Obiteljsko zdravlje - 14. prosinca 2017.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Zbog čega gubimo kosu i kako je uvjeriti da ponovno raste?

Sprječavanje gubitka kose, kao i ojačavanje postojeće kose, moguće je uz prirodne metode koje pomažu

Ponovni rast kose

Danas postoje razni domaći pripravci za poticanje rasta kose, no, važno je naglasiti da provedena istraživanja koja bi podržala takve metode, nisu opsežna.

Dakle, postoje mnogi mitovi o utjecaju životnog stila i kućnih pripravaka na ponovni rast kose, a u nastavku donosimo pregled onoga što bi vam moglo pomoći.

Među raznim mogućim mjerama pomoći, kao osnovna se nameće njega kose.

Njega kose

Postoji puno zabluda o utjecaju njege kose na njeno otpadanje i ponovni rast. Primjerice, često pranje kose ne utječe na njeno prijevremeno ispadanje.

Istraživanje provedeno u Japanu pokazalo je da je redovitom masažom vlasišta moguće smanjiti opadanje kose

Isto tako, učestalo feniranje kose oštećuje i isušuje kosu te može utjecati na ispadanje kose. S druge strane, ta će kosa ponovno izrasti.

Na ispadanje kose utječe i njezino prekomjerno četkanje, kao i neke frizure poput pletenica i repova kojima se kosa zateže. Proizvodi poput gelova i lakova ipak ne uzrokuju gubitak kose.

Prehrana

Gubitak kose može biti uzrokovan nedostatkom određenih hranjivih tvari. Najčešći nutritivni nedostatak u svijetu je nedostatak željeza, a riziku su posebno izloženi vegani i vegetarijanci.

Uz to, nedostatak cinka ima izravnu vezu s krhkom i slabom kosom, a povećanje njegove razine pomaže u ponovnom rastu kose. Vrlo bitne su i masne kiseline čiji deficit može dovesti do gubitka vlasi, ali i obrva.

>>Ako ste primijetili povećano opadanje vlasi, ne brinite, sve je u redu – vjerojatno je riječ o sezonskom gubitku kose. Ipak, ne trebate samo tugovati za ispalim vlasima, postoji nešto što možete učiniti kako biste smanjili opadanje.<<

Prekomjerno unošenje nutritivnih tvari poput vitamina A, E i selena također utječe na gubitak kose.

Kućni pripravci

Kada je riječ o kućnoj ljekarni, postoji nekoliko pripravaka koji potiču ponovni rast kose. Tako će i crveni ginseng, zbog indirektne stimulacije folikula dlake, potaknuti njezin rast.

Pomaže i kokosovo ulje. Naime, ono značajno smanjuje gubitak proteina iz kose te se može koristiti kao sredstvo prije ili poslije pranja kose.

Aloa vera, svojim umirujućem djelovanjem, utječe i na smirivanje vlasišta te jačanje dlaka.

Činjenice i mitovi

Gubitak kose je nasljedan, a gen se može naslijediti i od majke i od oca. Spomenimo i čestu zabludu da kape izazivaju gubitak kose. Pokrivala za glavu bilo koje vrste neće ugroziti brojčano stanje vlasi, osim ako ne izazivaju njihovu veliku napetost.

S godinama se broj folikula na vlasištu smanjuje što utječe na postepeno stanjivanje i ispadanje kose, a prisutno je i kod muškaraca i kod žena.

Neki također povezuju gubitak kose s jakim suncem, što je česta zabluda.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button