Otorinolaringologija - 16. svibnja 2022.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

Uzroci oticanja (edema) glasnica, simptomi i liječenje 

Iako je bolest najčešće dobroćudna, oteklina Reinkeovog prostora utječe na promjene u glasu, a ponekad može izazvati i smetnje s disanjem. Najčešći i najvažniji uzrok bolesti je pušenje

edem glasnica Reinkeov edem

Edem glasnica podrazumijeva oteklinu tzv. Reinkeovog prostora (Oedema Reinke), rahlog subepitelnog prostora glasnice. Naziv Reinkeov edem bolest je dobila po njemačkom anatomu (Friedrich Reinke) koji je opisao površni dio glasnice, tzv. laminu propriju. Taj površni dio glasnice je najvažniji za stvaranje glasa jer tu nastaju sluznični valovi. Svaka promjena u Reinkeovom prostoru glasnice uzrokovat će veću ili manju promuklost.

Bolest je najčešće dobroćudna, a katkada se naziva i polipoidni korditis ili polipoidna degeneracija.

Podigni svoj glas i sačuvaj svoje glasnice

Uzroci i simptomi

Najčešći i najvažniji uzrok nastanku ove bolesti je pušenje. Najčešće obolijevaju žene koje puše cigarete. Pacijentice se katkada žale da su ih sugovornici u razgovoru telefonom zamijenili za muškarca. Od bolesti obolijevaju i muškarci, ali rjeđe.

Mogu oboljeti i nepušači. Određenu ulogu u nastanku bolesti ima i laringofaringealni refluks (LPR) te pretjerana i nepravilna upotreba glasa.

Simptomi bolesti su:

  • promuklost (nekada za čitavu oktavu niža frekvencija glasa),
  • osjećaj knedle u grlu,
  • kašalj,
  • potreba za čišćenjem grla,
  • osjećaj sekreta u grlu.

Akutni i kronični edem glasnica

Akutni edem glasnica može nastati i kao rezultat alergije, traume, u postoperativnom periodu, nakon intubacije. Ako se akutni edem razvije i u ostalim dijelovima gornjeg dišnog puta zahvaćajući meko nepce, ždrijelo i jezik, može nastati akutno zatajenje disanja te tada postoji potreba za traheotomijom.

Kronični edem glasnica može se javiti u hipotireozi, kod smanjenog lučenja hormona štitnjače, a stanovitu ulogu možda imaju i spolni hormoni jer se bolest znatno češće javlja u žena.

Veličina edema

Prema veličini, edem se dijeli na tri stupnja. U prvom se radi o difuznom blagom edemu, tada je glavni simptom promuklost. U uznapredovalim stadijima bolesti taj edem može postati takav da postane uz smetnje glasa uzrok i otežanom disanju ili čak gušenju.

Bolest je obično dobroćudna, ali s obzirom na štetne čimbenike, u takvoj sluznici mogu nastati i leukoplakične, displastične promjene, a nekada čak i karcinom.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, simptoma promuklosti, zamaranja glasa, kašlja, čišćenja grla itd. te endoskopskim pregledom.

Endoskopski pregled otkrit će obično difuzni, obostrani, često asimetrični edem. Endoskopski pregled mora uključiti i pregled usne šupljine, korijena jezika, ždrijela i vrata.

Najvažniji je prestanak pušenja

U liječenju edema glasnica najvažnije je utjecati na pacijente da prestanu pušiti. Uz prestanak pušenja važno je i liječenje refluksa ako on postoji te eventualno i logopedski tretman.

Nažalost, i nakon prestanka pušenja, liječenja refluksa te logopedskog tretmana vrlo često pacijenti imaju iste simptome i isti endoskopski nalaz. Liječenje može zaustaviti napredovanje bolesti, ali ne može dovesti do izlječenja i prestanka simptoma.

Operativni zahvat i oporavak

U slučaju većih smetnji, jače promuklosti, većeg zamaranja glasa, a osobito u slučaju smetnji disanja te postojanja sumnje na displastične i karcinomske promjene na glasnicama, metoda izbora liječenja je operacija fonokirurškim pristupom.

Operacija se izvodi u općoj anesteziji zarezivanjem glasnice po gornjoj plohi čuvajući medijalnu (središnju, dodirnu) plohu, aspiracijom tekućeg sadržaja te eventualno i ekscizijom (izrezivanjem) organiziranog, tvrdog edema i viška sluznice. Operacija se izvodi klasičnim instrumentima, atraumatskim hvataljkama, kirurškim skalpelima, škaricama ili laserom.

U postoperativnom periodu se pacijentima savjetuje šutnja (obično oko tri dana) te štednja glasa sljedeća dva tjedna. Govorenje, osobito dugotrajno i glasno, šteti u ranom postoperativnom periodu jer ometa zacjeljivanje glasnica. Slikovito se može opisati da svakako ne bi pljeskali ako bi na oba dlana imali rane.

Nastavak pušenja nakon operacije može dovesti do recidiva bolesti u određenog dijela pacijenata.

Edem u djece: subglotični laringitis ili sindrom krupa

Poseban oblik edema koji se javlja tipično u male djece u dobi od tri mjeseca do tri godine je subglotični laringitis ili sindrom krupa (croup). Pogađa 3-5% sve djece, a najčešći uzrok bolesti su virusi.

disfonija i afonija-uzroci, simptomi i lijecenje

Disfonija i afonija: uzroci, simptomi i liječenje

Uzroci promuklosti i gubitka glasa su brojni, a o uzroku ovisi i liječenje. Posebno područje predstavlja promjena boje i...

SAZNAJTE VIŠE

Bolest obično počinje naglo, katkada izgleda dramatično, uz promuklost, kašalj poput laveža psa pojavljuje se i inspiratorni stridor – glasno udisanje uz popratne fenomene uvlačenja pomoćnih mišića za disanje. Dijete vrlo često nema simptome infekcije, često zaspe normalno i probudi se kašljući suho (kašalj koji liči na lavež psa) te nekada se boreći za udah.

Kako naglo počinje, bolest obično brzo i prestaje bez liječenja; najčešće je dovoljno dijete iznijeti na balkon, izložiti vlažnom zraku. U liječenju se primjenjuje inhalacijski adrenalin, kortikosteroidi primijenjeni inhalacijski, intramuskularno ili u čepićima, vrlo rijetko je potrebna hospitalizacija i kirurški tretman.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button