Dječje zdravlje - 12. ožujka 2018.
AUTOR ČLANKA - Iva Palčić

Razbijen mit, pomoć postoji: noćno mokrenje nije posljedica psihičkih tegoba

Nekad se smatralo da je noćna enureza prouzročena psihičkim problemima, no danas su poznati točni uzroci koji se mogu liječiti

noćno mokrenje više nije problem

Noćno mokrenje (enureza) čest je poremećaj u dječjoj dobi, čak 15 do 20 posto djece u dobi od pet godina mokri u krevet. Djeca koja mokre u krevet osjećaju se različito od svojih vršnjaka, osjećaju ljutnju, stid, promjenjivog su raspoloženja, ne mogu sudjelovati u uobičajenim aktivnostima poput školskih izleta, maturalnih putovanja ili kampiranja.

Stoga problem treba otkriti, o njemu treba otvoreno razgovarati i u skladu s današnjim učinkovitim načinima liječenja poduzeti sve kako bi dijete postalo suho i sretno. Prema definiciji, noćna enureza jest nehotično mokrenje u krevet tijekom sna djeteta u dobi iznad pete godine, kada bi već trebala biti postignuta kontrola mokrenja. Razlikujemo primarnu noćnu enurezu kada dijete nije nikada postiglo suhoću u kontinuitetu tijekom razdoblja od šest mjeseci od sekundarne noćne enureze kada je postojalo razdoblje suhoće dulje od šest mjeseci, nakon čega je dijete ponovno počelo mokriti u krevet.

Za djecu koja imaju samo noću enurezu bez istodobnih simptoma poremećaja funkcije mjehura tijekom dana u obliku hitnosti i bjegova urina kaže se da imaju monosimptomatsku enurezu, a za onu koja imaju i druge simptome kažemo da imaju nemonosimptomatsku noćnu enurezu.

Danas se zna da je noćno mokrenje prouzročeno prije svega nesrazmjerom između noćnog stvaranja mokraće i funkcionalnoga kapaciteta mokraćnog mjehura, što je obično udruženo s čvrstim snom djeteta

Uzroci noćnog mokrenja

Nekad se smatralo da je enureza prouzročena psihičkim problemima, no novije studije pokazuju da je enureza uzrok, a ne posljedica psiholoških problema u životu djeteta. Danas se zna da je noćno mokrenje prouzročeno prije svega nesrazmjerom između noćnog stvaranja mokraće i funkcionalnog kapaciteta mokraćnog mjehura, što je obično udruženo s čvrstim snom djeteta.

U regulaciji stvaranja urina sudjeluje više hormonskih sustava, od kojih je najvažniji ADH (antidiuretski hormon) koji se stvara u hipofizi te se u većoj količini luči noću. U slučaju kada je količina izlučenog hormona noću preniska, stvara se više mokraće, što premašuje kapacitet mjehura te se dijete pomokri u krevet. S druge strane,neka djeca imaju smanjen funkcijski kapacitet mjehura za svoju dob te pojačanu aktivnost mišića mjehura (detruzora) noću, a njihova funkcija mjehura danju može biti poremećena ili potpuno uredna. Ta djeca često mokre u krevet i više puta tijekom noći. U oba slučaja roditelji često navode da je djecu nemoguće probuditi, a kada ih probude, ujutro se toga ne sjećaju.

>> Čitajte više: Bubrezi su složeni organi o kojima ne ovisi samo naše dobro zdravlje nego i život. Nažalost, i dječji bubrezi mogu biti ugroženi te se o njima mora misliti od djetinjstva <<

Također se zna da kod primarne noćne enureze postoji jaka genetska predispozicija. Rizik da će dijete mokriti noću ako je mokrio jedan roditelj iznosi 45, a ako su mokrila oba roditelja čak 75 posto. Kao dodatni rizici navode se i opstipacija, jer prepunjeno crijevo pritišće mjehur i dovodi do hiperreaktivnosti detruzora, te hrkanje i apnea u snu zbog visokog praga buđenja tijekom ometenog sna.

Postavljanje dijagnoze

  • Kod svakog djeteta koje noću mokri u krevet najvažnije je uzeti detaljnu anamnezu i napraviti dobar fizikalni pregled. Roditelje je važno pitati o učestalosti i količini mokrenja noću, broju mokrih epizoda tijekom noći te budi li se dijete nakon mokrenja. No jednako je važno doznati mokri li učestalo tijekom dana uz hitnost i bjegove urina, kakve su mu navike pijenja tijekom dana, o redovitosti stolice te postojanju bijega stolice. Bitne su nam informacije i koliko dugo dijete spava, hrče li, je li već imalo infekcije mokraćnog sustava ili neke druge bolesti.
  • Osobito nam pomaže 48-satni dnevnik pijenja i mokrenja koji vode roditelji bilježeći broj i količinu mokrenja tijekom dana i noći, iz čega dobivamo informacije o funkcijskom kapacitetu mokraćnog mjehura te o prisutnosti noćnog prekomjernog mokrenja (poliurije) kod djeteta.
  • Obavlja se i fizikalni pregled, a važni su i nalazi urina i urinokulture koji nas mogu uputiti na uroinfekciju ili glukozuriju koja se javlja kod dijabetesa (čiji prvi simptom može biti sekundarno noćno mokrenje).
  • Kod djeteta s noćnim mokrenjem, a koje ima i dnevne simptome, obavljaju se i ultrazvučni pregled bubrega i mokraćnog mjehura te mikciometrija (uroflow) kojom se utvrđuje je li akt mokrenja uredan.

Hormon i alarm u liječenju

Danas se u liječenju enureze preporučuju dezmopresin, odnosno sintetski analog antidiuretskog hormona i enureza alarm.

Mehanizam djelovanja dezmopresina primarno je smanjiti volumen urina ispod vrijednosti funkcijskoga kapaciteta kako bi dijete ostalo suho. Prema novim saznanjima,dezmopresin olakšava i proces buđenja kada je mjehur pun te sprečava kontrakcije mjehura tijekom noći. Primjenjuje se u obliku topivih tableta koje stavljamo djetetu pod jezik neposredno prije spavanja.

Enureza alarm aparat sastoji se od detektora vlažnosti koji se stavlja u djetetovu pidžamu i alarma koji proizvodi snažan zvučni signal čim se detektor vlažnosti aktivira. Buđenjem u trenutku enureze dijete nauči prepoznati trenutak kada mora mokriti te se počinje samo pravodobno buditi ili prespava noć s punim mjehurom.

Enureza alarm aparat sastoji se od detektora vlažnosti koji se stavlja u djetetovu pidžamu i alarma koji proizvodi snažan zvučni signal čim se detektor vlažnosti aktivira

Svakako je uz jedan od ta dva načina specifičnog liječenja važno provoditi i opće mjere – smanjiti količinu tekućine i hrane koja djeluje podražajno na lučenje mokraće prije spavanja te obavezno mokriti prije odlaska na spavanje. Kod djece sa slabim odgovorom na terapiju može se pokušati kombinirano liječenje dezmopresinom i enureza alarm aparatom, a djeci koja imaju mali funkcijski kapacitet mjehura i sumnju na noćnu hiperreaktivnost detruzora nekada se dodaju i antikolinergici.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button