Gripa i prehlada - 4. prosinca 2019.
AUTOR ČLANKA - Irena Rojnić Palavra, dr. med., psihijatar, Služba za promicanje zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ivana Marinac, dr. med., specijalizant otorinolaringologije, Poliklinika Nola

Tijelo i psiha: Grlo na udaru sa svih strana

Naše tijelo i psiha jedinstvena su cjelina, a tegobe na tjelesnom planu odražavaju se na psihu i obrnuto - stoga ne čudi da nas "od psihe" može boljeti i grlo

Tijelo i psiha grlo na udaru sa svih strana

Svi smo čuli da psihička bol slama srca, ali da zbog nje može boljeti i grlo, to se čini gotovo nevjerojatnim. Psiha i grlo, gdje je poveznica? Svakako nam je lakše prihvatiti objašnjenja otorinolaringologa jer barem možemo zamisliti anatomske strukture.

Pa ipak, poveznica između psihe i grlobolje doista postoji. Leži u bolestima ovisnosti i bolestima iz takozvanog spektra neurotskih, vezanih uz stres, i somatoformnih poremećaja.

Ne samo ovisnost nego i svaka uporaba štetnih tvari poput alkohola i duhana nosi određen rizik za zdravlje ljudi. Naravno, što ih osoba češće upotrebljava, rizik je veći. Iako je rizika mnogo, u ovom ćemo se članku orijentirati samo na oralno zdravlje.

Nije svaka grlobolja ista: Otkrijte pravi uzrok zašto vas boli grlo

Malo se zna da uporaba alkohola može uzrokovati razvoj karcinoma u usnoj šupljini. Rizik u osoba koje konzumiraju alkohol je šest puta veći nego u osoba koje ga ne konzumiraju. Također, pijenje alkohola može uzrokovati iritacije desni i jezika te teže zacjeljivanje rana u ustima. Osobe koje su ovisne o alkoholu često zanemaruju oralnu higijenu, što ubrzava razvoj karijesa i drugih bolesti.

Pušenje je usko povezano s konzumiranjem alkohola. Ono je sâmo, a naročito u kombinaciji s alkoholom, rizični faktor za razvoj karcinoma u usnoj šupljini. Dodatno, pušenje je povezano sa zadahom, žutim zubima, bolestima žlijezda slinovnica i desni, propadanjem zuba i lošijem ishodu zahvata u ustima.

Tijelo i psiha jedinstvena su cjelina

Iako su relativno kratko na tržištu, zabilježeno je kako je uporaba elektroničkih cigareta uzrokovala nastanak iritacija i čireva sluznice usne šupljine, osjetljivih, bolnih i suhih usta, kašlja i iritacije ždrijela. Potrebna su dodatna istraživanja na ovom području, no sigurno je da e-cigarete nisu sasvim bezopasne. Para koja nastaje pušenjem nije samo voda, kako se često misli.

Psiha i tijelo jedinstvena su cjelina. Tegobe na tjelesnom planu odražavaju se na djelovanje psihe, a psihičke tegobe na funkcioniranje tijela. Neriješeni konflikti, duboko potisnuti u nesvjesno, mogu u stresnim okolnostima početi stvarati simptome na sasvim neočekivane načine, primjerice, tjelesnim senzacijama.

Osoba koja je anksiozna, naročito ako se razvije i panični poremećaj, uz osjećaj nervoze, napetosti, straha, neizvjesnosti, strepnje i sličnog, obično osjeća i tjelesne senzacije. Najčešće su to drhtanje, napetost mišića, znojenje, lupanje srca, nesvjestica, vrtoglavica, bol u trbuhu ili osjećaj stezanja i gušenja u grlu. Takozvana knedla u grlu, iako je subjektivno vrlo neugodna, pa čak i bolna, nije opasna, a ni oštećenja tkiva ne postoje.

Loše navike utječu na grlo

Brojni su zdravstveni rizici konzumiranja štetnih tvari poput alkohola i duhana, a narušeno oralno zdravlje samo je jedan od njih. Ne odgađajte odluku o prestanku pušenja i konzumiranja alkohola, koliko god ste puta već posrnuli u toj namjeri. Stručnjaci su tu da vam pomognu u uspostavljanju i održavanju apstinencije i otklanjanju sumnji u zloćudnost svake nove tvorbe u ustima.

