Trudnoća i porod - 6. siječnja 2022.
AUTOR ČLANKA - Tihana Mazalin, dr. med., spec. ginekologije i porodništva, Poliklinika Mazalin, ADIVA Plus sadržaj

Veliki vodič kroz rane simptome trudnoće

Bilo da trudnoću željno iščekujete ili niste sigurne je li riječ o trudnoći ili PMS-u, gotovo sigurno se pitate možete li trudnoću prepoznati i prije pozitivnog testa. Ovaj bi vam članak mogao pomoći da riješite nedoumice

rani simptomi trudnoce

Rani simptomi koji ukazuju na trudnoću mogu se značajno razlikovati od žene do žene. Izvor zbunjenosti je velika sličnost između predmenstrualnog sindroma i ranih simptoma trudnoće te se često ne mogu razlikovati. Žene koje očekuju trudnoću i one koje za nju još nisu spremne u nedoumici su o čemu se točno radi.

U ovom članku doznajte sve o ranim simptomima trudnoće: zašto nastaju, kada se javljaju te kako ih razlikovati od PMS-a. Jedan odlomak je posebno posvećen testovima za trudnoću.

Različiti rani simptomi trudnoće

Rani simptomi trudnoće se mogu razlikovati od žene do žene, iako su svi fiziološki procesi jednaki. Rani znakovi trudnoće se razlikuju po jačini, učestalosti i obliku, a ponekad se međusobno razlikuju čak i tijekom sljedećih trudnoća kod iste žene.

Planirate zatrudnjeti? Poslušajte provjerene savjete stručnjaka

Zbog velike sličnost između najranijih simptoma trudnoće i PMS-a (predmenstrualnog sindroma) u mnogim slučajevima dolazi do nedoumica između ova dva stanja. Poznavanje svojeg tijela i njegovog ponašanja prije menstruacije je vrlo korisno u prepoznavanju neuobičajenih pojava. Bitno je reći da se svaki ciklus razlikuje te da niti jedan nije potpuno jednak. Stoga ponekad neki simptomi mogu izostati ili se javiti u jačem obliku. Također, neuobičajene promjene mogu biti rezultat hormonskih poremećaja ili novonastale bolesti.

Sumnju na trudnoću možete potvrditi samo pomoću objektivnog nalaza – testom za trudnoću ili krvnom pretragom (pročitajte više u daljnjem tekstu).

Kada se javljaju najraniji simptomi trudnoće?

Između 5. i 8. tjedna trudnoće možete očekivati rane simptome, a to znači da se javljaju do tri tjedna nakon što ste trebali dobiti menstruaciju. No, kao što smo već naglasili, kod nekih žena se oni mogu pojaviti ranije, pa tako čak i prije izostanka menstruacije. Za pojavu većine ranih simptoma trudnoće je odgovorna visoka razina progesterona, hormona čije razine rastu unutar prvih dana trudnoće. Uz progesteron, beta hCG hormon također raste te je on vrlo bitan za održavanje trudnoće.

Znakovi trudnoće se ne mogu početi pojavljivati prije implantacije (6. – 10. dana od oplodnje koja se događa oko 14. dana ciklusa), a osobito ne odmah nakon oplodnje jajne stanice.

Koji su rani znakovi trudnoće?

Najčešće se susreću sljedeći rani simptomi trudnoće:

 • izostanak menstruacije,
 • bolne i osjetljive grudi,
 • mučnina i povraćanje,
 • promijenjen okus,
 • povećana osjetljivost na mirise,
 • blagi grčevi u donjem dijelu trbuha,
 • promijenjen vaginalni iscjedak,
 • blago krvarenje („spotting”),
 • zatvor (konstipacija),
 • promjene raspoloženja,
 • češća potreba za mokrenjem,
 • umor i iscrpljenost,
 • glavobolje i vrtoglavice,
 • začepljen nos.

Prethodni simptomi se mogu javljati u različito vrijeme i različitog intenziteta, a često se i teško primjećuju u ranom stadiju trudnoće. Kod nekih žena oni mogu potpuno izostati ili se kasnije javiti.

U nastavku teksta ćemo posebno objasniti svaki simptom rane trudnoće.

