Koža, kosa i nokti - 13. srpnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Sanja Petek Modrić, dr. med., spec. dermatovenerolog, Poliklinika Viva-derm, Varaždin, ADIVA Plus sadržaj

Koža voli more: iskoristite sve blagodati morske soli

Bilo da je riječ o aknama, ekcemu, dermatitisu ili gljivicama, more će na vašu kožu imati snažan terapijski učinak

morska sol morska voda more njega koze piling ljepota akne ekcem dermatitis gljivice

More je poznato po ljekovitom djelovanju te je prisutno od samih početaka u povijesti medicine. Tako je još Hipokrat koristio u liječenju kožnih bolesti talasoterapiju, a slične su terapije provodile brojne civilizacije. Slana je voda duboko ukorijenjena kao tretman u narodnoj medicini.

Eterična ulja nisu krema: Razmislite prije njihova izravnog nanošenja na kožu

Ublažava i liječi akne

Morska sol sadrži vrijedne minerale, a po blagotvornom utjecaju na kožu dobro je poznato djelovanje magnezija, kalcija i kalija. Oni pomažu u borbi protiv bakterija uzročnika akni. Masna i aknama sklona koža najčešći je poremećaj koji uzrokuje otuđenje, frustracije, te fizičke i emocionalne ožiljke. I nemojte misliti da se to odnosi samo na tinejdžere; i 85% odraslih ljudi pati od akni.

Naravno, liječenje akni se ne može prepustiti samo moru, a nerijetko je potrebna i terapija sistemskim lijekovima. No, more svakako može doprinijeti poboljšanju stanja. Pranje otopinom slane vode preporučuje se osobama s masnom kožom s ciljem reduciranja suvišne masnoće koja uzrokuje začepljenje pora.

Koristi u liječenju ekcema i atopijskog dermatitisa

Magnezij je pak sastojak kojeg ćemo često naći u preparatima za tretiranje kože zahvaćene ekcemom. Mogli bismo reći da je magnezij protuupalni i antimikrobni mineral te doprinosi ublažavanju svrbeža. Znanstveno je dokazano da morska voda izuzetno povoljno djeluje na poboljšanje stanja kože i lezija kod osoba s atopijskim dermatitisom. More čini kožu mekšom, elastičnijom, a svrbež i crvenilo se značajno smanjuju.

morska sol morska voda more njega koze piling ljepota akne ekcem dermatitis gljivice2

No, pritom treba naglasiti da sol nakon kupanja ne smije ostati na koži; odmah po izlasku iz mora morate se otuširati (ponesite dovoljno vode na plažu ako nema tuša) te dobro osušiti ručnikom uz nježno tapkanje. Po povratku kući otuširajte se koristeći proizvode namijenjene pranju atopične kože. Nakon sušenja nanesite i njegujuće sredstvo koje će stvoriti na koži zaštitnu barijeru te pružiti intenzivnu hidrataciju.

Nježni piling

Morska sol je odličan piling koji će učinkovito ukloniti mrtve stanice kože te otvoriti pore. Tako će brisanje ručnikom poslužiti kao „piling tretman“, a pritom i poboljšati cirkulaciju, odnosno prokrvljenost vaše kože. U slučaju da je vaša koža lica osjetljiva, izbjegavajte uranjanje ili odmah isperite lice običnom vodom po izlasku iz mora.
Kupovna morska sol se općenito može koristiti za pripremu paste za piling tijela u kombinaciji s maslinovim ili nekim drugim baznim uljem poput bademovog.

Tretman protiv peruti

Točan uzrok peruti nije poznat i više je mogućih razloga za njezin nastanak. Često je posljedica seboroičnog dermatitisa, javit će se i na vlasištu osoba sa suhom kožom, uzrok mogu biti i gljivice, razne zdravstvene tegobe, nepravilna prehrana, stres… More će svakako pomoći pri uklanjanju peruti, a pritom blagotvorno djelovati na vlasište te poboljšati cirkulaciju kao i u ostalom dijelu kože. S druge strane, gljivice ne vole morsku sol koja će kožu isušiti te stvoriti nepovoljan okoliš za njihovo razmnožavanje.

stopala ljeto njega koza nokti sunce

Iskoristite ljeto i priuštite svojim stopalima najbolju njegu

Ljeto je razdoblje kada se vaša stopala, koža i nokti trebaju odmoriti i osvježiti, osjetiti sunce i ljetni zrak....

SAZNAJTE VIŠE

Doprinosi liječenju gljivičnih bolesti kože

Kao što je spomenuto, more, zahvaljujući upravo morskoj soli ima antibakterijska kao i antifungalna svojstva, što znači da značajno doprinosi i terapiji gljivičnih oboljenja kože. Imate li tegobe, primjerice, s atletskim stopalom, a na ljetovanju ste, nemojte propustiti priliku da barem sjedite na molu s nogama u moru.

I za kraj – kupanje u moru nas smiruje, raduje te tako ublažava stres koji na koži uvijek ostavlja tragove. Iskoristite svaki trenutak za užitak i jednu od najljepših prirodnih terapija na svijetu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button