Psiha ponekad iznenađuje svojom kreativnošću u formiranju tjelesnih simptoma. Nije to ni tako rijetko, ni tako opasno kao što možda mislite, a svakako je i neugodno te je stoga najbolje što prije potražiti psihološku ili psihijatrijsku pomoć.

“Boli duša, bole noge, boli glava, nema novca – shenqi, Šubićeva tri…” – mnogi se i danas sjećaju vrlo jednostavne formule kojom se prije 15-ak godina opisivalo složeno međudjelovanje osobnih čimbenika stresa i tjelesnih promjena koje je moguće promatrati s raznih aspekata.

Perspektiva “uho – grlo – nos”

S aspekta „uho – grlo – nos“ doktora, kako to pacijenti običavaju reći, grlobolja je vrlo složen klinički entitet. Uzroci grlobolje mogu biti različiti: od najčešćih mikrobioloških uzročnika preko okolišnih, kao što su prašina i nedovoljno vlažan zrak, do anatomskih, kao što je disanje na usta. Potom treba spomenuti i „dizanje“ želučane kiseline, što izaziva razne simptome i znakove: od grlobolje, otežanog gutanja, osjećaja stranog tijela u grlu, slatko-kiselkastog okusa, hrapavosti do osjećaja pečenja u usnoj šupljini te potrebi pročišćavanja grla. Kompleksno isprepletanje gastroezofagealnog sustava te gornjeg i donjeg dišnog puta razvilo je potrebu interdisciplinarne suradnje gastroenterologa i otorinolaringologa.

Kad se takve promjene prošire dalje – do grla, usne šupljine, ali i u donje dišne putove – potrebno je uključiti otorinolaringologa. Zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu, mnogi će otorinolaringolozi prvi prepoznati promjene koje upućuju na toksično djelovanje želučane kiseline, što se, kad se nađe izvan probavnog sustava želuca i jednjaka, naziva laringofaringealni refluks (LPR). Promjene ograničene na probavni sustav sistematizirane su kao tzv. gastroezofagealni refluks (GER) ili gastroezofagealna refluksna bolest (GERB).

respiratorne infekcije i imunitet_bakterijske i virusne infekcije_ prirodna pomoć

Grlo pod povećalom: Prirodna pomoć za respiratorne infekcije

Tijekom hladnijih dana imunitet napadaju razne virusne i bakterijske infekcije - saznajte kojoj vrsti pripadaju respiratorne infekcije dišnih puteva

SAZNAJTE VIŠE

Pazite što jedete

Kronični rinosinusitis drugi je veliki nemikrobiološki uzrok grlobolje. Među simptome ubrajamo postnazalno slijevanje (osjećaj slijevanja gustog sekreta iz nosa u grlo), osjećaj suhoće i peckanja u grlu, potreba pročišćavanja grla i slično. Da bi postavljanje dijagnoze bilo uspješno te da bi se odredila odgovarajuća terapija, potrebno je puno umješnosti i kvalitetne suradnje liječnika i pacijenta.

Prva i osnovna mjera jest redovita higijena (ispiranje nosa te higijena usne šupljine). Odnosno unošenje dovoljne količine tekućine kako bi se olakšalo čišćenje sluznice kojoj osnovni sustav samočišćenja, takozvani mukocilijarni transport, zakazuje u kroničnim promjenama ili nastaje previše sluzi koju onda prepoznajemo kao slijevanje iz nosa u grlo. Nakon što provedemo mjere prevencije, potrebno je razmotriti navike hranjenja, odnosno kvalitetu namirnica i količine prisutnih dodataka u hrani dostupnoj u većini trgovina. Često je popis stabilizatora i dodataka duži od popisa osnovnih sastojaka hrane koju smo odlučili pojesti. Potrebno je razmisliti i o načinu pripreme hrane i omjerima u kombiniranju namirnica.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button