Kožne bolesti - 13. listopada 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Ivana Nola

Kratki savjeti za njegu kože kod atopijskog dermatitisa

Češćim i obilnijim nanošenjem krema i masti koje hidratiziraju kožu, mogu se spriječiti, odnosno ublažiti simptomi atopijskog dermatitisa, svrbež, suhoća i crvenilo

atopijski dermatitis

Kod osoba s atopijskim dermatitisom osobito je važna dermokozmetička njega kože emolijentima iz grupe dermokozmetike, proizvoda koji nisu lijekovi, a od obične kozmetike razlikuju se po tome što sadrže aktivne tvari koje intenzivno hidratiziraju i umiruju kožu.

Također, prilikom kupanja trebaju se koristiti preparati s uljem, bez sapuna i deterdženata, a voda ne smije biti previše topla da se svrbež ne bi pogoršao. Kupanje ne smije trajati dulje od pet minuta da bi se spriječilo dodatno isušivanje kože. Važno je kožu nježno isprati i nježno osušiti tapkanjem, bez trljanja frotirom.

Prilikom kupanja trebaju se koristiti preparati s uljem, bez sapuna i deterdženata, a voda ne smije biti previše topla da se svrbež ne bi pogoršao

Emolijentne kreme, koje se na kožu nanose obavezno dva do tri puta tijekom dana, moraju biti individualno prilagođene koži određenog bolesnika s atopijskim dermatitisom. Emolijenti ublažavaju svrbež, obnavljaju kožu, čime se sprečava isušivanje i ulaz vanjskih alergena, te reduciraju učestala ponovna izbijanja ekcema. Koriste se u kombinaciji s kortikosteroidnim pripravcima i redovito po prestanku primjene kortikosteroida. Naime, redovitom uporabom emolijenta smanjuje se potreba za korištenjem kortikosteroida.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button