Dječje zdravlje - 18. lipnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Tatjana Lesar, dr. med., specijalist pedijatar, uži specijalist pedijatrijske gastroenterologije, Poliklinika za dječje bolesti Helena

Moje dijete neće jesti: Zašto dolazi do poremećaja hranjenja u ranom djetinjstvu

O poremećajima hranjenja najčešće govorimo kada je riječ o adolescentima i mladim ljudima s iskrivljenom slikom o vlastitom tijelu. No oni se mogu javiti i puno ranije te su drugačijih uzroka

poremecaji hranjenja razvoj djeteta beba odbija hranu

Poremećaji hranjenja su širok pojam koji obuhvaća niz entiteta vezanih za odstupanje od uobičajenog uzimanja hrane. Dijete uči od rođenja prepoznavati unutarnje signale gladi i sitosti. Pojačanim interesom za hranu, a ponekad i plačem, pokazuje kada je gladno, a kada je sito odbija hranu.

Učestali simptomi kod novorođenčadi koji nepotrebno straše mlade roditelje

Unatoč tome što je hranjenje prirodan proces, u dojenačkoj dobi i ranom djetinjstvu mogu se razviti problemi vezani uz smetnje ili zastoj u procesu hranjenja. Djeca s poremećajima hranjenja mogu patiti od raznih organskih, metaboličkih, psiholomotoričkih i psihosocijalnih smetnji koje su povezane s nedostatnim unosom hranjivih tvari oralnim putem što dovodi do zastoja u rastu i razvoju.

Osnovna podjela poteškoća i poremećaja hranjenja

Razlikujemo poteškoće hranjenja i poremećaje hranjenja te poremećaje ponašanja pri hranjenju. Poteškoće hranjenja javljaju se u 25% do 45% zdrave djece. Kod djece s razvojnim poteškoćama, do 80% njih ima poteškoće hranjenja. Ozbiljnija odstupanja, odnosno poremećaji hranjenja, javljaju se kod jedan do pet posto djece.

Tri su glavne skupine poteškoća u hranjenju:

 • djeca s ograničenim apetitom
 • djeca sa selektivnim unosom hrane
 • djeca sa strahom od hranjenja

No, često su prisutni simptomi iz više kategorija.

U poremećaje hranjenja ubrajaju se:

 • odbijanje hrane
 • selektivnost pri uzimanju hrane
 • ruminacija – (obično nevoljno) vraćanje male količine hrane iz želuca u usta
 • konzumiranje nejestivih tvari (pika).

Poremećaj hranjenja bez iskrivljenje slike o vlastitom tijelu i masi također se ubraja medu poremećaje hranjenja, a obilježen je nedostatnim peroralnim kalorijskim unosom s posljedičnim gubitkom na tjelesnoj masi, razvojem prehrambenih deficita i ovisnosti o dodatnom enteralnom hranjenju te otežanom psihosocijalnom funkcioniranju.

Poremećaji ponašanja pri hranjenju

Spomenimo i poremećaje ponašanja pri hranjenju, a to su:

 • poremećaj regulacije stanja gladi-sitosti
 • poremećaj hranjena vezan za privrženost roditelja i djeteta
 • infantilna anoreksija
 • senzorička averzija
 • posttraumatski poremećaj hranjenja
 • poremećaj hranjenja povezan s medicinskim stanjem (organskim uzrokom)

Postavljanje odgovarajuće dijagnoze

Kod svakog oblika poteškoća u hranjenju potrebno je, prije svega, utvrditi radi li se organskoj podlozi poremećaja (dakle patološkom stanju ili bolesti koja to uzrokuje) te u tom slučaju započeti odgovarajuće, ciljano liječenje uz nastavak unapređenja hranjenja.

Ukoliko se ne radi o organskoj podlozi, potrebno je utvrditi radi li se o pretjeranom zabrinutim roditeljima s iskrivljenim očekivanjima ili se doista radi o pravom neorganskom poremećaju hranjenja. Važno je znati kako i pojačana zabrinutost te posljedično tome poremećena interakcija između djeteta i roditelja, može u konačnici dovesti do razvoja poremećaja hranjenja.

Kako možemo pomoći djetetu, odnosno kakva je terapija?

Kod djeteta koje ima poremećaj hranjenja bez organske podloge provodi se „ Program unapređenja obrasca hranjenja” koji ima za cilj pomoći djetetu i roditeljima prevladati problem i unaprijediti način hranjenja.

U programu sudjeluju gastroenterolog, nutricionist te edukator/terapeut hranjenja, a po potrebi se uključuju i logoped i psiholog. Princip programa zasniva se na individualiziranom pristupu svakom djetetu.

djeci treba osigurati minerale i vitamine

Trebaju li djeca dodatak vitamina i minerala?

Nema roditelja, bake ili djeda koji se nije zabrinuo za zdravlje djeteta ili unučeta, koji nije pokušao na razno-razne...

SAZNAJTE VIŠE

Program započinje s inicijalnom procjenom kojom je obuhvaćena evaluacija procesa hranjenja, ali i cjelovit status djeteta, uključujući i njegove prehrambene potrebe te stanje uhranjenosti. Nakon toga se nastavlja s programom vježbi i savjetovanja koji su prilagođeni samom problemu i dobi djeteta.

Roditelji se educiraju kako pristupiti djetetu s poteškoćama hranjenja i kako savladati problem izbirljivosti. Uz razna pomagala dijete se uči kako se naviknuti na nove okuse i teksture hrane te se provode vježbe za stimulaciju mišića za žvakanje.

Većina roditelja se barem u nekom periodu razvoja djeteta susrela s poteškoćama u hranjenju. Za uspješno liječenje potrebno je puno strpljenja i truda te suradnja roditelja i multidisciplinarnog tima koji je uključen u liječenje.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button