Dječje zdravlje - 1. kolovoza 2023.
AUTOR ČLANKA - prim. mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, ADIVA Plus sadržaj

Svjetski tjedan dojenja: u blagodatima dojenja uživaju i majka i beba

Dojenje je najzdraviji, najprirodniji i najekonomičniji način prehrane djeteta, a s kojim se ujedno razvija i emocionalna povezanost majke i djeteta

dojenje majka beba svjetski tjedan dojenja

Zaštita, promicanje i potpora dojenju javnozdravstveni je prioritet svih zemalja svijeta kojeg potiče i Hrvatsko pedijatrijsko društvo (HPD). Stoga je 1990. godine Svjetsko udruženje za dojenje pokrenulo obilježavanje tjedna dojenja u prvom tjednu kolovoza.

Brojne su prednosti dojenja, kako za mamu tako i za dijete.

Prednosti dojenja za majku

 • smanjuje se krvarenje nakon poroda,
 • ubrzava se povratak na tjelesnu težinu prije poroda,
 • smanjuje se rizik pojave raka dojke, vrata maternice i jajnika,
 • rjeđe su infekcije mokraćnih putova,
 • manji je rizik od osteoporoze,
 • pojačava se veza majke i djeteta,
 • povoljno utječe na psihičku stabilnost majke,
 • štedi majci vrijeme oko pripreme formule, pranja i održavanja bočica za hranjenje djeteta, ekonomično je, dozvoljava joj slobodu u izlasku i putovanju s bebom.

Kako nedonoščadi omogućiti pravilan rast i razvoj u prvoj godini života?

Prednosti dojenja za dijete

 • potiče razvoj vlastitog imunosnog (obrambenog) sustava,
 • smanjuje učestalost crijevnih infekcija i proljeva,
 • manji je rizik razvoja alergije na hranu,
 • smanjuje učestalost infekcija dišnog sustava,
 • manji je rizik od alergija dišnih putova u adolescentnoj dobi,
 • razvija osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti,
 • dojena djeca imaju bolji psihomotorni, emocionalni i društveni život.

Vještina koja se uči: kako ispravno dojiti?

Dojenje je vještina koju je potrebno naučiti. Da bi se ova vještina uspješno savladala, potrebno je stvoriti dobre osnove za dojenje. Najčešći razlozi prekidanja dojenja događaju se upravo u prvom tjednu nakon poroda, kada mlijeko naglo dođe u dojke, dijete još ne povlači mlijeko dovoljno snažno, a majka je umorna i iscrpljena od porođaja. Stoga je potrebno stvoriti dobre osnove za potporu dojenja u mladih mama.

Dakle, kako stvoriti dobre osnove za dojenje?

Prije dojenja operite ruke, jer one mogu biti izvor zaraze, a potom se udobno smjestite i opustite. Položaj može biti sjedeći, polusjedeći ili ležeći, s osloncem za leđa i laktove.

Bradavicu uspravite palcem i kažiprstom. Bradavicom ili prstom prijeđite pokraj bebinih usana; tako ćete stimulirati refleks sisanja i beba će se odmah usnama okrenuti prema dodiru. Ako je položaj dobar, taj postupak ponavljajte više puta, odnosno sve dok beba sama ne odluči primiti bradavicu.

Vrlo je važno naučiti dijete da pravilo primi dojku. Osim bradavice, beba mora obuhvatiti i dio areole (koža oko bradavice) jer će tako pritiskati mliječne žlijezde. Bude li povlačila samo bradavicu, vas će užasno boljeti, moglo bi doći do upale i pucanja kože bradavice, a beba će ostati gladna. Ako se bebin nosić naslanja na vašu dojku, pokušajte dojku malo podignuti rukom (beba mora disati dok doji!).

Uspješno sisanje prepoznat ćete po ritmičnom micanju čeljusti, a ponekad i ušiju. Glasno sisanje ili uvučeni obrazi mogu značiti da dijete treba jače privući na prsa.

Što po završetku podoja?

Po završetku podoja nemojte nasilno izvlačiti bradavicu. Pokušajte prstima odvojiti dojku od bebinih usta i tako propustiti malo zraka. Tek nakon toga izvucite bradavicu. Dijete treba ostaviti na prsima sve dok dojka ne omekša, a sisanje se uspori ili zaustavi. Zatim bebu premjestite na drugu dojku i ponovite isti postupak – tako se potiče pražnjenje dojki i sprječava nastajanje mastitisa tijekom dojenja (upala dojke praćena otokom, crvenilom, toplinom i boli u dojci, uz povećanje tjelesne temperature).

Dojenče se hrani na zahtjev, svaki put kad se probudi i zaželi obrok; prema Hrvatskom pedijatrijskom društvu, osam do 12 podoja u 24 sata uz razmak ne veći od četiri sata između dva podoja. Između dojenja nemojte davati djetetu dudu-varalicu, a odmarajte se kad god vaše dijete spava.

Za savjet o pravilnom dojenju obratite se vašoj patronažnoj sestri i pedijatru.

dijastaza-trudnički trbuh

Mogu li se riješiti „trudničkog trbuha“ nakon poroda?

Stručno zvana dijastaza, a u narodu „trudnički trbuh“, stanje je koje se najčešće viđa kod žena koje su rodile.

SAZNAJTE VIŠE

I za kraj…

Tijekom ovih ljetnih vrućina, dojenje pruža slobodu od pripremanja formula, pranja i održavanja bočica za hranjenje te mogućnost kvalitetnijeg odmora i prisnosti mame s bebom.

Mlade mame i one koje će to tek postati: ne odustajte od dojenja jer je to najzdraviji i najprirodniji način prehrane za vaše dijete.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button