Obiteljsko zdravlje - 19. srpnja 2022.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

Znate li ispravno šutjeti? Kada moramo i kako štedjeti glas

S obzirom na to da ne postoje službene preporuke vezano uz štednju glasa kod različitih zdravstvenih tegoba te nakon zahvata na glasnicama, tako i pacijenti često imaju vrlo različite upute o trajanju i načinu „šutnje“

kako stedjeti glas

Pod štednjom glasa podrazumijeva se proces odmaranja glasnica od govora i pjevanja, a koji će ubrzati oporavak glasnica. Ta štednja glasa može varirati od umjerenog smanjenja upotrebe glasa, manjeg, tišeg govorenja, pa do potpune šutnje.

Podigni svoj glas i sačuvaj svoje glasnice

Šutjeti ili ne?

Štednja glasa do šutnje preporučuje se već stoljećima, ali nisu u literaturi baš potpuno jasno određeni način i trajanje štednje glasa/šutnje. Postoji arapska izreka: „mudrost se sastoji od 10 dijelova. Devet od njih je šutnja, a deseti je da se govori malo“. Postoji i: „govor je srebro, šutnja je zlato“. No, je li baš tako i u laringologiji i praksi?

Štednja glasa/šutnja preporučuje se u svakodnevnoj praksi kod:

 • upala grkljana,
 • promuklosti i
 • nakon operacija na glasnicama.

Temelji se na pretpostavci da će štednja glasa prevenirati traumu glasnica, olakšati cijeljenje sluznice i spriječiti nastajanje ožiljaka na glasnicama.

Fonokirurzi preporučuju štednju glasa gotovo svim pacijentima nakon operacije glasnica, unatoč tome što ne postoje unificirane preporuke o količini, opsegu i trajanju štednje glasa. S obzirom na to da ne postoje službene preporuke tako i pacijenti često imaju vrlo različite upute o trajanju i načinu štednje glasa.

Period nakon operacije

Dobroćudne promjene na glasnicama kao što su polip, noduli (čvorići), ciste, ograničeni edemi i slično operiraju se gotovo isključivo radi poboljšanja glasa pacijenta. Stoga je i dobar postoperativni rezultat dobrog, zdravog glasa najvažniji.

U postoperativnom periodu najvažnije je spriječiti nastanak priraslica i ožiljaka koji kasnije mogu poremetiti funkciju glasnice što će rezultirati lošijim, promuklijim, slabijim, nedovoljno glasnim glasom, tj. lošijim postoperativnim rezultatom. Kod pacijenata koji u postoperativnom periodu ne štede glas, glasno govore, puše i slično, dolazi do razvoja upale na dodirnim točkama glasnica (glasnice se kod disanja razmiču, a kod govora se spajaju; kod glasnog vikanja i dugotrajnog govorenja te sile mogu biti jake). Takva upala se može razviti i bez operacije –  kod glasnog vikanja može doći do pucanja krvnih žila glasnica, krvarenja i razvoja upale, što može rezultirati nastankom npr. polipa glasnice. Tako je posve logično da je u postoperativnom periodu potreban određeni stupanj štednje glasa/šutnje.

S obzirom na navedeno, nakon operacija dobroćudnih promjena na glasnicama (polip, cista, čvorić) preporučuje se štednja glasa/šutnja u većem ili manjem opsegu, najčešće u trajanju od oko sedam dana.

Preduga šutnja može i štetiti

Međutim, takva preporuka nije baš jednoglasna. Postoje istraživanja koja pokazuju da apsolutna štednja glasa/šutnja u duljem periodu može i štetiti cijeljenju. Naime, osnova dobrog glasa je postojanje tzv. mukoznog vala – vibracija glasnice. Kod mirovanja glasnice nema vibracija tako da se u postoperativnom periodu stvara ožiljak, odnosno kolageno tkivo koje će bez tog poticanja vibracijom ostati lokalizirano na jednom mjestu, umjesto da bude „razvučeno“ i tanko.

Također, vibracije čiste sekret s glasnica, a u postoperativnom periodu ga može biti puno. Taj sekret se može zadržavati na glasnicama te uzrokovati osjećaj knedle u grlu i potrebu za čišćenjem grla što opet zatvara začarani krug mehaničke ozljede i potencijalne upale.

Oprezno sa šapatom i drugim zvukovima

Važno je naglasiti da štednja glasa nije šapat. Šapat se nikako ne preporučuje u postoperativnom periodu.

Treba voditi brigu i o drugim, inače normalnim, ljudskim reakcijama koje mogu biti potencijalno štetne u postoperativnom periodu cijeljenja glasnica kao što su plakanje, kašalj, čišćenje grla, zviždanje, glasno smijanje, stenjanje (npr. kod udarca u tenisu ili dizanja utega), sviranje puhačkih instrumenata itd.

Kako bi trebalo štedjeti glas?

Općenito, preporuka štednje glasa/šutnje kreće se od dva dana do tri tjedna. Preporučuje se ipak da se štednja glasa/šutnja koristi na sljedeći način:

 • Nakon operacije glasnica: apsolutna štednja glasa/šutnja u trajanju dva do sedam dana.
 • Nakon drugih operacija koje mogu utjecati na glas (operacije sinusa, štitnjače, vratne kralježnice, operacija krajnika, operacije trbuha): relativna pošteda glasa u trajanju od tri do sedam dana.
 • Promuklost koja je rezultat krvarenja u glasnice: apsolutna štednja glasa dva do pet dana.
 • Akutni laringitis: štednja glasa dva do pet dana
pucanje glasa glasnice laringitis

„Puknuo“ vam je glas? Doznajte koji su mogući uzroci i kako ih liječiti

Pucanje, slabljenje i gubitak glasa mogu nastati u bilo kojoj dobi, a uzroci su brojni, od kojih se najčešći...

SAZNAJTE VIŠE

Pacijentima se preporučuje:

 • govoriti tihim, normalnim glasom,
 • izbjegavati vikanje, pjevanje, čišćenje grla, dulje govorenje bez odmora,
 • izbjegavati teške vježbe, dizanje tereta,
 • ne koristiti telefon tri tjedna nakon operacije,
 • piti puno vode, izbjegavati cigarete, alkohol, kofein,
 • koristiti inhalacije s fiziološkom otopinom, pastile,
 • pacijenti s refluksom koristit će blokatore protonske pumpe, antacide, alginate.

U slučaju pojave bola, promuklosti i/ili krvarenja, treba se javiti svom otorinolaringologu ili govornom terapeutu.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button