Zdrava prehrana - 6. srpnja 2021.
AUTOR ČLANKA - Mato Lakić, dr. med. epidemiolog, Mr. Ivana Ljevaković-Musladin, dipl. ing., Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije

Ljetna prehrana: pravila za sigurnu kupnju, pripremu i čuvanje hrane

Visoke temperature zraka podsjećaju nas na ljetne odmore, užitak kupanja i boravka u prirodi, ali i na rizike, među ostalim i one vezane uz trovanja hranom kojima svjedočimo u ljetnim mjesecima

trovanje hranom ljeto visoke temperature rok trajanja hladnjak

Obilje svježeg voća i povrća daje široke mogućnosti za sastavljanje ljetnog jelovnika, a najbolji primjer su razne salate. No ljeto zbog visokih temperatura donosi i povećanu opasnost kvarenja hrane i razmnožavanja bakterija, što može dovesti do trovanja hranom.

Izbjegnite ljetne probavne smetnje

Problem čuvanja hrane danas, zbog suvremenog načina masovne proizvodnje, unatoč modernoj tehnologiji, jednako je važan kao što je bio i kroz povijest. Podaci pokazuju da je količina hrane koja se danas u svijetu baci, gotovo jednaka potrebama zemalja trećeg svijeta. Ako primjereno kupujemo i čuvamo hranu, ona će dulje trajati, smanjit ćemo mogućnost trovanja hranom te uštedjeti novac.

Bolesti koje se prenose hranom mogu se spriječiti. Korisne savjete donosi Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Što treba znati o sigurnoj kupnji hrane

Prilikom kupnje hrane obavezno provjerite datum proizvodnje, odnosno rok trajanja. Ne kupujte hranu čija je ambalaža oštećena, zahrđala, udubljena ili napuhana, takva hrana se ne bi smjela nalaziti u prometu! Provjerite i uvjete čuvanja hrane, te je li ona u trgovini čuvana sukladno tome (npr. jesu li jaja u hladnjaku).

Ne kupujte plavu ribu koja nije čuvana u ledu te onu koja ne izgleda svježe. Kod nepravilnog čuvanja i kvarenja plave ribe postoji mogućnost trovanja histaminom. Mljeveno meso treba pak biti svježe samljeveno ispred kupca.

Ne kupujte (ili, bolje rečeno, ne jedite) nezrelo voće i povrće (krumpir) jer sadrži tvar koja se zove solanin, a koji u većim količinama može biti štetan za zdravlje.

Vezano uz slastice, zapamtite da kremasti kolači trebaju biti čuvani u hladnjacima na 4 . Ne kupujte industrijske sladolede na kojima je vidljivo da su bili otopljeni (ljepljiva ambalaža).

Općenito, ne kupujte hranu koja je vidljivo promijenila senzorska svojstva (boju, miris, okus, izgled…).

Kako pripremati i čuvati hranu kod kuće

 • Ne koristite hranu kojoj je prošao rok trajanja!
 • Hranu treba pravilno čuvati – trajne namirnice (suhe namirnice) na suhome, a polutrajne i lako pokvarljive pokrivene u hladnjaku (na + 4 ) ili u zamrzivaču (na -18 ).
 • Gotova toplinski obrađena hrana ne smije se čuvati na sobnoj temperaturi dulje od dva sata!
 • Održavajte higijenu vašeg posuđa i pribora za rad s hranom (naročito daske za rezanje mesa).
 • Prije rada s hranom obavezno operite ruke – one su osnovno sredstvo kojim se opasni mikroorganizmi prenose na hranu. Ruke treba oprati nakon obavljanja nužde, nakon iznošenja smeća, nakon čišćenja, kao i nakon rada sa sirovim namirnicama (sirovo meso, riba i jaja, te voće i povrće).
 • Odvajajte sirove namirnice od kuhanih. Izbjegavajte njihov izravni kontakt, spremajte ih u posude i pokrivajte te koristite poseban pribor za rad sa sirovim te rad s kuhanim namirnicama (daske za rezanje, noževi). 
 • Svom voću s korom i korjenastom povrću, koru treba oguliti, a nakon toga dobro oprati pod tekućom vodom.
 • Sve povrće treba dobro oprati pod tekućom vodom, posebice ono koje nećemo kuhati (npr. povrće za salate).
namirnice, jaja, meso, salmonela

Salmonela: Sve što trebate znati o salmonelozi jer uopće nije bezazlena

Namirnice moraju biti higijenski prihvatljive i njihovoj pripremi valja posvetiti posebnu pozornost. Posebno je to važno sada ljeti kada...

SAZNAJTE VIŠE
 • Hranu koja se kuha, peče, prži ili na drugi način toplinski obrađuje treba dobro toplinski obraditi. Ne konzumirajte polusirovu ili sirovu hranu, a posebice ne meso!
 • Hranu podgrijavajte samo jedanput.
 • Smrznute namirnice ne odmrzavajte na sobnoj temperaturi već u hladnjaku, pod mlazom hladne vode ili u mikrovalnoj pećnici!

 I za kraj, zapamtite kao pravilo: peri ruke, a hranu oguli, operi i skuhaj.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button