Koža, kosa i nokti - 28. lipnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Magda Dežđek

3 jednostavna koraka za kućnu pedikuru

Pedikura je tretman za vaša stopala koji si na jednostavan način možete napraviti i u vlastitoj kupaonici. Uz ova tri koraka uštedjet ćete novac i postići profesionalni učinak

kucna pedikura doma

Ako su vaša stopala vidjela i bolje dane, ne brinite. Sve dok kod kuće imate nešto od potrebnog kozmetičkog pribora, relativno je lako napraviti pedikuru. Ono esencijalno što vam treba biti pri ruci su škarice i rašpica za nokte, turpija, bazni lak, nadlak te lak za nokte u boji. Ostale potrepštine, poput kupke za stopala, ulja za kutikule ili eksfolirajuće maske, nisu obvezne, iako ih je lijepo imati. Bez njih i dalje možete postići dugotrajnu pedikuru s profesionalnim učinkom, ali ovi dodatni preparati će podići ovaj ritual njege na drugu razinu.

Balerinke, japanke, štikle: Pažljivo birajte obuću za ljeto

Idealno bi bilo da sljedeća tri koraka ne radite jedan za drugim, odnosno istoga dana. Za čim bolji rezultat, namakanje, piling, hidrataciju i oblikovanje noktiju je dobro napraviti u jednom tretmanu, a bojanje noktiju, po mogućnosti, ostaviti za drugi dan.

1. Pripremite stopala

Baš kao i lice, i stopala treba pripremiti: namočiti, ukloniti odumrle stanice i hidratizirati. Prvi korak je namakanje jer voda omekšava kožu. Ovo je krucijalno ako želite ostrugati velike količine zadebljane kože.

Prije namakanja uklonite lak s noktiju, a lavor ili kadu napunite toplom vodom i dodajte proizvode za omekšavanje kože, poput Epsonove soli ili kupke za stopala. Nakon 10 minuta, dobro osušite stopala ručnikom. Turpijom najprije uklonite grubu kožu, a zatim ispolirajte stopala pilingom za tijelo. Tijekom nekoliko minuta masažnim pokretima umasirajte omekšavajuću kremu za stopala ili bilo koji losion za tijelo namijenjen vrlo suhoj koži. Navucite pamučne čarapice i odmorite se dok koža ne upije hidratacijsko sredstvo.

Alternativno, želite li izbjeći ručno skidanje zadebljane kože, nabavite eksfolirajuću masku za stopala. Međutim, imajte na umu da ona djeluje poput kemijskog pilinga i budite spremne, narednih nekoliko dana, dok se koža ljušti, hodati i u zatvorenim cipelama.

2. Uredite pokožicu i oblikujte nokte

Prije nego izvučete čitavu artiljeriju lakova za nokte, vrijeme je za hidrataciju, oblikovanje i uređivanje noktiju. Moćno ulje za kutikule (pokožicu) presudno je za blistav izgled prstića. Potisnite kutikule pomoću pribora za njezino potiskivanje ili zaobljenim drvenim štapićem, pa oko svakog nokta utrljajte omekšavajuće ulje.

Kad ste zadovoljni rezultatom, izvadite pribor za nokte – škarice i rašpicu – pa prionite na posao skraćivanja noktiju u željeni oblik. Pazite da rašpate nokat uvijek u jednom smjeru, a ne naprijed-natrag kako biste izbjegli oštećivanje koje može oslabiti nokte te rezultirati pucanjem i lomljenjem.

3. Vrijeme je za lakiranje

Odaberite boju koja ističe vašu preplanulu put ili onu koja podiže vaša raspoloženje. No, prije nego što započnete s lakiranjem, tanki sloj baznog laka je presudan. On osigurava ujednačeniju i dugotrajniju boju te štiti nokat da ne bi požutio (najčešće ako koristite crveni lak).

stopala ljeto njega koza nokti sunce

Iskoristite ljeto i priuštite svojim stopalima najbolju njegu

Ljeto je razdoblje kada se vaša stopala, koža i nokti trebaju odmoriti i osvježiti, osjetiti sunce i ljetni zrak....

SAZNAJTE VIŠE

Kad se osuši bazni lak, oslikajte nokte u neku vedru nijansu. Ljeto je idealno doba da isprobate boju koju inače ne biste odabrali. Pričekaj najmanje 10 minuta pa nanesite prozirni (mat ili sjajni) nadlak koji će dodatno produljiti postojanost boje.

Ako imate vremena, bilo bi dobro da nokte ne lakirate isti dan kada ste napravili prvi korak jer namakanje u vodi može proširiti i iskriviti oblik noktiju što često uzrokuje da se lak na nekim dijelovima prebrzo okrhne.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button