Obiteljsko zdravlje - 3. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

12 mitova o koži: od skupih krema za pomlađivanje do opasnih priča o crnom melemu

Kupujemo skupe anti-age kreme, koristimo antibakterijske sapune, intenzivno primjenjujemo piling… A kada se koža ozlijedi ili se pojave kožne bolesti, lako nasjedamo na mitove o njezinom cijeljenju i liječenju

mitovi o kozi_pomladivanje

Naša koža ima višestruku ulogu: čuva cjelovitost tijela, sprječava prodor patogena u organizam, pomaže nam da zadržimo toplinu kada je hladno, kao i da se ohladimo kada je vruće. Koža je također mjesto na kojem se nalaze senzorni neuroni, a koji nam omogućuju da osjetimo svijet oko nas.

Unatoč širokom spektru fizioloških funkcija ovog organa, nedvojbeno je najpoznatiji po svojoj veličini te glasi kao najveći organ u tijelu, iako se neki znanstvenici s time ne slažu.

No, činjenica je da je koža naš najvidljiviji organ, zbog čega je postala metom širokog spektra proizvoda od kojih mnogi obećavaju njezinu čistoću, bolje zdravlje i mladalački izgled. Budući da je koža, za mnoge od nas, „poster“ našeg lica, nije ni čudo da su joj znanstvenici, liječnici, ali i šarlatani godinama posvećivali veliku pažnju.

Borba protiv bora: što je pomlađivanje i obnavljanje kože?

S ovim opojnim koktelom visoke vidljivosti i višestrukih fizioloških uloga, nimalo ne čudi da su percepcije javnosti o koži mješavina mitova i nesporazuma. Neke od najčešćih mitova istražio je portal MedicalNewsToday u suradnji sa specijalistima dermatolozima.

1. Skupe kreme za kožu mogu zauvijek održati vašu kožu „mladom“

Industrija krema za kožu je golema. Na primjer, u Sjedinjenim Američkim Državama je 2020. godine prodaja „prestižne njege kože“ iznosila ukupno 1,1 milijardu dolara od travnja do lipnja. I to je označilo pad prodaje od 18% u odnosu na 2019.

Međutim, unatoč njihovoj unosnoj popularnosti i bez obzira na cijenu, nijedna krema za kožu ne može zaštititi kožu od starenja na neodređeno vrijeme. „Ovo je marketinški trik i sigurno nije istina”, rekao je dr. Derrick Phillips.

Kao što je prof. Hywel C. Williams objasnio za Medical News Today, „jednostavne hidratantne kreme mogu postići jako puno. Kreme koje sadrže lokalne retinoide mogu poboljšati učinke fotostarenja”. Međutim, napominje da nema spoznaje ni o jednoj kremi koja bi održala kožu zauvijek mladom.

Dr. Beth G. Goldstein ističe da je 90% starenja kože posljedica foto oštećenja. Dakle, sve kreme koje tvrde da mogu spriječiti bore i starenje, promašuju taj cilj. U skladu s tim, dr. Phillips je napisao: „Najvažnija intervencija u usporavanju procesa je korištenje kreme za sunčanje sa širokopojasnom UV zaštitom“. Naime, on također naglašava da „zaštita ne mora biti skupa”.

2. Pijenje vode održava vašu kožu hidriranom

Ovo je polovično točno. Prema prof. Williamsu, pijenje vode samo održava kožu hidriranom u smislu hidracije cijelog tijela, a koža je najveći organ. „Nema dokaza da pijenje vode izravno utječe na vašu kožu, osim u ekstremnim slučajevima, kao što je toplinski udar ili teška dehidracija”, rekla je dr. Goldstein.

3. Antibakterijski sapun je najbolji za kožu

Ovo je mit. Prirodni mikrobiom kože ključan je za održavanje zdrave kože. „Korištenje antibakterijskih sapuna može poremetiti tu prirodnu ravnotežu“, objasnio je prof. Williams. „Također, takvi sapuni mogu biti agresivniji za kožu od pH neutralnih sapuna.“

“Redovito uklanjanje i dobrih i loših bakterija nije uvijek najpametnije, osim ako niste u situaciji u kojoj je to važno; na primjer, ako radite u zdravstvu, rukujete hranom ili naravno, tijekom pandemije.”, dodala je dr. Goldstein.

