promo signPROMO ČLANAK

Trudnoća i porod - 12. travnja 2019.
AUTOR ČLANKA - Mario Mesnjak, dr.med., G-M Pharma Zagreb

Laktoferin: Inovativna terapija za anemiju u trudnoći

Laktoferin se pokazao kao učinkovitija i bolje podnošljiva terapijska opcija od uobičajene terapije preparatima željeza

laktoferin, terapija, anemija, trudnoća, anemija u trudnoći

Zbog nuspojava trudnice često posežu za uzimanjem različitih dodataka prehrani ili multivitamina koji sadrže višestruko manje doze željeza od preporučenih za liječenje ili prevenciju anemije.

Žene relativno često započinju trudnoću sa sniženom rezervom željeza u organizmu zbog gubitka tijekom obilnih menstruacija ili zbog neodgovarajuće prehrane. Fiziologija trudnoće je takva da će plod sebi osigurati sve potrebne sastojke za rast, a na štetu trudnice. Anemija zbog manjka željeza pogađa svaku 5. trudnicu u Europi te može imati negativan utjecaj na rast i razvoj ploda i loš ishod trudnoće.

Tijekom trudnoće su povećane potrebe za željezom iz više razloga:

  • zbog povećanja volumena krvi i povećanog stvaranja eritrocita
  • zbog rasta maternice i posteljice
  • zbog ubrzanog rasta ploda
  • u blizanačkim trudnoćama
  • u babinju se nastavlja povećana potreba zbog dojenja

Zbog svega navedenog preporučuje se krvnu sliku učiniti tijekom prvog tromjesečja i krajem drugog te na vrijeme započeti nadoknadu. Uslijed prilagodbe krvotoka na trudnoću, vrijednosti hemoglobina i hematokrita kod zdravih trudnica su niže nego izvan trudnoće.

Prehrana u trudnoći: Što trudnice smiju jesti?

Normalne vrijednosti

Prema kriterijima Svjetske zdravstvene organizacije u trudnoći se smatraju normalnim vrijednostima hemoglobina one više od 110 g/L uz hematokrit niži od 0.33. Određivanje razine feritina u krvi najbolji je pokazatelj manjka željeza u organizmu i znak da treba započeti nadoknadu. Normalne vrijednosti feritina izvan trudnoće su 20 – 200 μg/L. Ako je tijekom trudnoće feritin niži od 12 μg /L, treba započeti nadoknadu.

Kad se nadoknađuje željezo, doza je 100 mg dnevno, a ako se liječi već postojeća anemija, doza je 200 mg dnevno. Liječenje treba nastaviti barem još tri mjeseca nakon normalizacije krvne slike.  Za prevenciju anemije preporučuje se uzimati 60 mg  željeza tijekom šest mjeseci.

Lijekovi koji sadrže željezo vrlo često izazivaju ozbiljne želučano-crijevne tegobe zbog kojih trudnice često prijevremeno prekidaju terapiju. Najčešće se trudnice žale na mučnine, bolove u želucu i zatvor kojem su ionako sklone. Zbog tih nuspojava često posežu za uzimanjem različitih dodataka prehrani ili multivitaminima koji sadrže višestruko manje doze željeza od preporučenih za liječenje ili prevenciju anemije.

Znanstvene studije

Peroralno uzimanje goveđeg laktoferina predstavlja obećavajuću strategiju u liječenju anemije kod trudnica. Unazad nekoliko godina u više svjetskih ginekoloških klinika provedena su klinička istraživanja na trudnicama oboljelim od anemije. Uspoređivala se standardna terapija željezovim sulfatom ili željeznim fumaratom i  inovativna terapija goveđim laktoferinom.

U recentnom časopisu European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 2017. godine objavljeni su sistematski pregled i meta-analiza kliničkih studija u kojem su znanstvenici procijenili učinkovitost i sigurnost inovativne peroralne terapije laktoferinom u odnosu na standardnu terapiju preparatima koji sadrže željezo u cilju liječenja anemije tijekom trudnoće.

U pregledni rad uključena su ranije provedena klinička istraživanja na sveukupno 600 ispitanica. Analizom podataka utvrđena je da je već nakon četiri tjedna terapije porast razine hemoglobina i serumskog feritina značajno viši kod pacijentica liječenih latoferinom u odnosu na one liječene ferosulfatom.

Kod liječenja anemije laktoferinom najveća značajka bila je izostanak ili smanjenje nuspojava koje se najčešće javljaju pri liječenju željezovim sulfatom. Također, nakon četiri tjedna liječenja laktoferinom najveće su promjene uočene kod trudnica s umjerenom anemijom, dok su promjene kod trudnica s blagom anemijom bile jednake onima koje su liječene željezom.

anemija - žene gube više željeza od muškaraca

Anemija naša svagdašnja: znate li da žene gube više željeza od muškaraca?

Željezo je najvažniji element u našem organizmu. Ukupna količina u tijelu zdravog čovjeka je oko 4,5 g. Organizam ga...

SAZNAJTE VIŠE

Dobar i kod obilnih mjesečnica

Znanstvenici zaključuju da je za trudnice s anemijom uzrokovanom nedostatkom željeza svakodnevno uzimanje goveđeg laktoferina jednako dobro kao i uzimanje željezova sulfata. No uz laktoferin kao dodatak prehrani imat će puno manje probavnih tegoba.

Osim u liječenju anemije u trudnoći, laktoferin je svoju učinkovitost i sigurnost potvrdio u kliničkim istraživanja u liječenju anemija kod žena koje su razvile anemiju zbog obilnih menstrualnih krvarenja. Također i kod ove skupine pacijenata laktoferin se pokazao kao učinkovitija i bolje podnošljiva  terapijska opcija od uobičajene terapije preparatima željeza.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button