Obiteljsko zdravlje - 13. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Izv. prof. dr. sc. Ana Bonetti, prof. logoped, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za logopediju, ADIVA Plus sadržaj

Znate li kako održavati pravilnu higijenu glasa?

Intenzivno „trošenje“ glasa povećava rizik razvoja njegova poremećaja, stoga je vrlo važno o njemu dobro brinuti, posebno ako ga zbog prirode posla moramo puno koristiti

zdravlje glasa higijena glasa poteskoce govora

Poremećaji glasa ugrožavaju uspješnost komunikacije i time ukupnu kvalitetu života. Osobe u riziku od razvoja poremećaja glasa su vokalni profesionalci zbog prirode posla, pogotovo ako ne provode vokalnu higijenu, a rizik postoji i kod drugi ljudi, ako im je stil života takav da narušava zdravlje glasa.

Pušenje, alkohol i kava: čimbenici rizika za niz bolesti

Stil života koji se može odraziti na glas

Pod stilom života misli se na vrstu hrane koju jedemo, konzumaciju alkohola i duhanskih proizvoda te na uredan (redovit) ritam odmora.

Pušenje, čak i pasivno, u velikoj mjeri utječe na glas. Faktor pušenja je značajan u pogoršavanju kvalitete glasa i često izaziva veće zdravstvene poteškoće poput kardiovaskularnih bolesti i bolesti dišnog te fonacijskog sustava. Pušenje je povezano s pojavom promjena sluznice glasnica i malformacija u obliku cista, polipa i Reinkeovog edema, što pak ovisi o duljini „pušačkog staža“, broju popušenih cigareta i drugim faktorima. Slušač „pušački glas“ doživljava kao promukao, dubok, hrapav i bez napetosti, a takve vokalne karakteristike više dolaze do izražaja kod žena.

Prehrana također može utjecati na glasnice. Čokolada i jako začinjena hrana povećavaju proizvodnju želučane kiseline koja iritira glasnice. Najčešći simptomi su kronično nakašljavanje i osjećaj peckanja u grlu. Pri učestaloj pojavi laringofaringealnog refluksa kvaliteta glasa postaje lošija.

U prevenciji poremećaja glasa važnu ulogu ima hidracija. Poznato je da dehidracija dovodi do promjena sluznice grla i glasnica. Sluznica se povećava, a glasnice postaju deblje i teže radi čega sporije vibriraju.

Pravila vokalne higijene

Vokalnu higijenu možemo definirati kao usvajanje ponašanja koja se prakticiraju u svakodnevnom životu te podižu njegovu kvalitetu. Cilj vokalne higijene je postizanje optimalnog i funkcionalnog glasa, što je izuzetno važno u zanimanjima koja uključuju veća glasovna opterećenja.

Savjeti za očuvanje zdravlja glasa

 • Ne pušite!
 • Smanjite količinu napitaka koji nadražuju i isušuju sluznicu glasnica (kava, čaj, Coca-Cola, alkohol).
 • Zdravo i uravnoteženo se hranite.
 • Spavajte oko 7 sati dnevno.
 • Održavajte pravilnu vlažnost okoline koja bi trebala biti oko 30%.
 • Zbog hidratacije tijela pijte dnevno najmanje 8 čaša vode.

Kako se pravilno vokalno ponašati?

 • Izbjegavajte govoriti glasno – i tiši je glas dovoljan da bi vas se čulo i razumjelo (radije pokušajte utjecati na vašu okolinu).
 • Izbjegavajte često pročišćavanje grla (nakašljavanje) – to je znak loših vokalnih navika i pridonosi dehidraciji sluznice glasnica.
zloupotreba glasa promuklost disfonija glasnice poremecaj glasa

Poremećaj glasa: što se može učiniti?

Nije sve u „ispravnom“ govoru – što je s zvučnošću, odnosno glasom? Možda govorite tiho, možda ponekad zvučite...

SAZNAJTE VIŠE
 • Izbjegavajte dugotrajan govor i imitiranje raznih zvukova.
 • Ne govorite na kraju izdaha – češće uzimajte zrak i smanjite dužinu iskaza.
 • Kontrolirajte glas samoslušanjem.
 • Ne pjevajte iznad svoje optimalne visine i glasnoće.
 • Ne govorite tijekom naporne fizičke vježbe.
 • Izbjegavajte govoriti kada ste prehlađeni.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button