4. Akne su uzrokovane prljavim licem

Po profesionalnom mišljenju prof. Williamsa, to je „glupost“. Osim ako, objasnio je, prljavština „nije kontaminacija uljnim tvarima kao što su pomada za kosu, masna šminka ili profesionalna izloženost ulju.“ Standardna prljavština neće proizvesti akne.

“Akne nastaju zbog složene interakcije hormona i kože, a ne prljavštine. Ljudi će koristiti pilinge, tonike i mnoge proizvode za čišćenje lica kako bi riješili ili spriječili akne, ali to često može rezultirati samo iritacijom. Pore ​​su začepljene keratinom, proteinom kojeg proizvode stanice kože, a ne prljavštinom.”, kaže dr. Goldstein

Zalazeći u detalje, dr. Phillips je objasnio da, iako se mikrobiom kože može razlikovati kod pacijenata s aknama u usporedbi s onima koji ih nemaju, to nije zbog čistoće.

Također dodaje zanimljivu napomenu o prilično modernom dermatološkom stanju:

„Prošle godine došlo je do porasta akni zbog mobitela, odnosno akne nastaju na strani lica koja je u kontaktu s mobilnim telefonom. Smatra se da je uzrok ove pojave kombinacija vidljive svjetlosti kratke valne duljine s pametnih telefona, znoja, prašine, topline, trenja i bakterija na površini zaslona. Akne se mogu spriječiti redovitim čišćenjem zaslona telefona.”

5. Čokolada uzrokuje akne

Jednostavno rečeno, prof. Williams ističe da je ovo “još jedan mit”. Iz gore navedenih razloga, ovo mišljenje se ne temelji na činjenicama.

6. Svako izlaganje suncu je loše za kožu

„Svaka izloženost suncu uzrokuje stanoviti stupanj fotooštećenja, ali određeno izlaganje suncu je ključno za poticanje sinteze vitamina D“, objasnio je prof. Williams. Posebno to vrijedi za stanovnike područja udaljenih od ekvatora i one s tamnijom kožom koji su manje izloženi suncu.

Slično tome, dr. Philips je za MNT rekao da je „sunce glavni izvor vitamina D, koji je važan za zdravlje kostiju i može igrati ulogu u imunološkom sustavu. Također znamo da umjereno izlaganje UV zrakama sunca ima protuupalna svojstva koja mogu biti korisna kod nekih stanja kože, poput psorijaze, ekcema i pruritusa (svrbeža).” Međutim, također je objasnio da se “ove dobrobiti moraju uravnotežiti u odnosu na rizik od raka kože, za kojeg znamo da je kod bijele populacije izravno povezan s izloženošću UV zračenju.“ Preporučuje korištenje kreme s visokim faktorom za sunčanje, prikladnu odjeću te boravak u hladu od 11 do 15 sati tijekom sunčanih dana.

Iz perspektive nekoga tko je usredotočen na kirurgiju raka kože, dr. Goldstein zauzima čvršći stav: „Postoji epidemija raka kože s najmanje pet milijuna novih karcinoma koji se liječe svake godine u SAD-u. Većina tih karcinoma kože nastaje zbog izlaganja suncu.“ Iako je vitamin D neophodan, objasnila je da ga također možemo dobiti iz hrane i dodataka prehrani. „Jedan od pet Amerikanaca dobit će rak kože, a melanom će biti najčešći rak među muškarcima, a kod žena drugi odmah iza raka dojke do 2040.“.

7. Sprej za samotamnjenje kože štiti od UV zračenja

Sprej za samotamnjenje neće vas zaštititi od oštećenja izazvanih suncem, osim ako ne sadrži dodatnu UV zaštitu, rekao je prof. Williams.

Dr. Phillips potvrđuje: „Oni ne pružaju nikakvu zaštitu od UV zračenja i ne bi se trebali koristiti kao alternativa kremi za sunčanje.“

8. Vitamin E pomaže u rješavanju ožiljaka

Tijekom godina mnogi su znanstvenici ispitivali smanjuje li vitamin E pojavu ožiljaka, no naši su stručnjaci bili jednoglasni u odgovorima. Do danas, kaže profesor Williams, dokazi su „neuvjerljivi“.

