Dječje zdravlje - 10. studenoga 2017.
AUTOR ČLANKA - Vanda Kovačević

Trebaju li djeca dodatak vitamina i minerala?

Zdrava prehrana pod kojom podrazumijevamo redovite obroke načinjene od raznovrsnih namirnica i dovoljan unos pitke vode neobično je važna u dječjoj dobi i u dobi odrastanja

djeci treba osigurati minerale i vitamine

Nema roditelja, bake ili djeda koji se nije zabrinuo za zdravlje djeteta ili unučeta, koji nije pokušao na razno-razne načine privoljeti mališane na jelo, koji nije pokušao djetetu u pubertetu objasniti važnost zdrave prehrane.

S punim pravom, jer djeca često odbijaju namirnice koje ne vole (voće, povrće), dok bi neograničeno jeli i pili druge poput slatkiša, slanih grickalica, gaziranih sokova s kofeinom i fosfatima i sličnog, pa je tako prirodan unos važnih nutrijenata upitan.

Pod zdravom hranom mislimo na redovit unos bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala u dostatnim količinama

Zdrava prehrana pod kojom podrazumijevamo redovite obroke načinjene od raznovrsnih namirnica i dovoljan unos pitke vode neobično je važna za svakog čovjeka, a pogotovo u dječjoj dobi i u dobi odrastanja, kad je zbog brzog rasta tijelu potreban „građevni i energetski materijal“. Pod tim podrazumijevamo redovit unos bjelančevina, ugljikohidrata, masti, vitamina i minerala u dostatnim količinama. Obroci koji sadrže cjelovite žitarice, voće, povrće, mlijeko, nemasno meso i ribu osiguravaju neophodne sastojke za odvijanje normalnih tjelesnih aktivnosti.

Na što treba pripaziti

Dobro je pozornost obratiti na pripremu hrane (kuhanjem se gubi do 35% vitamina, a pripremom na pari do 20%) te ograničiti unos soli (izbaciti slane grickalice i gotovu konzerviranu hranu), jer sol pojačava izlučivanje kalcija. Ali, uz zdravu prehranu ne smijemo zaboraviti na primjerenu tjelesnu aktivnost i boravak na svježem zraku.

U protivnom, ako je prehrana jednolična i neredovita, može doći do metaboličkih promjena koje ometaju tjelesne funkcije poput poremećaja vida, usporenog stvaranja krvnih stanica (anemija, teškoće u zgrušavanju krvi), usporenog rasta, pada obrambenog sustava i sklonosti prehladama, infekcijama i drugom.

S tri obroka voća i povrća te dva mliječna obroka, djeca bi mogla namiriti dnevne potrebe za vitaminima i mineralima

O čemu ovise potrebe?

Prateći rast i razvoj svog djeteta, poznavajući njegove prehrambene navike, roditelji se često pitaju treba li dijete uzimati vitamine i minerale, koje, kada i koliko? Pogotovo ako je dijete slabije uhranjeno, lošeg apetita, ako je sklono prehladama i drugim akutnim oboljenjima.

Treba naglasiti da potrebe za vitaminima i mineralima nisu stalne već ovise o:

  • dobi
  • tjelesnoj građi
  • brzini rasta
  • fizičkoj aktivnost
  • bolesti

S tri obroka voća i povrća te dva mliječna obroka, djeca bi mogla namiriti dnevne potrebe za vitaminima i mineralima.

Međutim, postoje situacije kada dijete odbija obrok ili neke namirnice, jer ih ne voli, u vrućici je, ili je alergično na neke sastojke, vegetarijanac je ili je pak izloženo sportskom naporu kada hrana nije dostatan izvor tih vitalno važnih sastojaka.

U tom slučaju preporučuje se nadopuna vitamina i minerala u prikladnoj dozi i obliku – bomboni, tonici, lizalice, tablete za žvakanje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button