Dječje zdravlje - 17. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Redakcija

Ratovi sa žlicom: najčešći problemi hranjenja beba

Majčino mlijeko je, naravno, najzdraviji i najbolji obrok koji se može (i treba) nuditi bebama. No mališani rastu, pa moraju doći na red i druge namirnice. Nahraniti bebu nije uvijek jednostavno

hranjenje-beba-djecja-prehrana

„Vidi avion“, „ide vlak“, „reci aaaa“…. Nema tih riječi i igrica koje roditelji neće iskoristiti ne bi li uvjerili svoje dijete da otvori usta. I dok neki veselo prihvaćaju i gurmanski uživaju u svakom zalogaju, kod drugih to nije nimalo lako, ratuje se oko svake žlice. Ponekad roditelji mogu uočiti i zdravstvene tegobe vezane uz obroke. Problema svakako može biti, pa treba znati kada se javiti i pedijatru.

Moje dijete neće jesti: Zašto dolazi do poremećaja hranjenja u ranom djetinjstvu

Na pitanja koji su najčešći problemi oko hranjenja djeteta te koji bi mogli biti mogući uzroci, odgovorio je zdravstveni portal WebMD.

Beba izbjegava novu hranu

To je naprosto životna činjenica: “Djeca dolaze na svijet ‘opremljena’ da odbiju novu hranu”, kaže dijetetičarka Elizabeth Ward i autorica vodiča o hranjenju beba. Da biste pomogli bebi da prihvati novu hranu, počnite sa sićušnim obrocima. Pokušajte učiniti da nova hrana izgleda slično poznatoj i omiljenoj. Ako vole pasiranu mrkvu, pokušajte ponuditi pasirani batat.

Neuredni izjelice: „Hranjenje poda“

Žitarice na podu i grašak u dječjoj kosi? Čestitamo, vaš mali pokazuje znakove neovisnosti. Otprilike s devet mjeseci mnoga djeca počnu željeti kontrolirati vrijeme hranjenja i mjesto gdje stavljaju hranu. Iako je možda teško sjediti i gledati kako nered raste, prihvatite da je ovo važan korak za učenje, rast i samopouzdanje vaše bebe.

Pljuvanje, povraćanje i refluks

Normalno je da bebe pljuckaju, posebno novorođenčad. Probavni sustav beba još se razvija. Bebe također mogu dobiti refluks, odnosno hrana se iz želuca vraća u jednjak. Da biste lakše upravljali refluksom, pokušajte hraniti bebu sporije ili je hranite manje. Pri svakom sjedenju olabavite joj pelenu i držite je uspravno nakon jela. Refluks se gotovo uvijek povuče bez liječenja u dobi od 12 do 14 mjeseci.

Odbijanje hrane

Nudite svom mališanu malo hrane, a on okreće glavu, udara žlicu ili steže usta. Bebe svako malo odbijaju jesti iz puno razloga: umorne su, bolesne, rastresene ili su samo site. Ne hranite bebu na silu, ali razgovarajte s pedijatrom ako ste zabrinuti.

Mali izbirljivci

Iako izbirljivost može potrajati tjednima, pa i mjesecima, rijetko traje dulje. Vaša beba može postati izbirljivac iz puno razloga, rekla je Ward. Kada se bebe ne osjećaju najbolje – kao kad im rastu zubi – poznata hrana pruža utjehu – ili možda vaša beba jednostavno nije spremna probati novu hranu. Pazite da djetetu ne dajete nekvalitetnu (junk) hranu samo zato što je to jedino što žele. Nudite zdrave obroke, a gladna će ih beba na kraju pojesti.

Alergije na hranu i netolerancije

Do 8% djece ima alergije na neku prehrambenu namirnicu. Simptomi poput osipa, proljeva, povraćanja ili bolova u trbuhu mogu se iznenada pojaviti. Iako djeca mogu biti alergična na bilo koju hranu, mlijeko, orašasti plodovi, jaja, soja, pšenica i školjke najviše su problematični. Intolerancije na hranu češće su od alergija te mogu uzrokovati plinove, nadutost i bolove u trbuhu. Ako sumnjate na alergiju na hranu, surađujte s djetetovim liječnikom kako biste pronašli sigurne namirnice.

Kolike i apetit

Čak dvije od pet beba muči se s kolikama plačući satima. Kolike mogu započeti kada beba ima tri tjedna i obično nestaju do 3. mjeseca. Iako kolike neće utjecati na apetit ili sposobnost sisanja vaše bebe, zbog kolika će bebi možda trebati nešto vremena da se smiri prije jela. A možda će biti skloni i jednom pljunuti tijekom jela. Međutim, nazovite svog liječnika ako se pojave povraćanje, proljev, vrućica, ako beba gubi na težini ili ako uočite krv ili sluz u stolici – to nisu simptomi kolika.

Proljev i zatvor

Proljev može brzo dovesti do opasne dehidracije. Simptomi uključuju suha usta, smanjenje mokrenja ili mokrih pelena, plač bez suza, gubitak kilograma, letargija ili utonule oči. Svakako se odmah javite liječniku uočite li neke od tih simptoma. Bebe rijetko imaju zatvor. Zatvor može biti teško i prepoznati jer se bebe razlikuju po tome koliko često imaju stolice. Primjerice, bebe koje su samo na majčinom mlijeku mogu imati čvrstu stolicu samo jednom dnevno. Znakovi zatvora uključuju tvrdu stolicu koja može biti velika i bolna te krv ili sukrvicu oko stolice. U tim slučajevima, svakako potražite savjet liječnika.

sigurne igracke za djecu ozljede

Četiri savjeta za odabir sigurnih igračaka za djecu

Ozljede oštrim igračkama su česte, a mogu se prevenirati kupovinom sigurnih igračaka koje su prilagođene dobi djeteta

SAZNAJTE VIŠE

Kada potražiti savjet pedijatra

S obzirom na to da toliko puno stvari može uzrokovati probleme s hranjenjem vaše bebe, dobro je razgovarati s djetetovim pedijatrom uvijek kada ste zabrinuti. Svakako ga nazovite ako vaša beba mršavi, ako grca ili povraća kad joj dajete određenu hranu, pri pojavi proljeva, simptoma dehidracije, u slučaju zatvora ili ako sumnjate na refluks.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button