, koje vrlo često svrbe. Vezikule se potom suše i pretvaraju u kraste. Osip izbija oko 5 dana, te se u tom periodu na koži mogu primijetiti sve faze bolesti. Osip može biti oskudan, no može biti i vrlo jak te se lezije mogu pojaviti i u ustima, očima, te na vaginalnoj i rektalnoj sluznici.

Moguće komplikacije

Bolest je uglavnom blagog tijeka, no moguće su komplikacije kao što su sekundarne infekcije mjehurića (stafilokokom ili streptokokom), pneumonija – kod odraslih i imuno nekompetentne djece, postinfekcijski encefalitis te Reyeov sindrom. Ipak, na svu sreću, teže komplikacije su rijetke, pogotovo u dječjoj dobi.

>>U zimsko doba počinju epidemije vodenih kozica. Čuvene kupke od hipermangana i tekući puder sve rjeđe se preporučuju te ustupaju mjesto zobi i kadulji.<< 

Liječenje i ublažavanje svrbeža

Liječenje je simptomatsko sve dok se tijelo ne riješi virusa. Djeca bi trebala ostati u kući, barem dok se svi mjehurići ne pretvore u kraste – kao mjera prevencije. Uobičajeno vrijeme izostanka iz škole ili vrtića je oko dva tjedna. 

  • Za snižavanje temperature  preporučuje se paracetamol (acetilsalicilnu kiselinu bi trebalo izbjegavati kod vodenih kozica zbog povezanosti s mogućim komplikacijama).
  • Iako postoji mogućnost liječenja antivirusnim lijekovima, ono se ne preporučuje u inače zdrave djece. Njihova upotreba opravdana je za posebne skupine – odrasle osobe, osobe oslabljenog imuniteta, trudnice i drugi.
  • Da bi se smanjila mogućnost nastanka sekundarne infekcije mjehurića, potrebno je pridržavati se određenih pravila – oboljelo dijete treba redovito kupati i održavati mu ruke, odjeću i posteljinu čistima. Nokti bi mu, također, trebali biti uredno podrezani. 
  • Svrbež tijekom vodenih kozica može biti vrlo jak i potrebno ga je ublažiti jer upravo češanje pogoduje nastanku sekundarnih bakterijskih infekcija. Tradicionalno su se prepisivale kupke u hipermanganu za antiseptički učinak te tekući puder s anestezinom za ublažavanje svrbeža. Kupke u hipermanganu nisu prikladne za osobe koje imaju suhu kožu, a osobito ih trebaju izbjegavati djeca s atopijskim dermatitisom. Tekući puder s anestezinom ne preporučuje se za korištenje na djeci mlađoj od sedam godina, a sve se više izbjegava i zbog okluzivnog djelovanja, koje može pogodovati nastanku infekcije mjehurića. Svrbež pogoršavaju vrućina i znoj. Za olakšavanje svrbeža bilo bi najbolje koristiti neke pripravke koji se nanose lokalno i koji neće naškoditi ionako osjetljivoj i tankoj dječjoj koži. Kao jedan od vrlo zanimljivih sastojaka pripravaka sve češće se spominje zob. Toj iznimnoj žitarici svakim danom se pripisuje sve više pozitivnih karakteristika i dobrobiti za zdravlje, no ono što je već dugo poznato jest da kad se nanosi na kožu, zob ima dermoprotektivno, protuupalno i umirujuće djelovanje. 
  • Kožu bolesnika trebalo bi tretirati proizvodima koji imaju lagano antiseptičko i umirujuće djelovanje.
  • Kraste same otpadnu najčešće za desetak dana do dva tjedna i ako je sve prošlo bez komplikacija, dugotrajnih ožiljaka ne bi trebalo biti. Kožu se može nastaviti mazati redovito hidratantnom, laganom i umirujućom kremom.

Kada se javiti liječniku?

Tijekom bolesti najvažnije je pratiti stanje djeteta i pomagati mu ublažavanjem simptoma. Ako se pojave neki neuobičajeni simptomi kao što su povraćanje, preosjetljivost na svjetlo, agresivnost te ako stalno ima povišenu tjelesnu temperaturu i ako mjehurići sadrže gnoj, treba odmah potražiti pomoć liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

ADIVA_app_qr_kod

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button

ADIVA_app_google_play_button

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button