Izostanak menstruacije 

Trudnoća je jedan od prvih stvari na koje žena pomisli nakon što dođe do izostanka menstruacije, no to nije jedini razlog zbog kojeg mjesečnica može izostati. U slučaju sumnje na trudnoću možete napraviti test za trudnoću nakon datuma očekivane menstruacije.

Dolazak menstruacije ovisi o vremenu ovulacije – ona je vrlo podložna promjenama te ne pada uvijek na isti dan. Nakon što dođe ovulacija drugi dio ciklusa je u većini slučajeva fiksan (12 – 14 dana). Stres, bolest ili hormonalne promjene mogu odgoditi ovulaciju i samim time uzrokovati kašnjenje menstruacije.

Uz prethodno navedene razloge, na izostanak menstruacije mogu utjecati policistični jajnici, promjene u tjelesnoj težini, nedavno započeta intenzivna tjelovježba i prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula.

Bolne i osjetljive grudi

Bolne i osjetljive grudi se često javljaju kao simptom PMS-a te ih je jako teško pripisati ranim znacima trudnoće. Grudi u oba slučaja postaju bolne, osjetljive na dodir te se osjećaju teškima. Promjene na grudima su najviše izražene tjedan dana prije menstruacije te se smanjuju kada menstruacije stigne.

Kada je riječ o trudnoći najčešće dolazi do pojačane osjetljivosti bradavica koje mogu biti bolne, a ponekad se mogu povećati te poprimiti tamniju boju. Povećan protok krvi kroz grudi može dovesti do izraženijih vena na njihovoj površini.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje nisu karakteristika PMS-a, ali su vrlo čest simptom trudnoće. Mučnina se može javiti u bilo koje doba dana te ne mora biti praćena povraćanjem. Porast beta hCG-a je odgovoran za ove simptome.

Kod nekih žena dolazi do averzije prema određenoj vrsti hrane te preosjetljivosti na specifične mirise, a u drugim slučajevima se može pojaviti želja za određenom vrstom hrane.

Promjene okusa i/ili mirisa

Promjene u razini hormona mogu utjecati na osjetilo okusa, a mnoge žene su prijavile metalni okus u ustima. 

Velik broj žena se žali na promjene osjeta mirisa tijekom prvih nekoliko mjeseci trudnoće. Hiperosmija je povećana osjetljivost na određene mirise, a u trudnoći često dolazi i do izraženijih averzija prema određenim mirisima. Kao što smo već rekli, za ove simptome je odgovorna povećana razina beta hCG-a.

Blagi grčevi u donjem dijelu trbuha

Normalne hormonalne i fiziološke promjene tijekom rane trudnoće mogu uzrokovati blage do umjerene grčeve i to najčešće u donjem dijelu trbuha ili leđima. Gotovo je nemoguće razlikovati grčeve kojima je uzrok PMS i one koji su uzrokovani ranom trudnoćom.

Razlog grčeva u ranoj trudnoći je povećan dotok krvi u maternicu, a u PMS-u se javljaju jer se tako maternica priprema na odljuštenje površinskog sloja. 

Promijenjen vaginalni iscjedak

Tijekom trudnoće je vaginalni iscjedak nešto obilniji, a uzrok tomu je povećana razina progesterona. Važno je obratiti pažnju na simptome kao što je svrbež, promjena mirisa iscjetka ili peckanje jer takve stvari mogu ukazivati na infekciju.

Implantacijsko krvarenje

Nakon 6 do 10 dana nakon oplodnje dolazi do implantacije oplođene jajne stanice u sluznicu maternice. Jedna trećina žena iskusi implantacijsko krvarenje tijekom tog razdoblja, a može biti praćeno blagim grčevima. Kad se jajna stanica ugnijezdi u površinu maternice, može oštetiti male krvne žile te se to prezentira blagim krvarenjem – nekoliko kapljica na donjem rublju ili tamniji iscjedak. Ovo krvarenje traje nekoliko dana.

Zatvor (konstipacija)

Promjena hormonske ravnoteže u trudnoći može utjecati i na probavu, ali također može biti simptom PMS-a. U oba slučaja zatvor nastaje zbog povećanih razina progesterona koji usporava probavu.

Učestala potreba za mokrenjem

Učestala potreba za mokrenjem se najčešće javlja između 6. i 8. tjedna trudnoće, ali poneke žene ove promjene iskuse već ranije. Važno je naglasiti kako povećana potreba za mokrenjem može biti simptom mokraćne infekcije ili dijabetesa te je važno da se javite liječniku kako bi se isključila druga stanja.

