Obiteljsko zdravlje - 13. kolovoza 2020.
AUTOR ČLANKA - Tanja Pekez, dr. med., spec. obiteljske medicine

Infekcije koje prijete pazusima, preponama i ostalim pregibima na tijelu

Tijekom ljeta se često žalimo na znojenje i neugodan miris. No miris bi nas doista najmanje trebao zabrinjavati

Infekcije na pregibima

Nadamo se da nam je, nažalost, ova epidemija COVID-19 bolesti pokazala koliko je higijena bitan dio života, jedan od najvažnijih. Nikada nije naodmet ponoviti poslovicu: „Čistoća je pola zdravlja“, osobito kada je riječ o zdravlju kože. Tijekom ljetnih mjeseci održavanje osobne higijene postaje velik izazov.

Koža voli more: iskoristite sve blagodati morske soli

Vrućine izazivaju pojačano znojenje te nakupljanje tog znoja na površini tijela, koje je osobito izraženo u pregibima (ispod pazuha, u lakatnim jamama, u području prepona, ispod dojki kod žena te između prstiju ruku i nogu).

Bakterije koje prekrivaju kožu i koje nas štite od bakterija koje mogu izazvati bolesti, ovaj put nam „odmažu“ stvarajući neugodne mirise. Pored toga, i neki začini kao što su češnjak i curry mogu dovesti do stvaranja neugodnog mirisa tijela. Znoj u nastanku nema miris, ali dolaskom na kožu koja je puna bakterija, živih i raspadnutih, dobiva svoj neugodni miris. To je posebice izraženo na mjestima pregiba.

No, mirisi su najmanji problem koji nam se može dogoditi. Pojava gljivica u pregibima, bakterijske infekcije te alergijske promjene mogu dovesti do velikih problema, od crvenila kože, svraba do oštećenja kože i težih infekcija. Osobito su osjetljive osobe koje se prekomjerno znoje, boluju od šećerne bolesti, nepokretne osobe te osobe sa smanjenim imunitetom.

I muškarci bi se trebali depilirati

Većina ovih problema se može izbjeći pravilnom higijenom. Prije svega, potrebno je depilirati područja ispod pazuha i u preponama te ostalim dijelovima kože. Muškaricma ne bi trebalo biti neugodno depilirati se jer time doprinose svom zdravlju i održavanju higijene.

Depilaciju treba raditi na koži koja je čista. Ima nekoliko vrsta depilacija, od brijanja, korištenja epilatora do korištenja krema za depilaciju. Svaka metoda ima svojih mana i prednosti, pa prije donošenja odluke proučite svaku od njih. Ako je potrebno, posavjetujte se s kozmetičarkom ili otiđite u kozmetički salon.

infekcije na pregibima

Kako izabrati i koristiti dezodorans

Naravno da vas kod znojenja smeta i neugodan miris, koji se može pored higijenskih mjera ukloniti i dezodoransima. Dezodorans se uvijek, ali uvijek mora nanositi na čistu kožu. Dobro je odabrati dezodorans bez alkohola, mirisa i s antiperspirantima.

Zdravlje ispred mode: pravila odijevanja

Odjeća uvelike može „pomoći“ stvaranju problema na koži tijekom ljeta. Potrebno je nositi čistu, opeglanu odjeću. Odjeća bi trebala biti od prirodnih materijala koji dozvoljavaju upijanje znoja s površine tijela. Također treba izbjegavati pripijenu odjeću.

Obuća je također bitna te je potrebno čim više biti u obući od prirodnih materijala s otvorenim prstima i petom (ako nam to prilike dozvoljavaju).

Ako moramo nositi dokoljenke, onda je dobro da one sadrže maksimalni postotak pamuka koji pomaže upijanju znoja na stopalima.

Gljivice vole mračna i vlažna mjesta

Nakon tuširanja, koje može biti samo s običnom vodom (pretjerana uporaba sapuna se ne preporučuje) potrebno je dobro posušiti područja pregiba. Ondje se skuplja najviše znoja jer ne dolazi do slobodne cirkulacije zraka, a i odjeća vrlo teško „skuplja“ znoj s tih mjesta. Profesor dermatovenerologije, prof. dr. Šalamon je govorio: „gljivice vole mračna i vlažna mjesta.“

Kod alergije potrebno je izbjegavati korištenje odjeće sa sintetetskim materijalima te kemikalija. Morate li nositi rukavice, odaberite one bez lateksa, koji je vrlo čest alergen. Kreme protiv alergija mogu biti vrlo učinkovite, ali se smiju koristiti u ograničenom vremenskom periodu.

Kako se liječe i sprečavaju infekcije?

Pojavi li se crvenilo kože na pregibima i između prstiju, potrebno je posvetiti više pozornosti odstranjivanju vlage na tim područjima. Osjetite li neugodan slatkasti miris ili uočite nakupljanje bijelo-žutih naslaga te ako sumnjate na infekciju, javite se svom liječniku obiteljske medicine.

Kod bakterijskih infekcija možda će biti potrebno korištenje antibiotika u vidu tableta, dok antibiotske masti rijetko pomažu kod infekcije kože. Ako je došlo do gljivične infekcije, potrebno je koristiti lokalni pripravak protiv gljivica i, vrlo rijetko, u obliku tableta, koje treba izbjegavati zbog mogućih nuspojava.

Pojava osipa ljeti uzrokovana je ljetnim vrućinama

Crveni osip: Uz par savjeta pobijedite osip koji nastaje zbog ljetnih vrućina

Pojava karakterističnog osipa ljeti kod beba može biti poruka mamama da je djetetu vruće, no crveni osip koji neugodno...

SAZNAJTE VIŠE

Poruke koje moramo zapamtiti za pravilno održavanje higijene kože u pregibima su:

  • redovito tuširanje/kupanje,
  • depilacija čiste kože,
  • izbjegavanje jakih začina čiji mirisi se luče kožom,
  • nošenje pamučne odjeće koja nije pripijena uz tijelo.

U slučaju pojave promjena na koži konzultirati svog obiteljskog liječnika koji u većini slučajeva može i bez dermatologa riješiti vaš problem.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button