Koža, kosa i nokti - 27. lipnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

5 stvari koje morate napraviti za svoju kosu prije nego odete na more

Želite li se vratiti s ljetovanja sa zdravom, čvrstom kosom i neizbljeđenom, sjajnom bojom važno ju je pripremiti za sunce i prije odlaska na more. Evo što profesionalci savjetuju učiniti!

5 stvari koje morate napraviti za svoju kosu prije nego odete na more

Kako bi tijekom cijelog ljeta kosa izgledala zdravo i njegovano, a boja bila sjajna i intenzivna usprkos izloženosti suncu, soli ili kloru dovoljno je slijediti sljedećih pet jednostavnih koraka jer prevencija je najvažnija.

Na šišanje prije, a ne poslije ljetovanja

Prije nego krenete na more, podšišajte vrhove kose, barem 1-2 cm, ili više ako je potrebno. Time ćete prevenirati daljnje pretjerano oštećivanje vlasi pri djelovanju sunca, soli ili klora pa nakon povratka s ljetovanja nećete trebati drastično skraćivati dužinu kako biste se riješili oštećenih dijelova.

Koliko su opasni zaštitni faktori i kako se sigurno zaštititi od sunca?

Nahranite kosu uljima

Nekoliko tjedana prije odlaska na plažu njegujte kosu hladnoprešanim biljnim uljima. Par puta tjedno ili mjesečno, ovisno o tipu kose, umasirajte u vlasi žličicu-dvije hidratizirajućeg ulja (npr. kokosova ili arganova).

Prekrijte kosu folijom a zatim vlažnim, toplim ručnikom – toplina će otvoriti kutikule dopuštajući ulju da se bolje apsorbira. Ostavite da djeluje najmanje 5-10 minuta ili cijelu noć pa kosu operite šamponom. Ovako dubinski nahranjena i hidratizirana kosa će snažnije odolijevati štetnim utjecajima sunca, soli ili klora.

Ulje obogaćeno prirodnim UV faktorom (npr. ulje čileanske maline) nosite sa sobom i na plažu. Umasirajte par kapi u kosu prije plivanja za dodatnu zaštitu.

Limitirajte šamponiranje

Bilo zbog kupanja u moru ili u znoju, kosu za vrućina peremo znatno češće. Ako imate potrebu kosu prati svaki dan, kako ne biste dodatno oštetili ionako fragilne vlasi, izbjegavajte korištenje šampona koji sadržavaju sulfate (Sodium Laureth Sulfate) jer isušuju kosu.

Dok ste na moru, zašto ne biste iskušali „No-Poo“ trend, odnosno pranje kose bez šampona. Jednostavno, preskočite šampon i kosu operite prirodnim regeneratorom ili pročišćavajućom maskom. Ovaj je ritual posebno blagotvoran za suhu, oštećenu ili dehidriranu kosu.

Nakon pranja, izbjegavajte korištenje vrućeg zraka sušila ili uređaja za stiliziranje kose. Najbolje je pustiti vlasi da se prirodno osuše na zraku.

Bojenje kose prije mora – da ili ne?

Idealno bi bilo kosu obojiti 15 dana prije odlaska na ljetovanje, ali ako više nemate toliko vremena na raspolaganju, svakako izbjegavajte pramenove i drastične promjene boje.

Radije se odlučite za bojenje prirodnim ili organskim bojama te za suptilnu promjenu boje – imajte da umu da će sunce i more odraditi svoje. Nakon toga hranite kosu uljima (korak broj dva).

regenerator za kosu, regenerator, kosa

Na koje sve načine možemo iskoristiti regenerator za kosu?

Regenerator za kosu osim što nam je koristan za kosu, postoje brojni alternativni načini njegove upotrebe. Otkrijte koji su...

SAZNAJTE VIŠE

Što ako ste obojili kosu dan prije odlaska na more?

Kako biste spriječili da netom kemijski tretirana kosa postane poput slame i kako biste zadržali željeni intenzitet boje, na plaži što rjeđe močite kosu jer morska ili klorirana voda isušuju vlasi.

Ako je pak ronjenje vaša omiljena morska aktivnost, nakon svakog kupanja, vodom isperete sol ili klor s kose. U ispranu kosu umasirajte par kapi ulja, pa je nježno svezanu u punđu sakrijte pod šešir. Neće biti na odmet i da koristite njegujuće proizvode s UV filtrom koji njeguju i štite kosu i boju.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button