Umor i iscrpljenost

Većina žena navodi umor i iscrpljenost kao jedan od simptoma rane trudnoće te se osjećaju kao da „jedva drže otvorene oči“. Zbog velike potrošnje energije na pripremu dobrih uvjeta za trudnoću, tijelo se vrlo brzo umori. Krvni tlak je niži, kao i razina šećera u krvi, a visoke razine estrogena i progesterona doprinose ovim simptomima.

Glavobolje i vrtoglavice

Povišene razine estrogena su razlog glavobolja u trudnoći, a žene koje su prije patile od čestih glavobolja mogu iskusiti njihovo pogoršanje. Kako trudnoća napreduje i postiže se hormonska ravnoteža, glavobolje postaju manje učestale.

Vrtoglavice su rezultat proširenja (dilatacije) krvnih žila te nižeg krvnog tlaka i nižih razina šećera u krvi.

Začepljen nos

Povećan protok krvi tijekom trudnoće uz hormonske promjene mogu uzrokovati oticanje, isušivanje i potencijalno krvarenje iz sluznice nosa, a to se sve može očitovati i začepljenim nosom.

Što treba znati o testovima za trudnoću?

Testovi za trudnoću su temeljeni na mjerenju prisutnosti povećane razine beta hCG-a, odnosno njegovog metabolita u mokraći. Beta hCG se počinje proizvoditi nakon što dođe do implantacije (6 do 10 dana nakon oplodnje). Većina testova za trudnoću mogu detektirati beta hCG ako su njegove razine 25 – 50 IJ/L, a to je za vrijeme očekivane menstruacije. Na tržištu postoje i oni koji detektiraju niže razine, pa se mogu napraviti i nekoliko dana prije očekivane menstruacije.

Važno je naglasiti da se test preporučuje napraviti nakon izostanka menstruacije jer je tada njegova osjetljivost najveća. Test je najbolje napraviti s prvim jutarnjim urinom jer je u njemu najveća koncentracija beta hCG-a. Također treba reći kako kod nekih žena razine beta hCG-a sporije rastu, pa se još ne dosegne potrebna razina za očitanje pozitivnog testa. U slučaju da sumnjate na trudnoću, ponovite test nekoliko dana kasnije.

Testovi za trudnoću mogu ponekad pokazati lažno negativne rezultate. Češće dolazi do pojave lažno negativnog rezultata ako ga napravite prerano. Najpouzdanija metoda je vađenje beta hCG-a iz krvi jer se može detektirati njegov minimalni porast već šest do 10 dana nakon oplodnje. Razina između 0 do 5 IJ/L znači da trudnoća ne postoji.

Kućni testovi na trudnoću

Kućni testovi za trudnoću su dostupni bez recepta te ih možete kupiti u ljekarni ili drogerijskim trgovinama.

Kao što je već spomenuto, ovi testovi najčešće detektiraju razine 25-50 IJ/L , a tu informaciju možete pronaći na njihovom pakiranju. Test je, dakle, najbolje napraviti nakon izostanka menstruacije i s prvim jutarnjim urinom.

zakasnjela menstruacija

Koji su uzroci zakašnjele ili izostale menstruacije?

SAZNAJTE VIŠE

Mogući uzroci lažno negativnih rezultata:

 • prerano napravljen test – razina β-hCG-a nije još dovoljno visoka,
 • testu za trudnoću istekao je rok trajanja,
 • test nije obavljen prema uputama za korištenje,
 • urin je previše razrijeđen zbog povećanog unosa tekućine,
 • uporaba diuretika i antihistaminika u terapiji.

Mogući uzroci lažno pozitivnih rezultata:

 • prisutnost krvi ili proteina u urinu,
 • primjena antidepresiva,
 • primjena antikonvulziva,
 • primjena hipnotika.

Kako biste potvrdili pozitivan nalaz kućnog testa za trudnoću, potrebno je otići izvaditi beta hCG iz krvi te otići na ultrazvučni pregled pet do šest tjedana nakon posljednje menstruacije.

Za više informacija o ovoj temi pročitajte blog Poliklinike Mazalin.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button