Koža, kosa i nokti - 23. rujna 2017.
AUTOR ČLANKA - dr. sc. Ivana Nola

Kada se treba zabrinuti zbog opadanja kose?

Kada je riječ o opadanju kose, treba znati da postoji više različitih uzroka za ovu pojavu, a ovisno o uzroku i načinu opadanja kose postoji više vrsta gubitka kose. Razlikuju po kliničkom tijeku, načinu liječenja kao i po prognozi

Opadanje kose često je posljedica neravnoteže spolnih hormona

Najčešći oblik gubitka kose je androgena ćelavost koja se javlja i kod muškaraca i žena. Glavni uzrok je pojačana preosjetljivost korijena dlake na aktivan metabolit muškog spolnog hormona testosterona (dihidrotestosteron) koji koči dlaku u njenom razvoju, štoviše postupno dovodi do potpunog nestanka vlasi i njenog korijena.

Kod muškaraca ova vrsta gubitka kose dovodi do različitih oblika i stupnjeva ćelavosti, koja se, ovisno o genetskoj predodređenosti, može početi razvijati već nakon osamnaeste, odnosno od dvadesete godine života.

Androgeno opadanje

Androgeno opadanje kose može nastati i kod djevojaka i žena, a vrlo često je posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih ovarija (PCOS) koji karakterizira, osim opadanja kose, pojava akni, neuredan menstrualni ciklus i povećana tjelesna težina. Liječenje PCOS-a provodi se timskim radom dermatologa, ginekologa i endokrinologa. Valja učiniti kompletnu ginekološku, endokrinološku i dermatološku obradu. Klinička slika opadanja kose kod djevojaka i žena je blaža nego kod muškaraca i ne govorimo o androgenoj ćelavosti, nego o difuznoj prorijeđenosti kose.

Inače se smatra normalnim ako dnevno opadne do 100 vlasi. Prirodna regeneracija kose je, dakle, normalna i uobičajena pojava

Alopecija

Po učestalosti druga, vrsta opadanja kose je žarišna ćelavost ili alopecia areata. Takva žarišta mogu postojati u većem broju ili se može pojaviti izolirano žarište, ne samo na vlasištu nego i na drugim dijelovima tijela. Ova vrsta gubitka kose posredovana je imunološkim mehanizmima i vrlo često predstavlja reakciju na upalno žarište u organizmu, no može biti povezana i sa stresom.

Difuzno opadanje

Sljedeći oblik opadanja kose je difuzno opadanje i prorijeđenost kose kao posljedica nekog štetnog utjecaja na organizam, a od češćih uzroka se spominju metabolički poremećaji, gubitak tjelesne težine, anemija, krvarenja, bolesti štitnjače, hormonski poremećaji, prekid korištenja kontracepcijskih pilula, različiti lijekovi, trovanja, nepravilna prehrana, nedostatak vitamina i elemenata u tragovima i, naravno, psihički stres. Karakterističan je podatak da se pacijenti žale na iznenadno i jako opadanje kose.

Infekcije kože vlasišta

Katkada duboke bakterijske i gljivične infekcije kože vlasišta, kao i neke autoimune bolesti kože kao što su sklerodermija, lupus, sarkoidoza, mogu uzrokovati trajni gubitak korijena kose, što se klinički manifestira pojavom ožiljka na zahvaćenom dijelu. Kako na ovom dijelu vlasišta nema folikula dlake, jer je zbog upalnog djelovanja uništen, nema ni mogućnosti da dlaka ponovo nastane.

Sezonsko opadanje kose

Bezazleno i očekivano opadanje vlasi je ono koje se javlja obično u proljeće ili jesen, kao i gubitak vlasi nakon porođaja, odnosno dojenja. Riječ o fiziološkom opadanju kose uzrokovanom obnavljanjem vlasišta. Treba se zabrinuti ako ovakvo opadanje kose intenziviraju neki drugi faktori. Inače se smatra normalnim ako dnevno opadne do 100 vlasi. Prirodna regeneracija kose je, dakle, normalna i uobičajena pojava. No ako je opadanje kose uzrokovano zdravstvenim tegobama, njihovim izlječenjem i problem s kosom bi se trebao postupno rješavati.

Androgeno opadanje kose može nastati i kod djevojaka i žena, a vrlo često je posljedica neravnoteže spolnih hormona u sklopu sindroma policističnih ovarija (PCOS)

Što možemo učiniti?

Kod pojačanog opadanja kose poželjno je koristiti i nadomjeske u prehrani koji sadrže biotin i C vitamin, uz korištenje lokalnih pripravaka u obliku ampula ili sprejeva namijenjenih terapiji pojačanog opadanja kose. Takvi pripravci sadrže biljne preparate koji ublažavaju hormonsku aktivnost koja potiče opadanje kose i ekstrakte biljaka koji stimuliraju vaskularni endotelijalni faktor rasta koji je bitan za rast kose. Osim toga, koriste se i lokalni preparati koji djeluju vazodilatatorno, što znači da šire krvne žile na mjestu gdje se utrljava preparat, dakle na vlasištu, omogućuje bolju cirkulaciju na tom mjestu i bolju ishranu korijena vlasi i okolnog tkiva.

>>Stres kao ni određeni stil ili način života nema nikakvog stvarnog utjecaja na to hoće li vaša kosa postati sijeda ili ne. Jedini pravi faktor kojem možete zahvaliti za svoju sivu kosu je genetika.<<

Terapija

Terapija pojačanog opadanja kose obično se mora provoditi najmanje nekoliko mjeseci da bi se primijetio terapijski učinak. Kod muškaraca, naravno, liječenje neće dovesti do potpunog prestanka opadanja kose, nego samo do usporavanja i odgađanja simptoma ćelavosti. Ako se nakon učinjene obrade dokaže žarište u organizmu, svakako ga valja liječiti korištenjem lokalnih pripravaka namijenjenih za primjenu kod pojačanog opadanja kose.

Kod androgenog opadanja kose koristi se peroralna terapija finasteridom, blokatorom enzima 5-alfa reduktaze, koji sudjeluje u stvaranju dihidrotestosterona. Danas se koristi i kod žena i kod muškaraca, a kod žena se koristi u kombinaciji s ciproteron acetatom. Novije metode koje se koriste kod opadanja kose su mezoterapija i karboksiterapija, no kod različitih oblika opadanja kose, postižu se i različiti rezultati, što znači da se ove metode ne mogu primijeniti kod svih oblika opadanja kose.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button