Trudnoća i porod - 19. veljače 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva i Ana Jeličić, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Cijepljenje u trudnoći i koja se cjepiva preporučuju 

Trudnice posebnu pažnju obraćaju na to koju hranu, lijekove i druge proizvode unose u svoj organizam kako ne bi naštetile svom djetetu. Zbog toga je cijepljenje u trudnoći često izvor nedoumica, ali i straha

cijepljenje u trudnoci

U trudnoći primjena cjepiva ima dvostruku korist – njegovom primjenom stvaraju se protutijela koja štite majku od zaraznih bolesti, a istovremeno protutijela prolaze kroz posteljicu te štite plod tijekom i nakon trudnoće.

Cijepljenjem se u tijelo najčešće unosi uzročnik infektivne bolesti, odnosno mikroorganizam (bakterija ili virus). U prirodnim uvjetima, čovjek mora preboljeti bolest kako bi stvorio imunitet. Kada se cijepi, osoba može stvoriti imunitet bez razvoja bolesti.

Uzimati lijekove za astmu u trudnoći ili ne?

Iako se čini da je prirodno preboljenje zarazne bolesti bolje, to ponekad nije slučaj jer neke zarazne bolesti mogu biti teške i imati ozbiljne komplikacije. Cijepljenjem se izbjegavaju komplikacije i posljedice bolesti, a istovremeno se stvara imunost.

Vrste cjepiva prema sastavu

Cijepljenjem organizam proizvodi protutijela tipična za tog uzročnika te stječe privremenu ili dugoročnu zaštitu od zaraze istim. Prema sastavu, cjepiva se mogu podijeliti u tri skupine:

  • Oslabljena živa ili atenuirana – sadrže živu, ali oslabljenu bakteriju ili virus. Pojam „oslabljeni“ znači da uzročnik ne može uzrokovati bolest, ali naš imunološki sustav protiv njega stvara zaštitna protutijela.
  • Mrtva ili inaktivirana – u ovim je cjepivima mikroorganizam inaktiviran, odnosno umrtvljen. Iako umrtvljen, on je i dalje imunogen, što znači da može potaknuti stvaranje imunosti.
  • Acelularna (toksoidna cjepiva) – umjesto uzročnika bolesti, ova cjepiva u sebi imaju inaktivirane molekule koje ti uzročnici proizvode i koje imunološki sustav može prepoznati. Takve se molekule zovu toksoidi.

Tijekom infekcije, živi mikroorganizam u ljudskom tijelu proizvodi toksine, štetne molekule koje uzrokuju simptome bolesti i oštećuju tkiva. U proizvodnji cjepiva toksini se inaktiviraju, pa nastaju toksoidi. To su molekule koje potiču naš imunološki sustav na stvaranje protutijela, ali za razliku od toksina ne uzrokuju nam štetu.

Monovalentna ili polivalentna cjepiva

Cjepiva se razlikuju i po tome daju li se samostalno ili u kombinacijama. Prema tome, razlikujemo:

  • monovalentna cjepiva – primjerice, cjepivo za gripu koje sadrži samo inaktiviranog uzročnika gripe,
  • polivalentna cjepiva – poput poznatog Di-Te-Per cjepiva koje sadrži toksoid difterije, toksoid tetanusa i umrtvljenog uzročnika pertusisa (hripavca).

Kod osoba s oslabljenim imunološkim sustavom, primjena živih cjepiva je kontraindicirana jer kod njih može doći do razvoja bolesti. Kod zdravih pojedinaca sa zrelim imunološkim sustavom, ova cjepiva ponašaju se kao i mrtva cjepiva. Zbog toga je primjena živih cjepiva zabranjena tijekom trudnoće jer oslabljeni uzročnik može zaraziti plod koji nema razvijen imunosni sustav.

Trudnice i lijekovi

Trudnoća i lijekovi: Što trudnice mogu uzimati, a što trebaju izbjegavati?

Najopasnije razdoblje u trudnoći su prva tri mjeseca u kojima treba izbjegavati bilo koji lijek, a neke u tom...

SAZNAJTE VIŠE

Cjepiva preporučena trudnicama

Trudnicama se preporučuje primjena:

  • cjepiva protiv gripe jer za trudnice gripa može biti teška bolest koja ugrožava trudnoću i ponekad uzrokuje prijevremeni porod, što donosi niz zdravstvenih komplikacija za dijete,
  • Di-Te-Per cjepivo nakon 27. tjedna trudnoće jer se stvorena protutijela prenose posteljicom te štite plod i nakon rođenja, a spomenute su bolesti za dojenčad izuzetno opasne.

Pri redovitim ginekološkim i ultrazvučnim pregledima, uz razgovore o trudnoći, sa svojim ginekologom trebali biste razgovarati i o cijepljenju jer je cjepivo odličan alat da zaštitite svoje, ali i zdravlje vašeg djeteta.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button