Dječje zdravlje - 22. travnja 2020.
AUTOR ČLANKA - Prof. prim. dr. sc. Milivoj Jovančević , dr. med., spec. pedijatar, ADIVA Plus sadržaj

Učestali simptomi kod novorođenčadi koji nepotrebno straše mlade roditelje

Dolazak djeteta na svijet zahtijeva vrijeme prilagodbe i upoznavanja tijekom kojeg majke uče kako prepoznati želje i potrebe novorođenčeta. „Greške u komunikaciji“ se događaju svakome, a uz stručni savjet brže ćete se opustiti što je vrlo važno

stucanje bljuckanje povracanje roditelji djeca novorodencad

Dolaskom majke i djeteta iz rodilišta započinje proces upoznavanja i prilagodbe na uvjete koji su posve novi i nepoznati. Temeljni princip interakcija roditelja (primarno majke) i djeteta bi se trebao odvijati spontano, u opuštenom ozračju, osluškujući vlastite instinkte i pokušavajući prepoznati signale djeteta.

U skladu s vlastitom prosudbom slijedi odgovor i zadovoljavanje djetetove potrebe. Ovaj proces se postupno uhodava; u početku može biti ( i normalno je ) da ima dosta krivih procjena i odgovora, odnosno nesnalaženja, posebno kada je riječ o prvom djetetu. To je normalno i ne treba sumnjati u vlastite roditeljske kompetencije.

Prva godina života nedonoščadi: Posvetite im posebnu pažnju

Koliko brzo će se uspostaviti sklad između zahtjeva i odgovarajućih („ispravnih”) odgovora, ovisi o mnoštvu čimbenika. Majke koje nisu prestrašene i nesigurne će to brže postići, no i osobine djeteta igraju značajnu ulogu. Temperamentna i „odražljivija“ djeca mogu biti vrlo zahtjevna, njih je teško zadovoljiti i umiriti, što donosi povišene razine emocija u majke. Određene pojave, koje su inače uobičajene, mogu izazivati dosta nedoumica, briga i strahova – a riječ je o normalnim pojavama u novorođenačkoj dobi.

Krenimo redom.

Štucanje

Katkada u šali znam ustrašenom roditelju reći da je štucanje „nacionalni sport” male djece te da je riječ o nedužnoj pojavi. Istina, ima djece koja vrlo učestalo štucaju, često nakon halapljivog sisanja. Katkada se štucanje javlja nakon većeg uzbuđenja ili smijanja – no to se ipak najčešće događa nakon novorođenačke dobi. Kako pomoći? Dijete je dobro uzeti u naručje, priviti na svoj prsni koš pri čemu leđa treba izravnati kako bi se lakše mogao izbaciti progutani zrak (“podrignuti”). Katkada pomaže stavljanje na prsa te se nakon par gutljaja mlijeka dijete primiri i štucanje prestaje. Vrlo se rijetko događa da štucanje bude iznimno jako te izaziva izlijevanje hrane (bljuckanje ili povraćanje), najčešće je riječ o djeci koja i inače imaju izraženiji tzv. fiziološki refluks – povrat hrane iz želudca u jednjak i prema ždrijelu i nosu.

Bljuckanje

Gotovo kod sve novorođenčadi i mlade dojenčadi postoji određeni stupanj refluksa hrane u jednjak. Najčešće se to događa neprimjetno kod svakog napinjanja (npr. u epizodama kolika), no katkada se može vidjeti kako nakon napona dijete guta sadržaj koji je dospio do usta. Katkada se može vidjeti kako mlijeko izlazi na nos, iz usta se izlijevaju manje količine mlijeka, dijete se zna zakašljavati i plakati. Nerijetko se pri disanju može čuti hroptanje u nosu i uočiti otežano disanje na nos. Mlijeko u gornjim dišnim putevima uzrokuje i vrlo neobične, nerijetko uznemirujuće zvučne fenomene – naročito tijekom spavanja (hrkanje, hroptanje, stenjanje). Kako pomoći?

Dijete treba spavati isključivo na leđima, madrac treba nakositi tako da na povišenom dijelu bude gornji dio tijela. Zrak u sobi treba biti prohladan i ne smije biti suh. Ako su poteškoće disanja na nos jako izražene, sekret se može odstraniti pumpicom nakon prethodnog ukapavanja fiziološke otopine ili 2,3% otopine morske vode.

Ako dijete dobro napreduje, tada nema opravdanja započinjati dijagnostičku obradu. Tek iznimno rijetko se može dogoditi da intenzivan i dugotrajni refluks izazove upalu sluznice jednjaka, tzv. GERB (gastro-ezofagelnu refluksnu bolest). U tom slučaju djeca često i dugotrajno neutješno plaču te nedostatno napreduju na težini. Ovakva stanja zahtijevaju gastroenterološku obradu kako bi se isključila alergija ili GERB.

Plač uz crvenilo lica

Dojenačke kolike su najčešći uzrok nenadanih epizoda plača popraćenih crvenilom lica, bolnom grimasom lica i nemirom koje se javljaju tijekom hranjenja ili neposredno nakon njega te u popodnevnim i ranim večernjim satima. Katkada djeca samo stenju i “reže” tijekom noći – riječ je o blažim kolikama koje ne probude dijete, ona se tek u polusnu napinju i proizvode ovakve neobične zvukove.

Mogu se javiti u prvim tjednima života i katkada traju do navršenih 6 mjeseci. U pravilu, ova djeca nadprosječno napreduju na težini, katkada u mjesec dana dobiju i 50% tjelesne mase! Naime, u ovoj dobi sva utjeha ide kroz usta, tako da se u periodima kolika dijete učestalo tješi sisanjem i popije više mlijeka negoli je energetski potrebno.

pelenski dermatitis, pelenski osip, simptomi

Pelenski dermatitis: Zašto se javlja pelenski osip i koji su simptomi?

Pelenski dermatitis (pelenski osip) je upalna promjena kože u području pelenske regije koji može biti različitog uzroka, a ovo...

SAZNAJTE VIŠE

U slučaju jako izraženih kolika, naročito ako nema zadovoljavajućeg prirasta na težini, potrebno je obratiti se pedijatru koji će vjerojatno zatražiti dodatnu dijagnostičku obradu. Riječ je o složenom problemu koji nema samo jedan uzrok.

O dojenačkim grčevima pročitajte više na stranici aplikacije LittleDot gdje ćete naći i video o masaži kod dojenačkih kolika.

Skenirajte QR kod i preuzmite ADIVA mobilnu aplikaciju:

adiva app qr code

Aplikaciju možete preuzeti i na:

ADIVA_app_app_store_button ADIVA_app_google_play_button