Koža, kosa i nokti - 28. siječnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola, mag. pharm, Ljekarna Bjelovar

Primijetili ste pojačano opadanje kose? Otkrijte prirodnu pomoć za rast kose

Kvaliteta kose odraz je našeg općeg zdravlja pa nam opadanje vlasi može biti jedan od znakova da s našim tijelom nešto nije u redu

Pomoć za rast kose

Gubitak kose velik je estetski problem zbog kojeg pacijenti često dolaze u ljekarnu po savjet te tražeći preparate koji će smanjiti opadanje vlasi. Normalnim se smatra ako dnevno opadne do 100 vlasi.

Prirodna regeneracija kose je normalna i uobičajena pojava. Bezazleno i očekivano opadanje kose obično se javlja u proljeće ili jesen. Osim toga, gubitak vlasi nakon porođaja, odnosno dojenja je prolazan. Riječ je o fiziološkom opadanju kose prouzročenom obnavljanjem vlasišta. To treba razlikovati od većih gubitaka kose koji mogu imati različite uzroke.

Androgena ćelavost

Najčešći oblik gubitka kose je androgena ćelavost koja se može javiti i kod muškaraca i žena. Androgena alopecija proces je koji počinje već u mladosti, napreduje individualno različitom brzinom. Glavni je uzrok pojačana preosjetljivost korijena dlake na aktivan metabolit muškog spolnog hormona testosterona. On koči dlaku u njezinu razvoju te dovodi do potpunog nestanka vlasi i njezina korijena.

>>Dnevni gubitak do stotinu vlasi normalna je i svakodnevna pojava. No zbog genetskog naslijeđa ili različitih stresnih situacija kosa može početi naglo ispadati. Evo kako to spriječiti<<

Zbog neravnoteže spolnih hormona može doći od opadanja kose i kod žena i muškaraca. Osim tog razloga, opadanje kose može biti prouzročeno upalnim procesima u organizmu, stresom, gubitkom tjelesne težine, metaboličkim poremećajima, bolesti štitnjače, lijekovima, nepravilnom prehranom, autoimunim bolestima, bakterijskim i gljivičnim infekcijama, nedostatkom vitamina…

Kako spriječiti gubitak kose?

Kod pojačanog opadanja kose terapiju propisuje liječnik. Uglavnom se mora provoditi najmanje nekoliko mjeseci kako bi se primijetio terapijski učinak. Kod muškaraca liječenje neće dovesti do potpunog prestanka opadanja kose zbog čega se često samoinicijativno prekida terapija. Važna je ustrajnost u terapiji, što će zasigurno dovesti do usporavanja opadanja i odgađanja simptoma ćelavosti.

Ako govorimo o pojačanom opadanju kose, u kombinaciji s preparatima (šamponima, ampulama ili losionima) treba koristiti i multivitaminske preparate koji su namijenjeni specijalno za jačanje kose.

Preparati za kosu sadrže biotin, cistin, željezo, metionin, bakar, cink, vitamin C, vitamine B skupine te mogu sadržavati razne ekstrakte, primjerice ekstrakt zelenog čaja.

Šamponi, losioni, ampule ili sprejevi sadrže biljne preparate koji ublažavaju hormonsku aktivnost koja potiče opadanje kose i ekstrakte biljaka koji stimuliraju faktor rasta koji je važan za rast kose. Od biljaka u ovim proizvodima najčešće se nalaze kopriva, čičak, jojoba, breza, preslica, kokosovo ulje, maslinovo ulje, aloe vera, ružmarin, arnika…

Osim toga, preparati koji se nanose lokalno djeluju vazodilatatorno. To znači da šire krvne žile na mjestu gdje se utrljava preparat, dakle na vlasištu, što omogućuje bolju cirkulaciju na tome mjestu i bolju ishranu korijena vlasi i okolnog tkiva. Proizvodi protiv opadanja kose sadrže i aktivne tvari koje stimuliraju rast vlasi. Razlikuju se po sastavu aktivnih sastavnica pa pri odabiru preparata treba zatražiti stručnu pomoć ljekarnika.

Zdravlje kose odraz je našeg općeg zdravlja pa opadanje kose može biti jedan od znakova da s našim tijelom nešto nije u redu. Često ispadanje kose djeluje na psihičko stanje pa pružite potporu osobi koja ima problem s tim.

Ne štedite na kvalitetnim preparatima za njegu kose, često se nekim neprovjerenim kućnim receptima može napraviti više štete nego koristi. Potražite stručno mišljenje!

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button