Otorinolaringologija - 16. travnja 2022.
AUTOR ČLANKA - prim. dr. sc. Siniša Stevanović, dr. med., Klinika za ORL i kirurgiju glave i vrata, KBC Sestre milosrdnice Zagreb

Podigni svoj glas i sačuvaj svoje glasnice

Na današnji se dan obilježava Svjetski dan glasa. To je prilika da se podigne svijest u javnosti o njegovoj važnosti, čimbenicima koji ga ugrožavaju i načinima na koje ga možemo sačuvati

svjetski dan glasa - podigni svoj glas

Svjetski dan glasa obilježava se 16. travnja sa svrhom podizanja svijesti javnosti o važnosti glasa i poticanju pažnje na poteškoće glasa. Obilježavanje Dana glasa započelo je 1999. godine u Brazilu, kao Brazilski nacionalni dan glasa. Nastao je na inicijativu liječnika, logopeda, učitelja pjevanja koji su bili članovi Brazilskoga društva za laringologiju i glas (Sociedade Brasileira de Laringologia e Voz – SBLV). Vrlo brzo su brojne zemlje prihvatile i nastavile podupirati ovu inicijativu, uključujući Hrvatsku te je Brazilski nacionalni dan glasa postao Međunarodni dan glasa. Američki otorinolaringolozi su se uključili kroz svoju udrugu (American Academy of Otolaryngology – Head and Neck Surgery) u ovu inicijativu 2002.godine. Od tada se ovaj dan obilježava kao Svjetski dan glasa. Na taj dan održavaju se simpoziji, skupovi i konferencije u kojima se ističe važnost glasa, raspravlja se o zdravlju, ljepoti glasa. Uključeni su liječnici, logopedi, fonetičari, glazbenici, novinari, glumci, učitelji i svi ostali koji se bave glasom i kojima je dobar i zdrav glas iznimno važan.

„Puknuo“ vam je glas? Doznajte koji su mogući uzroci i kako ih liječiti

Ove je godine moto kampanje „Podigni svoj glas“. Taj moto predložila je Američka udruga otorinolaringologa kojom nas se poziva da vratimo svoju glasovnu prisutnost kvalitetnim glasom koji nas predstavlja i poboljšava komunikaciju nakon dvije godine pandemije COVID-19.

Glasnice – instrument kojeg treba čuvati

Glas je zvuk proizveden vibracijom i pojačan rezonancijom. I glazbeni instrumenti kao i glasnice proizvode zvuk. Na violini gudalom prelazimo preko žica, one vibriraju i zrak unutar drvenog tijela violine rezonira, pojačavajući vibracije. Čujemo i prepoznajemo zvuk violine. Možemo reći da prepoznajemo glas violine.

Svaka promjena na glasnicama koja uzrokuje promjene u frekvenciji ili amplitudi gibanja uzrokovat će promuklost. Upala u području glasnica, grkljana uzrokovat će oticanje u području glasnica, one će postati teže, promijenit će se njihov pokret što će uzrokovati promuklost.

Čimbenici koji ugrožavaju glasnice

Štetni čimbenici koji mogu uzrokovati promjene na glasnicama i promjene glasa:

  • pušenje duhana, duhanskih proizvoda, uključujući i takozvane elektroničke cigarete – udisanje vrućeg zraka čak i bez štetnog nikotina, katrana i drugih štetnih tvari može uzrokovati promjene na glasnicama,
  • pijenje alkoholnih i gaziranih pića te prekomjerno pijenje kave – osim izravnog štetnog djelovanja na sluznicu, prekomjerno pijenje alkohola i kave uzrokuje u konačnici gubitak tekućine i posljedičnu dehidraciju,
  • gastroezofagealni (laringofaringealni) refluks  – poput alkohola, i kiselina može djelovati izravno na sluznicu grla uzrokujući nastanak upale, displazije, pa čak i malignih promjena na sluznici. Postoji i indirektni učinak djelovanjem na osjetne stanice u grlu koje putem refleksa uzrokuju kašalj, potrebu za čišćenjem grla, mogu uzrokovati ili pogoršati napadaj astme, upalu sinusa, laringitis itd.
  • šećerna bolest – mnogi pacijenti sa šećernom bolešću imaju poremećen osjet zbog razvoja periferne neuropatije što također može uzrokovati promjene na grlu, osjećaj stranog tijela u grlu, laringitis, promuklost. I neke druge sistemske bolesti mogu uzrokovati promjene na glasnicama i promuklost, na primjer, reumatoidni artritis, Parkinsonova bolest, cerebrovaskularne bolesti itd.
  • zanimanja kod kojih postoji povećana sklonost za razvoj promjena na glasnicama i promuklost – učitelji, nastavnici, profesori, glazbenici, glumci… Često se koristi pojam „zloporaba, zloupotreba glasa“ i daju olako preporuke u smislu „nemojte zloupotrebljavati glas“! Kako će učiteljica razredne nastave ne „zloupotrebljavati glas“? Nitko ne govori Luki Modriću da ne „zloupotrebljava svoja koljena“, a sigurno to radi uz takvu vrhunsku karijeru. Treba staviti naglasak na pravilnu upotrebu glasa, održavanje higijene glasa, izbjegavanje rizičnih faktora i sl.
  • loši mikroklimatski uvjeti na poslu, kući, ulici, gradu – povećana razina buke, suh, pregrijan ili prehladan zrak, zagađeni atmosferski zrak, pretjerano korištenje uređaja za klimatizaciju i drugo.
zloupotreba glasa promuklost disfonija glasnice poremecaj glasa

Poremećaj glasa: što se može učiniti?

Nije sve u „ispravnom“ govoru – što je s zvučnošću, odnosno glasom? Možda govorite tiho, možda ponekad zvučite...

SAZNAJTE VIŠE
  • prethodne operacije – osobito u području glave i vrata, ali i prsnoga koša,
  • neki lijekovi kao, na primjer, inhalacijski steroidi koji se koriste u liječenju astme, mogu uzrokovati promjene na glasnicama, diuretici mogu uzrokovati promjenu vlažnosti glasnica, ždrijela, antipsihotici itd.

Ne ignorirajte smetnje s glasom

Često se događa da ljudi ignoriraju smetnje koje imaju s glasom, pa se na pregled ne javljaju na vrijeme. Čovjek koji se probudi s npr. parezom facijalisa (najčešće virusna upala ličnoga živca) i vidi se iskrivljena lica u ogledalu, odmah će potražiti liječničku pomoć. Promukao čovjek pak vrlo često problem ignorira tjednima, mjesecima pa katkada čak i godinama dok se ne javi liječniku. Čak i tada postavljanje prave dijagnoze može potrajati. Stoga je vrlo važno ne ignorirati poteškoće s glasom; za svaku promjenu glasa koja traje dulje od dva tjedna, potreban je pregled liječnika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button