ADIVA Plus sadržaj - 4. listopada 2020.
AUTOR ČLANKA - Prim. dr. sc. Davorin Velnić, spec. abdominalne kirurgije, Specijalna bolnica Arithera, ADIVA Plus sadržaj

Hemoroidi u trudnoći: zašto nastaju i kako ih možemo spriječiti?

Povećani bolni hemoroidi ne podnose se lako čak i kad nismo u drugom stanju. Trudnice trebaju posebno paziti na prehranu i stil života kako bi se spriječio njihov nastanak

hemoroidi u trudnoci

Kao i proširene vene na nogama, povećani hemoroidi su vrlo česta pojava u trudnoći, no uzrok njihovog nastanka je ponešto drugačiji nego kod tipične hemoroidalne bolesti.

Trudnoća u vrijeme pandemije: Pripremite se za porod i dojenje online

Zašto u trudnoći nastaju hemoroidi?

Povećana maternica stvara pritisak na vene zdjelice i takozvanu donju šuplju venu (najveća vena u tijelu, smještena u trbuhu, prima krv iz zdjelice i obje noge). To može usporiti povrat krvi iz donjeg dijela tijela što povećava tlak u venama zdjelice i venama na nogama te one postaju proširene.

Opstipacija (zatvor) je slijedeći čest problem koji može uzrokovati povećanje hemoroida. To se dešava zbog napinjanja i dugotrajnog sjedenja na toaletu ako stolica nije redovita.

Osim toga, povišena razina hormona progesterona tijekom trudnoće izaziva relaksaciju stjenke vena čineći je osjetljivom na mehaničke podražaje te lakše dolazi do krvarenja. Progesteron također usporava rad crijeva i time pridonosi razvoju opstipacije.

Savjeti za prevenciju

Nužno je održavati stolicu redovitom. Potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima (voće i povrće), uzimati dovoljno tekućine i redovito vježbati. Ako su stolice neredovite, ne smije se čekati da se opstipacija pogorša. Neophodno je konzultirati svoga liječnika koji se dodatci prehrani mogu primijeniti da se stolica smekša i učini redovitom.

Preporučaju se takozvane Kegelove vježbe koje poboljšavaju cirkulaciju i pojačavaju tonus mišića u području dna zdjelice posebice oko anusa. Tako smanjuju mogućnost nastanka povećanih hemorida, a također povećavaju tonus mišića oko vagine i mokraćne cijevi što pripomaže bržem oporavku nakon poroda.

Nije uputno sjedenje u istom položaju duže vrijeme ili dugotrajno stajanje. Prilikom odmora preporuča se ležite na lijevom boku jer se na taj način olakšava cirkulaciju u donjem dijelu tijela.

Liječenje povećanih hemoroida

Povećani hemoroidi u trudnoći mogu biti vrlo neugodan problem. Pojave li se potrebno je pridržavati se prije navedenih uputa o prevenciji. Često pomažu i kupke u toploj vodi 10 do 15 minuta nekoliko puta dnevno. Također može pomoći naizmjence tuširanje analne regije hladnom i toplom vodom (ne vrućom) ili oblozi od kamilice (gaza namočena ohlađenim čajem od kamilice se nježno stavi na analnu regiju). Nakon stolice toaletu obavljati vlažnim maramicama ili tuširanjem, a nikako običnim toaletnim papirom.

Ako ove mjere ne dovedu do poboljšanja, vjerojatno će biti potrebno primijeniti neke od antihemoroidalnih lijekova kao što su kreme ili čepići. Za odabir prikladnih antihemoroidalnih lijekova je najbolje tražiti savjet svog liječnika.

Treba imati na umu da se većina tih lijekova ne smije uzimati dulje od tjedan dana jer mogu uzrokovati još jaču upalu. Vrlo rijetko, u izuzetnim slučajevima, moguće je povećane bolne ili krvareće hemoroide liječiti kirurški, odnosno operacijom. Srećom, kod većine žena se nakon poroda povećani hemoroidi smanjuju i tegobe nestaju.

Što jesti u trudnoći? Hrana za trudnice

Prehrana u trudnoći: Što trudnice smiju jesti?

Pravilna i uravnotežena prehrana tijekom trudnoće iznimno je važna i za majku i za dijete

SAZNAJTE VIŠE

Kratki podsjetnik na Kegelove vježbe

  • Stisnite mišiće oko rektuma i vagine
  • Zadržite takvu poziciju 10- tak sekundi, ponovite vježbu nekoliko puta
  • Vježbajte tako nekoliko puta dnevno

Vježbati možete takoreći svugdje – na poslu za radnim stolom, u autu, dok čekate na pregled u ordinaciji.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button