Kožne bolesti - 11. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Pripremite se za vodene kozice: nabavite zob i kadulju

U zimsko doba počinju epidemije vodenih kozica. Čuvene kupke od hipermangana i tekući puder sve rjeđe se preporučuju te ustupaju mjesto zobi i kadulji

Sezona vodenih kozica počinje zimi

Zima i rano proljeće vrijeme je u kojem se najčešće susrećemo s epidemijama vodenih kozica u školama i vrtićima. Riječ je o jednoj od najčešćih zaraznih bolesti kod djece, ali i kod odraslih ako ih nisu preboljeli u djetinjstvu.

Bolest uzrokuje virus Varicella – zoster, a uglavnom se javlja u dječjoj dobi, i to između prve i sedme godine života.

Kako djeca “skupljaju” zarazu?

Varicella – zoster virus pripada skupini herpes virusa, a karakterizira ga tipičan vezikulozni egzantem, odnosno mjehurić ispunjen tekućinom. Bolest se prenosi zrakom, kapljičnim putem ili neposrednim dodirom s oboljelom osobom koja virus luči u sekretu dišnih putova te u sadržaju mjehurića na koži. Bolesnik je zarazan već dva dana prije nego što primijetimo osip u obliku malih crvenih točkica (papula) koji vrlo brzo unutar crvenila razvije karakterističan vodenasti mjehurić (vezikulu), pa sve dok osip traje, odnosno dok se i posljednji mjehurić ne pretvori u krasticu. Krastice koje nastaju u fazi oporavka nisu zarazne. Vodene kozice ostavljaju trajni imunitet te stoga zdrave osobe koje su ih preboljele ne obolijevaju naknadno.

Bolest se prenosi zrakom, kapljičnim putem ili neposrednim dodirom s oboljelom osobom koja virus luči u sekretu dišnih putova te u sadržaju mjehurića na koži

Što možemo očekivati?

Bolest kreće nespecifično, kao svaka viroza, popraćena glavoboljom, povišenom tjelesnom temperaturom te slabošću organizma. Nakon 24 – 48 sati na licu, vlasištu i trupu te poslije i na ostalim dijelovima tijela javlja se crvenilo u obliku osipa koji vrlo brzo razvija vodenaste mjehuriće i to predstavlja eruptivni dio bolesti, često popraćen neugodnim svrbežom. Osip i svrbež javljaju se na mahove, tako da na koži istodobno primjećujemo sve faze bolesti, od vezikule do krastice. Sadržaj mjehurića u početku je bistar, no poslije postaje mutan. Nakon toga vezikule se suše i pretvaraju u krastice. Osip uglavnom traje pet dana, a najviše od sedam do osam dana, pri čemu može biti blagog oblika, no mogu se pojaviti i lezije u ustima, očima te na genitalnoj i rektalnoj sluznici, pri čemu je potrebno konzultirati se s liječnikom.

>>Ova dječja zarazna bolest, obilježena stvaranjem osipa po koži, uglavnom prolazi bez komplikacija. Ono što malim pacijentima najviše smeta je svrbež, a stare preporuke se napuštaju.<<

Komplikacije i liječenje

Najčešće komplikacije kod vodenih kozica javljaju se u obliku sekundarnih infekcija mjehurića stafilokokom ili streptokokom, pneumonija kod odraslih osoba te kod djece s oslabljenim imunitetom, kao i postinfekcijski encefalitis. Ipak, na sreću svih roditelja, navedene komplikacije vrlo su rijetke, posebno u dječjoj dobi. Vodene kozice potrebno je simptomatski liječiti, nastojeći smanjiti rizik nastanka komplikacija, posebno od bakterijskih superinfekcija. Navedeno zapravo podrazumijeva snižavanje povišene tjelesne temperature (ako je prisutna u primarnom stadiju bolesti), pri čemu je bitno izbjegavati acetilsalicilnu kiselinu jer se kod djece povezuje s rizikom nastanka Reyevog sindroma, a koristiti paracetamol. Potrebno je i održavati uobičajenu higijenu kože koju treba redovito kupati, ali bez trljanja te održavati ruke čistima. Kod djece je posebno važno podrezivanje noktiju kako bi se smanjila mogućnost nastanka dodatnih infekcija grebanjem i češanjem.

Kod djece je posebno važno podrezivanje noktiju kako bi se smanjila mogućnost nastanka dodatnih infekcija grebanjem i češanjem

Također je važno održavati čistoću odjeće i posteljine bolesnika. Oboljelu djecu treba izolirati, najčešće u vlastitom domu, te kontrolirati tko ulazi u prostoriju – posebnu rizičnu skupinu čine trudnice i djeca do prve godine starosti.

Rješenja iz prirode – zob i kadulja

Pri pojavi vodenih kozica najizraženiji simptom je neugodan svrbež koji je potrebno ublažiti, posebno kada je riječ o djeci koja grebanjem i češanjem iritiranog područja povećavaju opasnost nastanka sekundarnih bakterijskih infekcija. Tradicionalno su se za svrbež prepisivale kupke od hipermangana (za antiseptički učinak) i tekući puder s anestezinom za ublažavanje svrbeža. Budući da je posljednjih godina porastao broj djece s atopijskim dermatitisom te izrazito suhom kožom, kupke od hipermangana postale su neprikladne i ne preporučuju se. Upotreba tekućeg pudera s anestezinom dobno je ograničena pa nije siguran za primjenu kod djece mlađe od sedam godina pa sve se manje preporučuje zbog okluzivnog djelovanja koje može uzrokovati infekciju mjehurića. 

Za olakšavanje svrbeža preporučuje se koristiti blage, prirodne pripravke koji se nanose lokalno pa neće oštetiti tanku i osjetljivu dječju kožu. Zob se danas smatra vrlo zanimljivim sastojkom zbog brojnih pozitivnih karakteristika djelovanja na kožu, a posebno se ističe njeno blagotvorno i umirujuće djelovanje. Osim toga, zob posjeduje i dermoprotektivno te protuupalno djelovanje. I kadulja se koristi od davnina jer posjeduje iznimna antiseptička i antibiotska svojstva te djeluje protuupalno. Pripravci na bazi zobi i kadulje namijenjeni njezi kože kod vodenih kozica mogu se naći u obliku spreja i kreme u ljekarnama.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button