Dr. Goldstein se složila da „trenutni podaci ne podupiru upotrebu vitamina E za uklanjanje ožiljaka.“

Dr. Phillips ide korak dalje, pišući da „u nekim slučajevima to može biti štetno“. Međutim, kao alternativni pristup, rekao je da se „proizvodi od silikonskog gela dosljedno potvrđuju u sprječavanju prekomjernog širenja ožiljaka i poboljšavaju izgled postojećih ožiljaka.“

9. „Prirodni“ proizvodi su bolji za kožu

Proizvodi koji se reklamiraju kao „prirodni“ popularni su među potrošačima. Međutim, izraz „prirodno“ ne govori ništa o učinkovitosti ili sigurnosti proizvoda.

„Arsen je prirodan“, podsjetio nas je prof. Williams. „Mnogi prirodni proizvodi, poput hidratantnih krema, vrlo su skupi i nemaju nikakvu dodatnu korist u odnosu na jeftinije, rafinirane proizvode.”

Također je primijetio da „prirodni proizvodi mogu imati isto toliko nuspojava, kao i dobro ispitani medicinski proizvodi, a možda neće biti tako učinkoviti te mogu postojati problemi sa stabilnošću. Ali to je osobni izbor; ako se ljudima sviđa prizvuk riječi ‘prirodno’ kao eufemizam za ‘nježan’ ili ‘siguran’ te ako žele platiti za proizvod, ta je odluka na njima.”

„Otrovni je bršljan potpuno prirodan”, rekla je dr. Goldstein, „ali ne biste ga trljali po cijeloj koži”. Također je objasnila da potpuno prirodni proizvodi još uvijek mogu imati ozbiljan utjecaj na okoliš. Važno je znati, kaže dr. Phillips, da prirodni sastojci, osobito u velikim količinama, mogu izazvati alergije i iritirati kožu.

10. Ranama je potreban zrak da bi zacijelile

Ovo je dugogodišnji i sveprisutni mit, ali, kako je prof. Williams jezgrovito objasnio, „to nije istina. Rane bolje zacjeljuju u čistom, vlažnom okruženju.“

U skladu s tim, dr. Goldstein kaže: „Istraživanje je pokazalo da u vlažnom okruženju stanice bolje migriraju kako bi započele i nastavile cijeljenje, posebno u ranim fazama cijeljenja. Držati ranu prekrivenu mašću za cijeljenje i zavojem je idealno [ako nema infekcije].” Također je dodala da zrak može pomoći pred kraj procesa zacjeljivanja, nakon što se formiraju novo vezivno tkivo i mikroskopske krvne žile.

11. Svakodnevni piling je neophodan za zdravu kožu

Piling kože je proces uklanjanja mrtvih stanica s površine kože raznim sredstvima i načinima. Iako popularan, piling nije neophodan. Kao što je prof. Williams objasnio za MNT, „koža je glađa nakon pilinga, ali ponavljani piling oštećuje njezinu prirodnu barijeru.“

savjeti detoks detoksikacija koze glina kurkuma sauna hidratacija

Detoksikacija kože: zašto je važna i kako je možete provesti

Donosimo upute i savjete kako napraviti detoks kože da bi s dolaskom proljeća i ona procvjetala kao pupoljak. Glina,...

SAZNAJTE VIŠE

12. Crni melem je siguran tretman za rak kože

Posljednjih godina na tržište je ušao takozvani crni melem, derivat biljke poznate kao krvavi korijen (znanstveni naziv je Sanguinaria canadensis). Beskrupulozne tvrtke ga plasiraju kao način liječenja raka kože. U stvarnosti, crni melem može biti opasan.

Prof. Williams je rekao da “sanguinarin, odnosno aktivni sastojak crnog melema, može uzrokovati ozbiljnu nekrozu tkiva i možda neće ubiti sve stanice raka kože. Uvijek posjetite dermatologa kako biste najprije pravilno dijagnosticirali sumnju na rak kože i razgovarali o mogućnostima liječenja“. Također upućuje na nedavno objavljeni stručni članak o crnom melemu. Autori objašnjavaju da „klinički podaci koji se tiču ​​učinkovitosti krvavog korijena prvenstveno potječu iz studija slučaja s nepovoljnim ishodima koji uključuju pacijente koji su se sami liječili crnim melemom, a koji sadrži krvavi korijen.”

Dr. Goldstein podržava ove nalaze, objašnjavajući “vidjela sam tužne ishode kod ljudi koji su iskušali ovaj tretman”. Također je ponovila da crni melem oštećuje zdravo tkivo, a da ne liječi učinkovito rak.

Dr. Phillips potvrđuje negativne posljedice crnog melema: “Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) uvrstila je crni melem na listu lažnih lijekova protiv raka i treba ga izbjegavati!”

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button