Riječ farmaceuta - 6. svibnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Aleksandra Grundler Bencarić, mag. pharm.

Riječ farmaceuta: Koja je uloga laktoferina u liječenju akni?

Laktoferin, mliječni protein koji ima važnu ulogu u prijenosu željeza u našem tijelu pokazao se kao saveznik čiste i zdrave kože

riječ farmaceuta, laktoferin, mliječni protein, koža, akne

Donedavno se laktoferin nalazio samo kao dodatak u losionima i kremama protiv akni, no smatra se da ga je korisno uzimati i kao dodatak prehrani.

Akne su kožna bolest, ali kao i ostale kožne bolesti imaju velik psihološki utjecaj na osobu zbog svjesnosti o vlastitom izgledu. To znatno utječe na samopouzdanje i društvene odnose. Akne, bubuljice ili prištići nastaju začepljenjem žlijezda lojnica zbog prekomjernog lučenja masne supstancije koju stvaraju – sebuma – te nastaju bijele nakupine.

Na tako začepljenu lojnicu može se nakupiti prljavština te nastaju miteseri, odnosno crne, masne bubuljice. Mogu se naseliti i bakterije te se razvija infekcija, odnosno crvene, bolne i gnojne bubuljice.

Akne mogu nastati u bilo kojoj dobi, a posebno su izražene u vrijeme adolescencije, otprilike nakon desete godine. Više je čimbenika povezano s prekomjernim nakupljanjem sebuma. Ponajprije su to hormonalne promjene u pubertetu, a na razvoj akni utječe i nasljeđe.

Smatra se da nasljeđujemo broj i veličinu lojnih žlijezda te njihovu osjetljivost na spolne hormone. Osim hormona, na pojavu akni utječu stres, nepravilna prehrana, nepravilna higijena kože, primjena neodgovarajućih kozmetičkih ili toaletnih proizvoda, nekih lijekova, ali i neke druge bolesti.

Ricinusovo ulje: Smiruje akne, obnavlja suhu kožu, ubrzava rast trepavica…

Liječenje akni

U prošlosti se akne nisu posebno liječile nego su smatrane prolaznim procesom razvoja kože. No danas se liječe, ne samo zato što su psihološka smetnja, nego i zato što neliječene akne mogu prouzročiti ozbiljne upalne procese kože sa stvaranjem trajnih ožiljaka.

Liječenje ovisi o intenzitetu i vrsti akni, no u osnovi svake terapije je pravilna njega kože. Ona se sastoji od redovitog čišćenja proizvodom koji se odabire prema tipu kože. To mogu biti poseban sapun za pranje ili poseban losion ili gel za čišćenje te preparat za piling kože. Nakon čišćenja primjenjuje se posebno formulirana krema za lice koja uravnotežuje stvaranje sebuma, hidratizira i sprečava pojavu upale. Uz kremu se mogu primijeniti i korektivni proizvodi, najčešće u obliku pudera formuliranog za prekrivanje problematične kože.

Pri izlaganju suncu treba koristiti i preparate za zaštitu od sunca. Primjena loše odabranog preparata može znatno pogoršati stanje akni. Pri izboru preparata za njegu preporučuje se savjetovati se s ljekarnikom.

U slučajevima težih oblika akni dermatolog će propisati odgovarajuću terapiju. Ovisno o pretežitom uzroku akni, intenzitetu promjena i vrstama akni odabire se terapija. Od blažih preparata koristi se eterično ulje čajevca koje djeluje antiseptički. Mogu se primjenjivati medicinski losioni ili kreme s benzoil peroksidom, sumporom, salicilnom kiselinom i rezorcinolom ili antibiotikom koji sprečavaju upalu, infekciju te reguliraju lučenje sebuma. Antibiotici se mogu uzimati i na usta.

U teškim oblicima akni liječnik može propisati lijekove retinoide, povezane s vitaminom A, koji moraju biti pod vrlo strogom liječničkom kontrolom. Ženama se za liječenje akni mogu propisati hormonski preparati koji kod adolescentica istodobno liječe i neredovit ciklus.

Žutika je dragocjena ljekovita biljka

Rješenje za reumu i akne iz torbe srednjovjekovnih liječnika

Žutika ili obična žutika, latinskog imena Berberis vulgaris L., pripada porodici Berberidaceae (žutike). U narodu ova biljka ima više...

SAZNAJTE VIŠE

Povoljan utjecaj laktoferina

Pravilna prehrana koja podrazumijeva izbjegavanje većih količina jednostavnih šećera, masne i pržene hrane povoljno utječe na sprečavanje drugih bolesti, ali i na smanjenje nastanka akni. Unos dovoljne količine tekućine, povrća i voća te ribe osigurava dobru probavu, kao i unos potrebnih vitamina i minerala.

Zanimljivo je da je čokolada dugo smatrana nepoželjnom namirnicom, no posljednje studije ukazuju na to da treba razlikovati mliječnu čokoladu s velikim udjelom šećera i masti od tamne čokolade za koju se smatra da je dopuštena, odnosno da nema utjecaj na nastanak akni.

Nedavne studije ukazuju i na povoljan utjecaj laktoferina, mliječnog proteina koji ima važnu ulogu u prijenosu željeza u našem tijelu. No ima i određeno antimikrobno, antioksidacijsko, protuupalno te imunomodulatorno djelovanje. Donedavno se laktoferin nalazio samo kao dodatak u losionima i kremama protiv akni, no smatra se da ga je korisno uzimati i kao dodatak prehrani.

Studija u kojoj su ispitanici uzimali 200 mg laktoferina na dan tijekom 12 tjedana pokazala je smanjenje broja upalnih akni kod 38% ispitanika, smanjenje broja svih akni kod 23% ispitanika te smanjenje stupnja težine bolesti kod 20% ispitanika. Osim toga, kod trećine ispitanika smanjilo se stvaranje sebuma.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button