Dječje zdravlje - 5. kolovoza 2021.
AUTOR ČLANKA - Vladimira Šimić

Iskoristite ljeto za odvikavanje od pelena, ali samo ako je dijete spremno!

Kada je pravo vrijeme za odvikavanje od pelena? Trenutak skidanja pelena ovisi o više čimbenika, a činjenica je da ljeto taj proces može olakšati. Ali učinak će izostati ako dijete još nije spremno

odvikavanje od pelene

Roditelji jako dobro znaju koliko stresno može biti razdoblje odvikavanja od pelena. Pelene su, priznajmo, praktično rješenje – i za djecu koja bezbrižno obavljaju nuždu bilo gdje i bilo kada i za roditelje koji za njima ne moraju čistiti. Pa ipak, prije ili poslije će se pelena morati skinuti, a vječno je pitanje – kada?

Pelenski dermatitis: Zašto se javlja pelenski osip i koji su simptomi?

Pratite signale

Dijete će „slati signale“ da je spremno i tek tada roditelji trebaju početi s treningom, objasnila je psihologinja Elisabeth Gerhardsen za portal Family Simply. Sazrijevanje se kod sve djece događa različito, pa je važno uloviti taj trenutak spremnosti za proces odvikavanja. U protivnom, forsiranje kahlice može izazvati stres kod djeteta, a toalet pretvoriti u bojno polje.

Kad dvogodišnjak ustane i kaže „piškit ću“, a da se nije upiškio, tada znate da je došao do prve razine, odnosno da primjećuje nagon za mokrenjem. To ne mora značiti da će biti u stanju zadržati mokrenje, ali svakako njegova izjava može poslužiti kao signal da je vrijeme za trening kahlice.

Postoji još jedan način na koji bi se mogla naslutiti fiziološka zrelost djeteta, pa prema tome donijeti odluku o pokušaju odvikavanja od pelene. Obratite pažnju na to kako se pelena puni – ako je dulje vrijeme suha, a onda odjednom oteža od tekućine, to bi moglo govoriti u prilog zadržavanju mokrenja.

Na stranicama zagrebačkog Dječjeg vrtića Cvrčak, navode da je dijete spremno kada primijetite barem nekoliko od ovih znakova:

  • ima normalnu redovitu stolicu,
  • ima duže periode kada je suho,
  • svjesno je da je već obavilo nuždu,
  • vidljivo pokazuje da obavlja nuždu (umiri se, pravi grimase i sl.),
  • pokazuje interes za korištenje noćne posude ili WC-a,
  • koristi riječi za veliku i malu nuždu (npr. piškiti, kakati),
  • smeta mu puna pelena i sviđa mu se biti u gaćicama.

Oprez nakon pete godine života

Djeca u različitoj dobi uspijevaju postići kontrolu nad mokrenjem, uglavnom između druge i treće godine života. Ne uspiju li do dobi od pet godina kontrolirati mokrenje, mogla bi se dijagnosticirati enureza. Nju karakterizira opetovano, nevoljno mokrenje tijekom dana ili noći.

Također, postoji razlika između suhoće noću i danju, pa se tako često „noćna“ pelena posljednja skida. Spomenimo i to da se često najprije postiže kontrola nad pražnjenjem crijeva. Razlog tome je da dijete ima više vremena za odgovarajuću reakciju, odnosno za dolazak do kahlice i skidanje pelene/gaćica.

Ne „pravite drame“ oko pelena i kahlice

Za uspjeh odvikavanja od pelena važno je i kako ćete sve to prezentirati djetetu. Prije svega, razgovori o piškenju, kakanju, vjetrovima i drugim „poslovima“ trebaju biti jednako prirodni kao što su prirodni razgovori o nosu ili trbuhu. Od toga ne treba raditi „drame“.

Jednako tako, kada dijete napokon samoinicijativno ode na toalet obaviti nuždu, nemojte ga odmah pred svima hvaliti. Naime, dijete bi zbog toga moglo početi osjećati dodatan stres, kao pred publikom. S druge strane, ako općenito pokazujete previše emocija i previše ga hvalite ili se uzrujavate, dijete bi moglo pomisliti da sve to radi zbog vas, a ne zbog sebe što također stvara pritisak koji može samo otežati čitav proces.

Savjeti za ljeto

Ljeto je izvrsno za odvikavanje od pelena iz jednostavnog razloga – dijete će lakše zapaziti kada piški ili kaka što će mu pomoći u samokontroli, a vama je lakše za čišćenje jer cijelo to vrijeme možete biti na otvorenom u prirodi ili dvorištu. Odlično je kada ga možete pustiti da golo šeće uokolo, a dobro je i ako nosi samo gaćice. U svakom slučaju, kad mu „pobjegne“, strpljivo ga obrišite te mu promijenite gaćice, bez previše uzbuđenja.

Kada odlazite u grad, na izlet ili u posjete, u početku je ipak dobro djetetu stavljati pelenu, ali ga pritom ohrabrivati da vam najavi kada želi piškiti ili kakati. U slučaju da vam kaže da mu je sila, odvedite ga iza grma ili na neko prikladno mjesto gdje može obaviti nuždu. Pelena se u toj fazi općenito preporučuje samo kao „vatrogasna mjera“ jer nije dobro niti da je prečesto nosi kako ne bi bilo zbunjeno – naviklo je da u nju može slobodno obavljati nuždu, a sad tražite da je skine. Zato su gaćice najbolji izbor.

Na ljetovanje idite spremni

Na ljetovanje svakako ne zaboravite ponijeti puno gaćica i kahlicu koju ćete imati sa sobom čak i ako odlazite na izlete, posebno ako se namjeravate negdje dulje zadržavati (primjerice, roštiljanje u prirodi s prijateljima). Rezervne gaćice (pa i nekoliko njih) vam uvijek trebaju biti pri ruci, najbolje je da ih spremite u vrećicu koju ćete staviti u svoju torbicu. Ne zaboravite nositi sa sobom i vlažne maramice za održavanje intimne higijene, posebno ako ste u prirodi gdje nema tekuće vode. S druge strane, ako je dijete golo, morate biti spremni i na to da će se zaprljati i po nogama.

dijete, nužda, pelene, odvikavanje

Ljeto: Idealno vrijeme za odvikavanje od pelena

U velikom broju kulturološki i ekonomski bitno različitih sredina, pelene se ne koriste. Majka je manje-više neprekidno u bliskom...

SAZNAJTE VIŠE

Također, nemojte djetetu uskraćivati tekućinu prije spavanja ili ga tjerati na kahlicu prije odlaska u grad. Tijekom ljeta je jako važno da dijete dovoljno pije, posebno zato jer su djeca u većem riziku od dehidracije od odraslih. Ako je žedno, mora piti. A po pitanju kahlica prije izlaska, nisu se baš pokazale učinkovitom metodom. Mokrenje nije tako lako zadržati.

I ne brinite – svi smo naučili obavljati nuždu sami. Iako bi period odvikavanja mogao potrajati cijelo ljeto, kada jednom i ta faza završi, brzo će biti iza vas. A mnoge uspomene na događaje koji su vam u tom trenu bili stresni, mogle bi vam jednom biti čak i smiješne.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button