Kožne bolesti - 25. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - doc.dr.sc. Goran Tešović

Vodene kozice ili varičele – neugodne za djecu, a teške za odrasle

Vodene kozice su česta dječja zarazna bolest, uzrokovana virusom. Obično se bolest javlja u lakšem obliku, ali može se javiti i u težem, naročito u sasvim male djece i u odraslih

Vodene kozice - što možemo očekivati

 Virus vodenih kozica prenosi se s osobe na osobu putem zraka ili preko kontakta s tekućinom iz mjehurića na koži. Počinje kao mnogobrojne malene crvene papule koje se nakon kratkog vremena razviju u vodeni mjehurić. On se zamuti ili pukne te se potom javi krasta.

Mjehurić (krasta) je obično manji od 0,5 cm. Osip se javi najprije na tijelu, a onda se proširi na vrat, vlasište i lice. Na kraju budu zahvaćene ruke i noge. Osip izbija na mahove kroz pet dana. Mjehurići se mogu javiti na sluznici usta, u oku, u uhu, na spolovilu. Dok osip izbija, mogu se javiti povišena temperatura, glavobolja i malaksalost. Dijete je dobilo varičele u kontaktu s drugim bolesnim djetetom 10 do 20 dana ranije.

Dijete je dobilo varičele u kontaktu s drugim bolesnim djetetom 10 do 20 dana prije izbijanja osipa

Očekivani razvoj bolesti

Osip izbija tijekom četiri do pet dana. Temperatura je obično najviša treći ili četvrti dan od izbijanja osipa. Djeca se počinju osjećati bolje i temperatura im postane normalna kada osip prestane izbijati. Varičele ne ostavljaju ožiljke, osim ako se kraste ne inficiraju ili ih dijete stalno guli. Obično treba 6-12 mjeseci da se koža oporavi i vrati u prijašnji izgled. Preboljele varičele ostavljaju doživotnu zaštitu. U dječjoj dobi upala pluća te mozga i mozgovnih ovojnica uzrokovana virusom vodenih kozica iznimno je rijetka. Smrt nastupa samo u imunokompromitirane djece.

Što sve treba znati o njezi

Mjehuriće premažite ili nakratko okupajte dijete u blagoj otopini hipermangana (boja otopine poput malinovca). Otopina ne bi trebala doći u dodir s očima ili usnom šupljinom. Postoje i sprejevi i gelovi koji imaju slični učinak – informirajte se kod ljekarnika. Nakon kupke, posušite kožu mekanim ručnikom laganim dodirom, bez trljanja. Ako dijete ne može spavati zbog svrbeža, javite se pedijatru koji će vam prepisati antihistaminik.

Temperatura

Paracetamol (Lupocet, Plicet, Panadol-baby sirup) dajte djetetu ako ima temperaturu iznad 38°C. Ne smijete djetetu dati aspirin ili andol jer se može razviti Reyeov sindrom (oštećenje jetara, mozga i bubrega).

Grlobolja

Varičele uzrokuju mjehuriće u ustima i grlu, pa dijete može odbijati hranu. Ponudite mu da pije hladnu tekućinu. Dojenčadi dajte piti čašom jer boca i duda mogu uzrokovati bol u ustima. Dajte djetetu tekuću hranu. Ne dajte mu slanu hranu i citrično voće.

Osip na spolovilu

Mjehurići se javljaju i na spolovilu. Spolovilo se može prati vrlo blagom otopinom hipermangana (pazite da su se svi kristali otopili).

>>Ova dječja zarazna bolest, obilježena stvaranjem osipa po koži, uglavnom prolazi bez komplikacija. Ono što malim pacijentima najviše smeta je svrbež, a stare preporuke se napuštaju.<<

Aciklovir

Prema novim istraživanjima, on ima malu korist; aciklovir smanjuje broj vezikula za 20% i skraćuje bolest za jedan dan. Učestalost komplikacija nije smanjena. Trebaju ga uzeti djeca koja imaju oštećen imunološki sustav ili uzimaju steroide ili imaju kronične promjene na koži ili kroničnu bolest pluća… To je antivirusni lijek. Treba ga početi davati u prva 24 sata od izbijanja osipa. Aciklovir treba uzimati pet dana.

