Trudnoća i porod - 19. srpnja 2018.
AUTOR ČLANKA - doc.dr.sc. Milivoj Jovančević

Ljeto: Idealno vrijeme za odvikavanje od pelena

Ljeto i topli mjeseci idealno su vrijeme za "vježbanje" kontrole nad obavljanjem nužde i odvikavanjem od pelena, ali samo ako su i dijete i roditelji spremni

dijete, nužda, pelene, odvikavanje

U velikom broju kulturološki i ekonomski bitno različitih sredina, pelene se ne koriste. Majka je manje-više neprekidno u bliskom kontaktu s djetetom i lakše prepoznaje signale pa ga postavlja u primjerenu poziciju za obavljanje nužde

Korištenje pelena povezano je s brojnim problemima, od tehničkih, zdravstvenih, materijalnih do ekoloških pa većina roditelja željno iščekuje trenutak kada će dijete uspostaviti potpunu kontrolu nad mokrenjem i stolicom. Uvođenje jednokratnih pelena u proteklim je desetljećima dovelo do određenih promjena. Osim što su teški pelenski osipi postali rijetkost, čini se da se djeca nešto kasnije odvikavaju od pelena.

Individualne razlike su dosta velike – katkad roditelj već u dojenačkoj dobi može prepoznati trenutak u kojem će dijete imati stolicu pa ono vrlo brzo prihvaća tutu. Nešto kasnije počinje signalizirati kada će mokriti, a posljednja se uspostavlja kontrola nad noćnim mokrenjem, katkad s navršenih pet ili šest godina. No većina djece uspostavlja kompletnu kontrolu tijekom dana u dobi od oko dvije godine.

Zbog vrućine dijete rjeđe mokri, a stolica uobičajeno bude nešto čvršća pa roditelj ima dovoljno vremena za intervenciju. Istodobno dijete ima na sebi manje odjeće pa ga je jednostavnije staviti na tutu ili očistiti

Nježno i bez prisile

Čimbenici koji određuju vrijeme uspostave kontrole su raznovrsni – od biološke konstitucije do emocionalne i kognitivne zrelosti. U pravilu se postupak odvikavanja treba voditi nenametljivo, izbjegavajući prisilu i nervozu. Dijete će vrlo brzo shvatiti čemu služi tuta, no tražit će je kada bude emocionalno spremno. Postupno, kada većina pokušaja stavljanja na tutu završi uspješno, može se maknuti pelena. Naravno, treba očekivati neželjene incidente, no pritom trebate ostati smireni i nježni, riješiti situaciju bez pretjerane priče i objašnjavanja. Čini se da je ljeto najpogodnije razdoblje za odvikavanje od pelena. Zbog vrućine dijete rjeđe mokri, a stolica uobičajeno bude nešto čvršća pa roditelj ima dovoljno vremena za intervenciju. Istodobno dijete ima na sebi manje odjeće pa ga je jednostavnije staviti na tutu ili očistiti.

Djetinjstvo bez pelena

Unatrag desetak godina u razvijenim zemljama sve se češće govori i piše o bespelenaštvu. O čemu je riječ? U velikom broju kulturološki i ekonomski bitno različitih sredina pelene se ne koriste. Majka je manje-više neprekidno u bliskom kontaktu s djetetom i lakše prepoznaje signale pa ga postavlja u primjerenu poziciju za obavljanje nužde, najčešće tako da ga drži u položaju sjedenja na podlakticama iznad površine. U nerazvijenim sredinama nužda se u pravilu obavlja u prirodi, a u razvijenim sredinama za to služe WC školjka ili lavabo. I doista, za razliku od djece koja koriste pelene, bespelenaši brzo uspostavljaju kontrolu nužde. 

>>Iako trudnoća sputava ženu u mnogim aktivnostima, plivanje u blaženom stanju može biti sigurna i zdrava rekreacija jer ne izlaže tijelo velikom stresu. Prije nego što skočite u more, bazen ili jezero, kliknite i razmotrite idućih nekoliko činjenica<<

Razmatrajući sa stajališta ranog emocionalnog razvoja, nedvojbena je korist od prepoznavanja djetetovih signala i spremnosti roditelja da pruži odgovarajući odgovor. Time dijete spoznaje da ga majka razumije i da će zadovoljiti njegove potrebe. Taj je proces od neizmjerne važnosti za rani emocionalni razvoj i formiranje takozvanog sigurnog tipa privrženosti koji predstavlja temelj duševnog i tjelesnog zdravlja u odrasloj dobi. No suvremeni uvjeti življenja doveli su do promjena koje mogu remetiti ovaj proces.

Prije svega, postoji trend kasnijeg rađanja, izgubio se tradicionalni način života u kojem je više generacija živjelo pod istim krovom i osiguravalo međusobnu potporu. Dobna razlika između generacija je sve veća, a mladi nerijetko žive daleko od svojih roditelja i ostale rodbine. Prepuštene sebi te ubitačnim životnim i radnim zahtjevima, majke često nemaju dovoljno samopouzdanja, sigurnosti, a ni vremena biti u harmoničnom, neprekidnom kontaktu sa svojim djetetom. Tako neuspješnost u prepoznavanju djetetovih signala, naročito u prvim mjesecima života, može biti dodatni izvor frustracije.

Postoje i djeca “teškog” temperamenta – psiholozi znaju reći da bi se takva djeca trebala rađati s knjižicom uputa jer što god roditelj pokušavao, dijete nije zadovoljno i protestira. U tom slučaju je malo vjerojatno da će se uspostaviti uspješna suradnja i kad je riječ o obavljanju nužde. Zaključno, kada je riječ o emocionalnom zdravlju roditelja i djeteta, treba poštovati individualnosti te krenuti s bespelenaštvom kada su oboje spremni za učenje.

>>Vaša priča možda je počela s pozitivnim rezultatom testa na trudnoću, nakon čega je uslijedila euforija. No, da bismo bili posve sigurni da se trudnoća odvija zdravo, preporučuje se njezino praćenje. Kliknite i doznajte koje sve pretrage i preglede možete očekivati<<

Prednosti bespelenaštva

S biološke strane, zadržavanje urina i stolice na koži i spolnim organima može donijeti samo nevolje. Situacija je znatno povoljnija za djecu u razvijenim zapadnim zemljama s tekućom vodom i visokim higijenskim standardima, za razliku od nerazvijenih zemalja gdje su glavni problem crijevne zarazne bolesti i upale mokraćnih organa. Fiziološki, primjerenije je pražnjenje crijeva u čučnju, čime se omogućava lakše i učinkovitije pražnjenje crijeva. U prilog tome govore i zapažanja da dojenčad koja se nauči tako prazniti crijeva ima manje problema s kolikama (dojenačkim grčevima).

Pelene se tisućama godina nisu koristile pa je očekivano da smo evolucijski bolje prilagođeni odrastanju bez pelena. Ekološki gledano, s jednokratnim pelenama postoji globalni problem odlaganja biološkog (potencijalno zaraznog) otpada i najlona. No i platnene pelene imaju ekološki utjecaj s obzirom na proizvodnju i odlaganje deterdženata te produkciju ugljičnog dioksida koji nastaje u proizvodnji električne energije potrebne za pranje.

I konačno, ekonomska korist bespelenaštva za roditelje se čini nedvojbenom, no smanjenje proizvodnje pelena ima negativne (iako znatno manje) posredne učinke pa se ova metoda preporučuje ako je prihvaćaju i roditelji i dijete te ako se pritom osjećaju dobro i slobodno.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button