Ljekovito bilje - 16. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Katarina Fehir Šola

Rješenje za reumu i akne iz torbe srednjovjekovnih liječnika

Žutika je od davnina dragocjen lijek narodne medicine za brojne tegobe, od bolesti jetre do reume, a njezino je djelovanje danas i dokazano

Žutika je dragocjena ljekovita biljka

Žutika ili obična žutika, latinskog imena Berberis vulgaris L., pripada porodici Berberidaceae (žutike). U narodu ova biljka ima više naziva pa se spominju i žutilovka, žutikovina, babnjak ili bapkovina. U narodnoj medicini žutika se za liječenje koristi još od srednjega vijeka.

Koristila se kao pripravak za unutarnju i vanjsku primjenu za liječenje bolesti jetre, mjehura, žutice, zatvora, slabog apetita te reumatskih tegoba. Zreli plodovi žutike koristili su se, a i još se koriste, za izradu sokova i marmelada. Sve te namjene danas su potkrijepljene i znanstvenim dokazima.

Ova biljka raste u živicama, svijetlim šumama te na obroncima u području cijele Hrvatske te je rasprostranjena i u Europi. To je listopadni grm visine do tri metra s uspravnom ili u luku savijenom stabljikom. Plodovi biljke podsjećaju na šipak, samo su znatno manji.

Žutika potiče rad glatkih mišića žučovoda, utječe i na rad bubrega i mokraćnih putova

Ljekovita kora, list i plod

U ljekovite svrhe koristi se kora (Berberidis cortex), list (Berberidis folium) i plod (Berberidis fructus). Kora žutike uzima se u kasnu jesen i s nadzemnih i s podzemnih dijelova biljke. Kora je izbrazdana i sivosmeđe boje, a njezina unutarnja strana je žarko žute boje (zbog berberina) te ima gorak okus. Kora je najljekovitiji dio biljke. U kori nadzemnih dijelova najviši je postotak alkaloida (5,5%), a glavni tip alkaloida su izokinonski alkaloidi, odnosno berberin.

Bogatstvo vitamina

Lišće se koristi samo ponekad, bogato je vitaminima C i E te sadrži malu količinu alkaloida. Plodovi se skupljaju u kolovozu ili rujnu. Oni se najčešće prerađuju u sokove i marmelade, a ostatak se koristi  kao dodatak čajnim mješavinama. Bogati su vitaminom C, karotenom, vitaminom E te sadrže pektin i šećere, a ne sadrže alkaloide. U Iranu se plodovi koriste u svakodnevnoj prehrani. Cvjetovi su žuti i mirisni, skupljeni po 10- 30 zajedno u viseće grozdaste cvatove.

Za apetit, protiv akni…

Žutika potiče rad glatkih mišića žučovoda, utječe i na rad bubrega i mokraćnih putova te pokazuje diuretičko i koleretičko djelovanje, odnosno potiče mokrenje i smanjuje žučni kolesterol. Zbog gorkog okusa često se koristi za pojačavanje apetita te se nalazi u raznim preparatima za njegovo poticanje. Osim toga, pokazuje protuupalni i antibiotski učinak, za što je zaslužan berberin. U jednoj studiji ispitivan je protuupalni učinak žutike na aknama adolescenta, gdje se pokazalo da je iznimno učinkovita te da se vrlo dobro podnosi.

Trudnice, oprez!

Doza kore stabljike i grančica ili korijena ne smije biti velika, otprilike dvije žličice koje se kuhaju u dva decilitra vode i uzimaju dva puta na dan. Ne smije se koristi u trudnoći i tijekom dojenja.

Riječ znanstvenika

Mnoga istraživanja pokazala su pozitivne farmakološke učinke B. vulgaris. Dokazan je utjecaj na akne. Ekstrakt plodova žutike koji se koristio u ispitivanju ispitanici su dobro podnosili pa se pokazao kao izbor u liječenju akni. Osim toga, zbog antioksidativnog djelovanja potvrđeno je djelovanje na kardiovaskularne bolesti i hipertenziju. Studije su pokazale da upotreba žutike regulira i dijabetes te ima utjecaj na lipidni profil kod ljudi.

U jednoj studiji ispitivan je protuupalni učinak žutike na aknama adolescenta, gdje se pokazalo da je iznimno učinkovita te da se vrlo dobro podnosi

Ekstrakt korijena žutike je učinkovit u prevenciji nastanka kamena u gastrointestinalnom traktu. Ekstrakt korijena vrste Berberis aristata pomaže pri regulaciji dijabetesa (studija na životinjama). Vrsta Berberis croatica Horvat bogata je berberinom, fenolima i flavonoidima. Ekstrakt korijena te vrste pokazao je antimikrobno djelovanje na Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa i Candida albicans.

Možemo zaključiti da bogati sastav ove biljke opravdava njezinu upotrebu. Posebno je važna zato što sadrži antioksidanse koji sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala u našem organizmu. 

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button