Dječje zdravlje - 26. listopada 2023.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Savjet roditeljima: bebe bi svakako trebale spavati na leđima

Jeste li znali da bi bebe trebale spavati na leđima, a ne na trbuhu? Istraživanja su otkrila mnoge čimbenike rizika za iznenadnu smrt dojenčadi, a položaj spavanja je najvažniji

bebe i spavanje-SIDS

Sindrom iznenadne dojenačke smrti tema je o kojoj se nerado govori. Međutim, svake godine u SAD-u oko 3500 dojenčadi umre iznenada i neočekivano u snu, ističe američki NIH (National Institutes of Health). U otprilike polovice ovih smrti, liječnici ne mogu pronaći medicinski razlog da objasne zašto. Kada liječnik nema odgovore, smrt se naziva sindromom iznenadne dojenačke smrti. (SIDS).

„Sve su bebe u riziku, osobito one mlađe od godinu dana“, objašnjava dr. Marion W. Koso-Thomas, stručnjakinja za zdravlje djece pri NIH. Bebe su najosjetljivije na SIDS u dobi do četiri mjeseca.

Što nam govore skokovi u razvoju mališana?

Zašto je položaj spavanja važan?

„Jedan od ključnih načina za smanjenje rizika od SIDS-a je položaj u kojem beba spava“, kaže ona. Bebe bi, objašnjava, trebale spavati na leđima. Savjetuje se da se bebu stavlja na trbuh samo u trenucima dok je budna. No spavati ne bi trebala potrbušno ili na boku.

Spavanje na trbuhu snižava krvni tlak dojenčeta i smanjuje njihovu sposobnost da dovede kisik do mozga. Kada dojenče spava na trbuhu, osobito u dobi između drugog i četvrtog mjeseca, refleks disanja kojim beba dobiva više kisika je potisnut.

Još se istražuju uzroci sindroma iznenadne dojenačke smrti

Istraživači također sumnjaju da stanje mozga može biti uzrok SIDS-a. Proučavali su dio mozga koji kontrolira disanje i rad srca tijekom sna. Mišljenja su da te bebe možda nemaju refleks da se probude kada disanje oslabi.

„Potrebno je provesti više istraživanja kako bismo razumjeli što se događa s tim bebama i, nadamo se, identificirali alat za probir koji će im pomoći spasiti život“, kaže dr. Koso-Thomas.

Savjeti za prevenciju SIDS-a

Što uzrokuje SIDS možda nije poznato, ali nekoliko stvari povećava rizik.

  • Osim položaja za spavanje, istraživanja pokazuju da meka posteljina iznad ili ispod vašeg djeteta predstavlja opasnost. „Nema potrebe za pokrivačem“, kaže dr. Koso-Thomas. Umjesto toga, odjenite svoju bebu u prikladnu odjeću za spavanje, kao što je topli kombinezon. Provjerite jesu li odjeveni prikladno okolini te nemojte pretjerivati. Provjerite ima li znakova da im je prevruće, poput znojenja ili jesu li im prsa vruća na dodir.
  • Važno je spriječiti pokrivanje bebinog nosa i usta. Na krevetiću ili u kolijevci ne bi trebalo biti igračaka, dekica ili mekih branika.
  • Beba bi trebala spavati na čvrstoj i ravnoj površini, poput madraca u krevetiću.
  • Stručnjaci također savjetuju da bebu držite u istoj prostoriji, ali ne i u istom krevetu s vama. Kada završite s hranjenjem, stavite bebu na sigurno mjesto, poput kolijevke pokraj vašeg kreveta.

„Sigurno okruženje za spavanje najvažniji je čimbenik koji će smanjiti ili eliminirati rizik od SIDS-a za bebu mlađu od godinu dana“, kaže dr. Koso-Thomas.

prve tri su najvaznije ebook djecji razvoj pedijatrija Milivoj Jovancevic

Preuzmite ebook: Zašto su prve tri godine najvažnije

Pedijatar Milivoj Jovančević u ebook "Zašto su prve tri godine najvažnije" objašnjava kako se razvija vaše dijete, je li...

SAZNAJTE VIŠE

Od ostalih savjeta za prevenciju sindroma iznenadne dojenačke smrti preporučuje se:

  • dojenje ako je moguće,
  • zabrana pušenja u blizini bebe te, općenito, u prostoriji u kojoj beba boravi,
  • obavljanje redovitih liječničkih pregleda,
  • cijepljenje prema kalendaru imunizacije.

Korišten izvor: NIH

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button