Koža, kosa i nokti - 2. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - Ivana Vodogažec

Lijepa bez photoshopa: 10 savjeta da budete sretni u vlastitoj koži

Sa sezonom kupaćih kostima počela je i sezona jadikovanja zbog tjelesnih "mana". Razna istraživanja pokazuju da mnoge žene i muškarci smatraju da bi im život bio bolji – kada bi bolje izgledali

Lijepa bez photoshopa

Stručnjaci navode da tome najviše pridonosi suvremeni zapadnjački kult savršenog tijela, koji nametnute ideale ljepote izjednačava s uspjehom.

Mnogi se iscrpljuju dijetama, iskušavaju bezbrojne vježbe i kozmetiku, podvrgavaju se estetskim kirurškim zahvatima… A ne znaju voljeti i poštovati svoje tijelo.

1. Čudesan stroj života

Tijelo omogućuje da osjećamo, komuniciramo, krećemo se… Podnosi nevjerojatne napore, štiti nas od bolesti i stresa. Ne doživljavajte svoje tijelo kao ukras nego ga cijenite kao pomagalo zahvaljujući kojemu postojite. Srce otkucava 40 milijuna puta u godini, jetra ima 500 različitih funkcija, a 200 milijuna tjelesnih stanica bit će zamijenjeno novima u vremenu potrebnom da pročitate ovaj odlomak. Budite zahvalni za takvo zadivljujuće čudo. 

2. Ljepota počinje iznutra

Težnja za savršenim izgledom svojevrstan je bijeg od stvarnosti – lakše se mijenjati izvana nego iznutra graditi samopoštovanje. Značenje fizičke privlačnosti smanjuje se što nekoga dulje poznajemo. Mnogo je bitnije imati optimističan pogled na svijet, baviti se stvarima koje volite i družiti se s ljudima u čijem se društvu dobro osjećate.

>>Muku mučite sa strijama? Nekoliko korisnih savjeta koje morate znati. U moru preparata na tržištu koji obećavaju odlične rezultate u borbi protiv neželjenih pruga na koži malo je onih koji obećanja i ispunjavaju. Kliknite i doznajte kako se riješiti neželjenih “prugica” na koži<<

3. Osluškujte svoje signale

Premda se mnogi naizgled trude živjeti “zdravo”, zapravo ignoriraju potrebe svoga tijela. Osluškujte unutarnje poruke te osvijestite za kojom vrstom hrane i kretanja osjećate iskonsku potrebu. Ne oglušujte se na signale poput umora, mučnine, boli, potrebe za snom… Ako vam tijelo poručuje da mu je dosta – stanite.

4. Poštujte prirodne zakone

Starenje je prirodna pojava koju možemo usporiti i učiniti ugodnijom, ali je ne možemo izbjeći. Besmisleno je natjecati se s majkom prirodom. Umjesto toga, surađujte s njom. Promišljeno ulažite u sebe svakodnevnim kretanjem, njegom i opuštanjem, i ne propuštajte liječničke preglede.

5. Nagrada umjesto kazne

Vježbajte i pravilno se hranite da biste sebe nagradili, a ne da biste kaznili svoje tijelo jer je na neki način “pogriješilo”. Promotrite li novorođenčad i malu djecu, vidjet ćete da instinktivno uživaju u svom tijelu bez nezadovoljstva i kompleksa. Tijelo bi vam trebalo pružiti slobodu, a ne biti zatvor.

6. Umjerena doza samokritičnosti

Samokritičnost je zdrava, ali samo u umjerenim dozama. Ne razmišljajte niti govorite o sebi da ste ružni i nesposobni, jer će vas i drugi smatrati takvima. Također nemojte “pumpati” svoje samopouzdanje kritiziranjem drugih jer to je autodestruktivno i znači nesigurnost.

>>Ljekovita svojstva ove iznimne biljke poznata su više od šest tisuća godina, a njezina popularnost posebice raste tijekom vrućih sunčanih mjeseci kada su koži potrebni posebna njega i zaštita. kliknite i doznajte koja je to biljka za kojom vaša koža toliko čezne<<

7. Ne tražite pohvale

Ugodno je čuti pohvalu, ali ne tražite ih. Ako izgledom i ponašanjem neprestano nastojite steći tuđe odobravanje, to u stvari smanjuje samopouzdanje i čini vas ranjivima na kritike.

8. Savršenstvo ne postoji

Dopustite sebi da ne morate biti savršeni, ne namećite si previsoke ciljeve i zahtjeve. Zapamtite da se ljepota pojavljuje u različitim veličinama i oblicima, i da ne postoji ideal koji vrijedi za svakoga.

9. Sprijateljite se s ogledalom

Mnogi u zrcalu vide samo ono što smatraju nedostacima umjesto da se usredotoče na prednosti. Pitajte ljude oko sebe što je na vama pozitivno i istaknite to. Pritom vam može pomoći i savjet stilista.

10. Ne nasjedajte na “fotošop”

Mnoge zanosne zvijezde koje vam se smiješe s naslovnica i reklama, podvrgavaju se nezdravim dijetama, plastičnim operacijama i “fotošopu”. Napravite popis osoba koje volite, divite im se i želite s njima provoditi vrijeme, pa izdvojite one koje ste odabrali baš zbog izgleda – vjerojatno nikoga?

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button