Otorinolaringologija - 21. lipnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Prof.dr.sc. Tomislav Baudoin, dr. med., spec. otorinolaringolog, subspec. plastične kirurgije glave i vrata, Poliklinika Alba Rubra, ADIVA Plus sadržaj

Osjećaj knedle u grlu: stres ili nešto drugo?

Grlobolja i osjećaj stranog tijela u grlu mogu biti psihičke naravi, uzrokovani stresom. No ipak su daleko češći organski uzroci, ponajprije infekcije

osjecaj knedle u grlu-stres ili nesto drugo

Stres može uzrokovati razne somatske simptome, pa tako i osjećaj stranog tijela u grlu i grlobolju. Teško je ta dva simptoma odvojeno sagledavati. Nekim ljudima je grlo „stres-organ“, pa se u stresnim situacijama javljaju grlobolja i osjećaj stranog tijela u grlu. Ovi su simptomi nerijetko psihosomatski, ali ipak se najčešće radi o somatskom simptomu koji je dio kliničke slike kod infekcija ždrijela. Grlobolja i osjećaj stranog tijela mogu biti uzrokovani i nekim psihičkim poremećajem koji pak može biti potaknut ili pogoršan stresom. 

Beskorisna ili ne? Otkrivamo čemu služi Adamova jabučica

Stres kao uzrok bolesti i poremećaja

Osim što je stres ponekad uzrok „psihičke” grlobolje i tog osjećaja stranog tijela, stres može uzrokovati i neke poremećaje ili bolesti u kojima su navedeni simptomi prisutni.

To je najčešće laringofaringealna refluksna bolest koja je posljedica povrata želučanog sadržaja iz želuca u područje grkljana i ždrijela. Kiselina s enzimima, u prvom redu pepsin, uzrokuje iritaciju u grlu koja se manifestira grloboljom, ali i osjećajem stranog tijela. Na te simptome se nadovezuje bolno i otežano gutanje.

Ti simptomi mogu biti provocirani i jedenjem začinjene hrane i hrane koja stimulira podrigivanje te pritom i povrat želučane kiseline. Takva grlobolja je dugotrajna i liječi se dijetetskim mjerama, alginatima i inhibitorima protonske pumpe.

Virusne i bakterijske infekcije

Ipak su najčešći uzrok grlobolje infekcije. U većini slučajeva su to virusom uzrokovane grlobolje koje su dio infekcija gornjih dišnih putova ili, pojednostavljeno, prehlada.

Prehlade su najčešće bolesti suvremenog odraslog čovjeka i djeteta. Zdravo vrtićko dijete ima pravo na šest do osam akutnih infekcija gornjih dišnih putova, a odrastao čovjek dva do četiri puta godišnje. Pri akutnim infekcijama gornjih dišnih putova, grlobolja je jedan od dominantnih simptoma. Taj simptom u većini slučajeva prolazi s izlječenjem prehlade te nije potrebna nikakva terapija osim lijekova protiv bolova.

Bakterijska upala grla je i do pet puta rjeđa od virusne upale grla, a ta je grlobolja puno izraženija od grlobolja kod običnih prehlada. Bakterijske upale grla se liječe s antibioticima

Nekad se bakterijske upale grla kompliciraju sa stvaranjem gnojnih nakupina-apscesa u ždrijelu i to zahtijeva hitno kirurško liječenje.

Alergijske grlobolje

Osim infekcija, čest uzrok grlobolja i osjećaja stranog tijela u grlu su alergije, uglavnom vezane uz inhalacijske alergene. S obzirom na veliku prevalenciju alergija, nije neobično što su i takozvane „alergijske“ grlobolje dosta česte.

Alergijske grlobolje su blaže od infektivnih, ali uglavnom dulje traju. Liječe se simptomatski pastilama i otopinama za grgljanje te lijekovima protiv alergija.   

Ozljede

Traume također mogu biti uzrok grlobolja i osjećaja stranog tijela u grlu. Tu se uglavnom radi o ozljedama ždrijela nekim krutim zalogajima ili vrućim juhama, čajevima i sličnim. U tom slučaju pomaže izbjegavanje krute hrane dok ozljeda ne zacijeli te simptomatska terapija pastilama i otopinama za grgljanje.

Slabokrvnost

Grlobolja i osjećaj stranog tijela u grlu su prisutni i kod slabokrvnosti, odnosno manjka željeza. Ti simptomi mogu i pomoći u prepoznavanju manjka željeza te su uglavnom prisutni u slabokrvnih žena. Nakon korekcije manjka željeza nadomjesnom terapijom, simptomi prestaju.

laringofaringealni refluks LPR

Laringofaringealni refluks (LPR): jedna od najčešćih bolesti suvremenog čovjeka

Prema istraživanjima, LPR je prisutan u oko 25% populacije u razvijenim zemljama. Usprkos tome u praksi je još uvijek...

SAZNAJTE VIŠE

„Knedla u grlu“ – Globus hystericus

Kako je osjećaj stranog tijela psihički simptom, vidi se i iz njegovog starog naziva: „globus hystericus”. Nekada je, naime, često bio opisivan uglavnom u bolesnika s neurozama koji su nekad imali i sinonim u histeriji. Takvi bolesnici se žale na osjećaj stranog tijela u grlu ili, kako to neki opisuju, knedlu u grlu.  Liječenje tih smetnji sastoji se u psihoterapiji te lijekovima poput anksiolitika ili sedativa.

Sve u svemu, grlobolja i osjećaj stranog tijela u grlu su vrlo čest simptom različitog intenziteta i različitih uzroka. Simptomatska terapija lijekovima protiv bolova te lokalnim preparatima poput pastila i tekućina za grgljanje, u većini slučajeva je prvi izbor liječenja. 

Više stručnih savjeta potražite u poliklinici za dijagnostiku i liječenje bolesti uha nosa i grla te za minimalno invazivnu estetsku kirurgiju glave i vrata Alba Rubra.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button