Zanimljivosti i savjeti - 12. ožujka 2019.
AUTOR ČLANKA - Duje Tomašević, dr. med., spec. obiteljske medicine

Samopomoć i mjere prevencije kod hemoroida

Nakon što se isključe drugi uzroci nelagode i krvarenja, liječenju hemoroida se u većini slučajeva pristupa nekirurškim metodama

Samopomoć i mjere prevencije kod hemoroida

Na način života možemo znatno utjecati i tako ublažiti ili čak potpuno spriječiti ponavljanje hemoroidalnih tegoba.

Hemoroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u i oko anusa (čmar) i donjeg dijela rektuma (zadnje crijevo), koje su proširene pod pritiskom. Simptomi su iritacija i krvarenje.

Najčešći oblici hemoroida

Trombozirani hemoroidi su bolni. Javljaju se u dva oblika: vanjski (vidljivi, obično van anusa) i unutarnji (u samom anusu, ne vide se osim ako ispadnu). Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana.

Simptomatski hemoroidi mogu se pojaviti u bilo kojem razdoblju života, ali su češći kod starijih ljudi, pri čemu su muškarci i žene jednako pogođeni. Način prehrane i zanimanja pri kojima se neprekidno sjedi ili stoji, mogu pridonijeti razvoju simptomatskih hemoroida.

Neugodna “nuspojava” trudnoće: Savjeti za liječenje i prevenciju hemoroida

Hemoroidi često krvare i mogu dovesti do sideropenične anemije, na što treba obratiti posebnu pozornost kod sportašica zbog sinergije s menstrualnim krvarenjem. Nakon što se isključe drugi uzroci nelagode i krvarenja, liječenju hemoroida se u većini slučajeva pristupa nekirurškim metodama. Samopomoć pritom igra ključnu ulogu.

Uzroci nastanka hemoroida

Kad govorimo o uzrocima nastanka hemoroida, ugrubo ih možemo podijeliti u dvije kategorije. Na urođene predispozicije (slabost vezivnog tkiva), starenje, trudnoću (hormonske promjene, promjene u cirkulaciji i pritisak ploda) malo možemo utjecati. No, na način života možemo znatno utjecati i tako ublažiti ili čak potpuno spriječiti ponavljanje hemoroidalnih tegoba.

Liječenje hemoroida

 Ne zahtijevaju svi hemoroidi liječenje. Liječe se samo simptomatski hemoroidi. Prvi je i osnovni princip u liječenju hemoroida smiriti i ukloniti prisutnu upalnu komponentu.

Protuhemoroidalne kreme ili čepići (koji u svom sastavu obično imaju i lokalni anestetik) mogu pomoći u smanjenju otoka i boli. Dodatkom antikoagulantnog sredstva često se pokušava ubrzati proces resorpcije tromba iz hemoroidalnog čvora koji je trombozirao. Ipak, premda se velik broj slučajeva hemoroidalne bolesti rješava ambulantno, ponekad je stanje takvo da zahtjeva kiruršku intervenciju.

U prehranu bi trebalo uvesti namirnice bogate vlaknastim tvarima (kruh i tjestenina od cjelovitih žitarica, muesli…), voće i povrće, probiotike (najčešće dolaze u jogurtima), bjelančevine iz ribe i bijelog mesa, a ograničiti unos soli i začina (posebno pripaziti na ljuto!) te neumjereno uživanje alkoholnih pića. Tako ćete prirodno regulirati tvrdoću i redovitost stolice te smanjiti pritisak na analnoj regiji.

Oblici prevencije

Osim toga, unosom dovoljnih količina bjelančevina očvrsnut će stijenka krvnih žila vezanih uz hemoroide. Važno je i ne preskakati obroke.

Dnevno bi trebali popiti najmanje dvije litre vode. Važna je kako bismo pravilno probavljali hranu te bi bilo dobro da uz svaki tanjur hrane ide i čaša vode.

Kretanjem i vježbanjem pokrećete cirkulaciju, a time pozitivno utječete na brzinu probave.

Ako nemate mogućnosti za vježbanje u fitness centrima ili vas druge zdravstvene tegobe ograničavaju u izvođenju određene vrste tjelovježbe, pokušajte naći nešto što je za vas izvedivo  (žustra šetnja do posla, izbjegavanje dizala, plivanje na odmoru…). Svi navedeni savjeti pridonijet će regulaciji tjelesne mase.

Hemeroidi i krv u stolici često izazivaju zabrinutost

Čest i neugodan problem generacije koja previše sjedi: hemoroidi i kako ih ublažiti

Hemoroidi su vaskularno vezivne strukture u analnome kanalu koje pomažu kontroli pražnjenja crijeva, i zajedno s unutarnjim sfinkterom, imaju...

SAZNAJTE VIŠE

Izbjegavajte drastične dijete

Izbjegavajte drastične redukcijske dijete egzotičnih naziva koje najčešće donose samo opterećenje pripremom neukusnih, jednoličnih i nepotpunih obroka, gladovanje i želju za hranom koju ćemo moći opet jesti nakon što napokon ‘odradimo’ dijetu.

Logično je da ćemo tako vrlo brzo vratiti izgubljene kilograme i da organizam više pati nego u slučaju da niste ništa poduzeli. Zadajte si dugoročne, umjerene ciljeve te postupno smanjujte određene, manje poželjne namirnice.

Ne postoji namirnica koju potpuno trebate izbaciti, neke samo treba unositi u vrlo malim količinama. Pokušajte naučiti zbrajati kalorije kada sastavljate obroke, ne izostavivši pritom namirnice za koje mislite da zapravo i nisu hrana. Jeste li svjesni da čaša soka ima više kalorija od reda čokolade?

Najčešće prisutna trbušna debljina pritišće i završni dio probavnog trakta – analnu regiju na kojoj su smješteni i hemoroidi. Kao interesantan način prevencije hemoroida postoje preporuke da se pri defekaciji koristi čučanj. Izbjegavanje konstipacije ključno je kod liječenja hemoroida.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button