Sprečavanje infekcija

Kako biste spriječili infekciju osipa, podrežite djetetu nokte. Tijekom dana često mu perite ruke antibakterijskim sapunom. Kod male djece, ako jako grebu kožu, možete spriječiti infekciju tako da mu stavite pamučne rukavice.

Zaraznost i izolacija djeteta

Dijete je zarazno dok i posljednji mjehurić nije prekriven krastom. Deseti dan od početka izbijanja osipa odvedite ga svom pedijatru na kontrolu. Nakon dva tjedna od početka bolesti može pohađati vrtić, školu. Ako dijete pohađa školu, onda je potrebna pošteda od tjelesnog odgoja još dva-tri tjedna nakon što ponovno počne polaziti nastavu. Većina odraslih koji misle da nisu preboljeli varičele kao djeca, obično su ih preboljeli u blagom obliku, što je prošlo nezapaženo. Samo 4% odraslih ih nisu stvarno preboljeli. Drugi slučaj varičela u obitelji ima obično mnogo više mjehurića nego onaj prvi koji ih je donio.

Osip izbija tijekom četiri do pet dana. Temperatura je obično najviša treći ili četvrti dan od izbijanja osipa

Cijepljenje protiv vodenih kozica

Cijepljenje protiv vodenih kozica sprečava pojavljivanje bolesti. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama. Ako se takvo dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago i puno će se brže oporaviti.

Tko se (ne) treba cijepiti?

 • Cijepe se djeca koja imaju više od 12 mjeseci. Djeca i odrasli trebaju primiti dvije doze u razmaku od 6-10 tjedana. Cjepivo protiv vodenih kozica može se primijeniti istodobno s ostalim cjepivima.
 • Neka djeca ne smiju se cijepiti protiv vodenih kozica ili moraju pričekati. Djeca koja su ikad prije u životu imala alergijsku reakciju na želatinu, antibiotik neomicin ili (za one koji se cijepe s dvije doze) na prethodnu dozu cjepiva protiv vodenih kozica ne smiju se cijepiti.
 • Trudnice se ne smiju cijepiti ovim cjepivom. Žena cijepljena protiv vodenih kozica treba pričekati tri mjeseca prije nego što zatrudni!
 • Djeca koja imaju oslabljen imunološki sustav, ne smiju se cijepiti!

Neželjene reakcije na cjepivo

Kao i kod svakog lijeka, i kod cjepiva postoji rizik od neželjenih reakcija. Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške reakcije izuzetno je mali. Većina cijepljenih protiv vodenih kozica nema nikakve neželjene reakcije. Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene):

 • bolnost, oteklina i crvenilo na mjestu uboda;
 • povišena temperatura;
 • blag osip;
 • izuzetno rijetka mogućnost zaraze bližnjih (samo kod djece s oslabljenim imunološkim sustavom).

Što ako nastupi alergijska reakcija? Iako izuzetno rijetka, alergijska se reakcija može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

>>U zimsko doba počinju epidemije vodenih kozica. Čuvene kupke od hipermangana i tekući puder sve rjeđe se preporučuju te ustupaju mjesto zobi i kadulji<<

Nazovite pedijatra odmah ako:

 • mjehurići ili kraste izgledaju jako inficirano (gnojne kraste, crvenilo oko kraste koje se širi);
 • dijete ima krvave mjehuriće po sebi;
 • dijete je mlohavo, klonulo, izgleda teško bolesno;
 • dijete povraća, guši se u kašlju, ima vrućicu preko 40°C koja se ne snižava na primjenu lijekova, te ako se osip pojavi na spojnici oka (bjeloočnica, rožnica).

Nazovite pedijatra za savjet unutar 24 sata:

 • ako se kožne promjene zagnoje;
 • ako visoka temperatura traje više od 4 dana;
 • ako je svrbež neizdrživ.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button